Μια από τις πιο σπουδαίες αρετές του Ματίας Αλμέιδα είναι η προσαρμοστικότητα. Το είδαμε αυτό από το καλοκαίρι, με το πως ξεκίνησε να χτίζει την ομάδα και το που κατέληξε. Το πως από την τριάδα καταλήξαμε σε αυτό το «υβριδικό» 4-4-2. Το πως προσάρμοσε το υλικό του στα δικά του θέλω και το πως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, η ΑΕΚ να έχει μια ταυτότητα και έναν χαρακτήρα συγκεκριμένο. Αυτή η προσαρμοστικότητα του προπονητή, φαίνεται ξεκάθαρα και στους αγώνες. Όπου δεν κολλά σε επιλογές, δεν κολλά σε τακτικές, δεν κολλά σε ονόματα και καταστάσεις. Αυτό που θέλει, είναι να γίνει η δουλειά και το ψάχνει αρκετά, είτε με το αρχικό σχέδιο, που στη Νίκαια δεν του βγήκε είτε με το plan b που εφάρμοσε και άλλαξε όλη τη μορφή της ομάδας.
Και εξηγούμαστε…
Ήταν φανερό, πως ο Ιωνικός ήταν καλά διαβασμένος και προσαρμοσμένος και είχε μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό αφενός τη δημιουργία και αφετέρου τον αντικαταστάτη του Γκαρσία, Φαν Βέερτ στη γραμμή κρούσης, παίζοντας τον από κοντά και αφήνοντας του συγκεκριμένους χώρους που ο Ολλανδός δεν μπορούσε να δείξει πράγματα. Αυτό το μπλοκάρισμα του Φαν Βέερτ, είχε μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό και συνολικά την ΑΕΚ. Το πράγμα αρχίζει να γυρίζει μετά το 63’, όταν ο Αλμέιδα αποφασίζει να πάει στο εναλλακτικό σχέδιο του, μη διστάζοντας να βγάλει τον μοναδικό καθαρόαιμο φορ σε ματς που έχανε, για να φέρει αρχικά Γκατσίνοβιτς-Φερνάντες και ακολούθως Τσούμπερ-Μάνταλο, παίζοντας το ίδιο σύστημα (4-4-2) αλλά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Αυτή η ριζική αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ, ήταν φανερό πως ξάφνιασε τον… βολεμένο απέναντι στον Φαν Βέερτ Ιωνικό, που πλέον δεν είχε να προσέχει ένα σημείο αναφοράς που ήταν ο Ολλανδός φορ στο κουτί, αλλά πάρα πολλούς παίκτες δημιουργικούς, που κυρίως έρχονταν από τις πίσω γραμμές, ακόμα και οι Αραούχο-Τσούμπερ που θεωρητικά έπαιζαν δίδυμο μπροστά έκαναν πολλές κινήσεις έξω από την περιοχή και άλλαζαν συνεχώς θέσεις, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να χάσουν τα μαρκαρίσματα και την… μπάλα. Η ΑΕΚ, κυρίως με τους Μάνταλο-Φερνάντες, μπόρεσε να «στρώσει» το παιχνίδι της, βρήκε δημιουργία, βρήκε κυκλοφορία μπάλας, βρήκε ανάπτυξη από τα πλάγια και τον άξονα, πράγματα που απουσίαζαν από το ματς που βλέπαμε νωρίτερα και εν τέλει, βρήκε τον εαυτό της. Και έπαιξε το ποδόσφαιρο που μας έχει συνηθίσει.
Έφερε ποιότητα από τον πάγκο αλλά με… πλάνο!
Φερνάντες, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος και Τσούμπερ. Αυτές ήταν οι κινήσεις του Αλμέιδα στη Νίκαια. Μιλάμε ασφαλώς για τέσσερις παίκτες μεγάλης ποιότητας. Παίκτες, που είναι εν δυνάμει βασικοί και που μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη διαφορά. Όπως και την έκαναν ερχόμενοι από τον πάγκο, γεγονός που δείχνει το πόσο μεγάλο βάθος έχει φέτος η ομάδα. Αυτό από μόνο του ωστόσο, δηλαδή η ποιότητα των τεσσάρων, δεν θα ήταν ικανό να καθορίσει τα πράγματα αν δεν υπήρχε ταυτόχρονα και η αλλαγή στρατηγικής από τον Αλμέιδα που αναλύσαμε και παραπάνω για να βγάλει από τα νερά του τον Ιωνικό. Η ποιότητα των τεσσάρων φάνηκε γιατί μπόρεσε η ΑΕΚ να προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες που έβαλε ο αντίπαλος.
Μπόρεσε και προσαρμόστηκε σε μια κατάσταση με αποτέλεσμα να φύγει από την εικόνα του μπλοκαρίσματος, πηγαίνοντας σε κάτι διαφορετικό, βρίσκοντας τις λύσεις που εκείνη τη στιγμή ζητούσε για να φτάσει σε αυτό που θέλει. Θυμίζουμε πως η ΑΕΚ είχε προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό και κόντρα στον Παναθηναϊκό αλλάζοντας κάποια από τα βασικά της χαρακτηριστικά. Μόνο που τότε στο ντέρμπι το έκανε με επιτυχία από το ξεκίνημα, στη Νίκαια, χρειάστηκε να αλλάξει τον προσανατολισμό της κατά τη διάρκεια, φτάνοντας εν τέλει στην πρώτη της ανατροπή με χαρακτήρα, ποιότητα και πλάνο.
ΝΙΚΟΣ ΤΖΑΛΙΔΗΣ
Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Ακολουθήστε το aek365 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Ο Αλμειδα εχει κανει κατι εκπληκτικο , γνωριζει οτι εχει σπουδαιους παιχτες και με την καλη εννοια τους εχει βαλει σε μεταξυ τους ανταγωνισμο για το ποιος ειναι καλυτερος. Ειτε ειναι βασικοι ειτε σαν αλλαγη, Απιστευτο.
Έτσι. Αυτό λέγεται "Υγιής Ανταγωνισμός" και αναδεικνύει πάντα το ταλέντο και τις ικανότητες του κάθε παίκτη. Ομοψυχία της Ομάδας σε όλο της το μεγαλείο. Με υπογραφή Αλμέιδα.
Ειναι άδικο για κάθε αντίπαλο να κάνεις τέσσερις αλλαγές σε ένα παιχνίδι και να είναι οι Μάνταλος, Τσούμπερ, Φερνάντες Γκατσίνοβιτς. Μιλάμε για την αφρόκρεμα των μέσων στην λίγκα. Μαζί με τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ Αλμέιδια, πρέπει να μην ξεχνάμε να ευχαριστούμε τους ανθρώπους που πλαισίωσαν το ποδοσφαιρικό τμήμα και φέραν παικταράδςς φέτος και γενικά ξέρουν τι τους γίνεται.... ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Επίσης ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στον Μελισσανίδη. Θέλει πολύ θάρρος και διορατικότητα για να αφήσεις την ομάδα σε τόσο έμπιστα χέρια, χωρίς όμως εχέγγυα επιτυχίας. Ο άνθρωπος έδωσε ρέστα μάνατζμεντ το 2022 και σύγχρονης διαχείρησης ανθρωπινου δυναμικού. Ειχα σχεδόν ξεγράψει αυτή την ικανότητα από το μυαλό μου, αλλά μας απέδειξε πάλι γιατί είναι ΤΙΓΡΗΣ. Ότι και να γίνει την επόμενη πεντραετία, ειλικρινά, δεν ξαναμιλάω αρνητικά γαι τις ικανότητες και τις επιχειρηματικές τακτικές του. Δύσκολο πράγμα να έχεις τόσο ανοιχτό μυαλό μετά από τόσες επιτυχίες και σε τέτοια ηλικία. Σεβασμός μόνο σε αυτό τον άνθρωπο από εμένα.