Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτοξεύτηκε για ακόμα μια φορά φτάνοντας τον Αύγουστο στο 58,94%, από 47,83% που ήταν τον Ιούλιο. Ο λόγος γι’ αυτό είναι η πτώσης της λίρας και οι αυξήσεις φόρων που ευθυγραμμίζονται με μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat), σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,09%. Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 24 ετών 85,5% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στο 47,83% τον Ιούλιο, αφού υποχώρησε στο 38,21% τον Ιούνιο.
Η κεντρική τράπεζα και οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ανοδική τάση για το υπόλοιπο έτος, με την τράπεζα να λέει την περασμένη εβδομάδα ότι ο ετήσιος ΔΤΚ είναι πιθανό να κυμανθεί κοντά στο 62% στο τέλος του 2023, το ανώτατο όριο του εύρους προβλέψεων που έδωσε. στην τελευταία της έκθεση για τον πληθωρισμό.
Οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας
Σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τις τιμές, η νέα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, εγκατέλειψε με αρκετή καθυστέρηση την ανορθόδοξη πολιτική του προκατόχου της (που υπαγορεύτηκε από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο) και ξεκίνησε τον Ιούνιο έναν κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, έχοντας έκτοτε αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 1.650 μονάδες βάσης στο 25%.
Η τράπεζα επανέλαβε ότι η νομισματική σύσφιγξη θα ενισχυθεί περαιτέρω «όπως χρειάζεται σταδιακά», προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2024.
Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη 3,8% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψαν τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s αναθεώρησε την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας προς τα πάνω στο 4,2% για το 2023.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

