Στο Κίεβο βρέθηκε αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το πρωί της Δευτέρας. για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το δημόσιο δρομολόγιο του Αμερικανού προέδρου έδειχνε ότι θα επισκεπτόταν την Πολωνία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος (παρά τις αρχικές προτροπές να συναντηθεί με τον Ζελένσκι στην πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα για λόγους ασφαλείας) κατευθύνθηκε τελικά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Με βάση πηγές από τον Λευκό Οίκο που επικαλούνται οι New York Times, ο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο στη Βαρσοβία.
Αίσθηση προκαλεί το βίντεο που τον δείχνει να περπατάει στους δρόμους της πόλης με τον Ζελένσκι, την ώρα που ακούγονται σειρήνες.
This is a video from a future history book. The @POTUS and @ZelenskyyUa are walking through Mykhailivsky monastery gate in Kyiv, while the air raid sirens are running amid a Russian attack on Ukrainian capital. pic.twitter.com/i7HUdoP18f
— Sergej Sumlenny (@sumlenny) February 20, 2023
Μετά την άφιξή του στο Κίεβο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατευθύνθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Ουκρανίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Ζελένσκι. Μάλιστα, ο Ζελένσκι κοινοποίησε την υποδοχή του Μπάιντεν με ανάρτησή του στο Instagram. «Τζόζεφ Μπάιντεν, καλώς ήρθατε στο Κίεβο! Η επίσκεψή σας είναι μια εξαιρετικά σημαντική ένδειξη υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς» ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με το Sky News, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ουκρανίας συζητούν για την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς και για ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η στρατιωτική στήριξη που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν, θα ανέλθει σε 500 εκατ. δολάρια, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την Τρίτη.
Μετά τη συνάντησή τους, ο Ζελένσκι μίλησε πρώτος, στα αγγλικά, ευχαριστώντας τους Αμερικανούς για την υποστήριξή τους. Είπε ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το πρώτο τηλεφώνημα υποστήριξης που έλαβε ήταν από τον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της παρουσίας του εκεί, στην επέτειο έναρξης του πολέμου και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είπε, ακόμα, ότι ο ουκρανικός λαός ανέλαβε δράση με τρόπο που δεν έχουν κάνει άλλοι στο παρελθόν. «Παρ' όλες τις διαφωνίες που έχουμε στο Κογκρέσο μας σε ορισμένα θέματα, υπάρχει σημαντική συμφωνία για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται μόνο για την ελευθερία στην Ουκρανία, αλλά για τη δημοκρατία γενικότερα» σημείωσε ο Μπάιντεν.
As we approach the anniversary of Russia’s brutal invasion of Ukraine, I'm in Kyiv today to meet with President Zelenskyy and reaffirm our unwavering commitment to Ukraine’s democracy, sovereignty, and territorial integrity.
— President Biden (@POTUS) February 20, 2023
Μετά την άφιξη Μπάιντεν στο Κίεβο, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία φιλοξενεί δήλωση του Αμερικανού προέδρου.
«Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για την επέτειο ενός έτους από τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκομαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναβεβαιώσω την ακλόνητη και αταλάντευτη δέσμευσή μας στη δημοκρατία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Όταν ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή του πριν από σχεδόν ένα χρόνο, πίστευε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και η Δύση διχασμένη. Πίστευε ότι θα μπορούσε να μας ξεπεράσει. Αλλά έκανε μεγάλο λάθος.
Σήμερα, στο Κίεβο, θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και την ομάδα του για μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Θα ανακοινώσω άλλη μια παράδοση κρίσιμου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, αντιαρματικών συστημάτων και ραντάρ εναέριας επιτήρησης, που θα βοηθήσουν στην προστασία του ουκρανικού λαού από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Και θα μοιραστώ ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα ανακοινώσουμε πρόσθετες κυρώσεις κατά ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν ή να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν συνασπισμό εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας με πρωτοφανή στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη - και αυτή η υποστήριξη θα διαρκέσει».
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στο Κίεβο μετά από μια πολύωρη διαδρομή με τρένο από τα σύνορα με την Πολωνία. Περπάτησε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε το μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ, ενώ σε όλη την πόλη ακουγόταν προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή. Οι New York Times περιέγραψαν την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο ως «μια επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησής του απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στη χώρα».
Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε μυστικά λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναχωρεί από την Ουάσιγκτον χωρίς προειδοποίηση. Ο Μπάιντεν είχε ήδη προγραμματιστεί δημοσίως να φτάσει στη Βαρσοβία την Τρίτη το πρωί για διήμερη επίσκεψη και οι αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα αρνηθεί ότι υπήρχαν άλλα σχέδια που θα μπορούσαν να ανακοινώσουν σχετικά με ένα ταξίδι στην Ουκρανία.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

