Η δημοφιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι έχει "τραυματιστεί" ιδιαίτερα μετά τον σεισμό όπως αποτυπώνεται και σε μία από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τον σεισμό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία ALF Research, το διάστημα 21 – 25 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή σχεδόν μετά από 20 ημέρες από τον καταστροφικό και φονικό σεισμό, η συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) συγκέντρωσε 35,1%, σε σχέση με το 47,6% που παίρνει η αντιπολίτευση τη Συμμαχίας του Έθνους που είναι πρώτη με σημαντική διαφορά.
Αυτό δείχνει πως τουλάχιστον σε επίπεδο συμμαχιών ο Ερτνογάν χάνει.
Όμως καθαρά κομματικά, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις αλλά μόλις 1,7% πάνω από το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).
Μάλιστα αν συγκρίνει κάποιος τα ποσοστά του AKP σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2018 το AKP, το κόμμα του Ερντογάν σημειώνει πτώση άνω από 13%.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης
AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 29,5%
CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 27,8%
IYI Party (Καλό Κόμμα): 15,7%
HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών): 9,8%
MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης): 5,6%
Zafer Partisi (Κόμμα της Νίκης): 2,5%
Memleket Partisi (Κόμμα Πατρίδα): 2,2%
Deva Partisi (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου): 1,8%
Yeniden Refah Partisi (Ευημερία και Πάλι): 1,6%
Gelecek Partisi (Κόμμα του Μέλλοντος): 1,5%
Άλλο: 2%
Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τις εκλόγες
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel με θέμα τις συνέπειες που επιφέρει στη δημοτικότητα του Ερντογάν ο σεισμός στην Τουρκία ο Οζέρ Σεντζάρ, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, θεωρεί ότι ακόμα και μετά τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.
Ο Σεντζάρ εξηγεί πως «το πόσους ψηφοφόρους θα χάσει το κυβερνών AKP εξαρτάται από την επιτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής – είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης και […] είναι πιθανότερο να κερδίσει ψηφοφόρους η κυβέρνηση, παρά η αντιπολίτευση».
«Το 90% των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από την Άγκυρα και έχουν τη δύναμη να αμβλύνουν τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν κανένα λάθος από τον πολιτικό ηγέτη που αγαπούν και στον οποίο είναι πιστοί και επιλέγουν να κατηγορήσουν άλλους, τους εργολάβους, τους δήμους, τους συμπολίτες τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χάσει ψήφους. Αλλά ακόμη και ένας σεισμός δεν μπορεί να οδηγήσει έναν υποστηρικτή του ΑΚΡ στο αντιπολιτευόμενο CHP», σημείωσε ο Σεντζάρ.
Ο Τούρκος δημοσκόπος θεωρεί επιπλέον πως «η αντιπολίτευση αντιδρά πολύ σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση […] Το κοινό που θα έπρεπε να προσεγγίσει η αντιπολίτευση, δεν είναι οι ψηφοφόροι του AKP, αλλά οι μη πολιτικοποιημένοι και οι αναποφάσιστοι, επομένως άνθρωποι που δεν προσελκύονται από μία σκληρή, εμπρηστική ρητορική».
Πηγή ΦΩΤΟ: Mikhail Klimentyev / Russian Presidential Press And Information Office / TASS
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

