# Τη φανέλα της ΑΕΚ έχουν φορέσει συνολικά 14 Πορτογάλοι ποδοσφαιριστές, οι συντριπτικά περισσότεροι εκ των οποίων ήρθαν στην ομάδα την τελευταία 10ετία, ενώ στο σύνολό τους όλοι οι Πορτογάλοι που πέρασαν από την «Ένωση» αποκτήθηκαν μετά το 2000.
# Τρεις είναι οι Πορτογάλοι προπονητές που έκατσαν στον πάγκο της ΑΕΚ σε όλη την ιστορία της. Πρώτος με δύο περάσματα και τρεις συνολικά σεζόν στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, ήταν ο Φερνάντο Σάντος που έκατσε στον πάγκο σε 137 ματς. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι δύο είχαν αν μη τι άλλο πιο… σύντομες εμπειρίες με την «Ένωση». Ο Ζοσέ Μοράις τη σεζόν 2016-17 ήρθε στην ΑΕΚ και την οδήγησε σε 17 παιχνίδια, μέχρι να παραιτηθεί έπειτα από μια ήττα στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό και ο Μιγκέλ Καρντόσο που πρόλαβε να οδηγήσει την ομάδα σε 4 ματς συνολικά, εκ των οποίων τα τρία ήταν ευρωπαϊκά προκριματικά και το τέταρτο η πρεμιέρα του πρωταθλήματος!
# Ο πρώτος Πορτογάλος που ήρθε ποτέ στην ΑΕΚ, ήταν ο Αντόνιο Φόλια τον Γενάρη του 2002. Ο… κύριος Φόλιας κατά την ψωμιαδική αργκό της εποχής έμεινε στην ομάδα για ένα 6μηνο κάνοντας συνολικά 15 συμμετοχές με τα «κιτρινόμαυρα», 9 για το πρωτάθλημα, 5 για το κύπελλο, ενώ είχε παίξει και για ένα τέταρτο στον αγώνα με την Ίντερ για το Κύπελλο UEFA μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, περνώντας στη θέση του Σωτήρη Κωνσταντινίδη.
# Η σεζόν 2019-20 ήταν εκείνη κατά την οποία στο ρόστερ της ΑΕΚ υπήρχαν ταυτόχρονα περισσότεροι Πορτογάλοι σε σχέση με κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία της ομάδας. Ήταν η σεζόν που ξεκίνησε με τον Μιγκέλ Καρντόσο στην τεχνική ηγεσία, όπου στο ρόστερ υπήρχαν ταυτόχρονα 6 συμπατριώτες του δημιουργώντας… πορτογαλική παροικία. Ο λόγος για τους Αντρέ Σιμόες, Έλντερ Λόπες, Νταβίντ Σιμάο, Τσίκο Ζεράλντες, Παουλίνιο και Νέλσον Ολιβέιρα.
# Ακόμα και την καταστροφική σεζόν 2012-13 που η παρουσία ξένων δεν ήταν και τόσο ευνοϊκή λόγω της μη εξασφάλισης αδειοδότησης, η ΑΕΚ είχε Πορτογάλο στο ρόστερ της. Ο λόγος για τον Γιάγκο Φερνάντεζ, με τον οποίο πορεύτηκε στο πρώτο μισό της σεζόν η ομάδα της «Ένωσης» που στο τέλος υποβιβάστηκε. Μετά τον Γενάρη ο Γιάγκο έχασε τη θέση του και ο αστικός μύθος τον ήθελε να πουλάει… τσάντες για να συμπληρώνει το εισόδημά του, αφού μιλάμε για μια περίοδο που τις πληρωμές στον σύλλογο δεν τις έλεγες και συνεπείς.
# Το μεγαλύτερο όνομα σε σχέση με όλους τους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές που πέρασε ποτέ από την ΑΕΚ, ήταν χωρίς αμφιβολία ο Ούγκο Αλμέιδα. Ήρθε στην ομάδα το 2016 έχοντας πίσω του μια σπουδαία καριέρα, έπαιξε 30 φορές με τα «κιτρινόμαυρα», σκόραρε 5 φορές και πρόσφερε μια από τις πιο έντονες εικόνες σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν φόρεσε γάντια για να υπερασπιστεί -με επιτυχία- την εστία της «Ένωσης» μετά την αποβολή του Ανέστη.
# Μια περίπτωση στην οποία επιβάλλεται να σταθεί κανείς είναι και εκείνη του Μπρούνο Άλβες, παρότι έμεινε στην ΑΕΚ για μόλις ένα χρόνο. Ήταν επιλογή του Σάντος το καλοκαίρι του 2004, ήρθε ως δανεικός και ο δανεισμός του ήταν win-win και για τις δύο πλευρές: Η «Ένωση» που βρισκόταν σε μεταιχμιακή κατάσταση εκείνη την περίοδο βρήκε έναν αμυντικό για να έχει το κεφάλι της ήσυχο και ο ίδιος βρήκε στην ΑΕΚ το εφαλτήριο για το γερό πάτημα της καριέρας του πριν ξεκινήσει την απογείωση. Σπάνια περίπτωση, υπό την έννοια ότι λίγοι είναι οι ποδοσφαιριστές που πέρασαν για τόσο μικρό διάστημα και ανέπτυξαν τόσο ισχυρούς δεσμούς με τον κόσμο και τον σύλλογο.
ΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
Κάτι άσχετο, άνθρωποι όπως ο Αλμέιδα θα ήταν πολυτέλεια να συνεργάζονται από κάποιο πόστο με την ομάδα...!
Εντινιο και ζεραλντο αλβες??
Η ΝΟΜΑΡΧΗΣ Η ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΧΩ ΠΙΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΖΑΧΟΣ
Ενα ντενεκε τσίπουρο ηπιες και εγραψεε σχολιο.
Χα
Και εναν ΠορτοΓκαλο για δεξι μπακ θελουμε μέχρι να ψηθεί ο Ροτα καλα.
Τον Αλμέιδα παιζει να τον εφαγε ο Τσιντωτας
Μολις ειδε οτι ειναι τερματας.
Τζαμαρία, φρεντο και σκεψη καλοκαίρι ρε
Αγία Σοφία και τιγκα μεταγραφαρες.
Ζωαρα ρε.
Αλμέιδα! Μεγάλη μορφή. Από όλους αυτούς πάντως, ο Σιμόες έπιασε αρκετά, ο Λόπες για δυο σεζόν και μετά έπεσε αι φυσικά ο Μπρούνο άλβες.
Ο Αλμέιδα πραγματικα, νομιζω οτι ειχε τρελλανει τα γυραδικα της περιοχης.. Τουλαχιστον 15κ υπερβαρος
Και ο αδελφός του Μπρούνο Άλβες επίσης, Ζεράλντο...
Δεν γινόταν να μην σχολιάσω σε τέτοιο άρθρο. Κρίμα να μην υπάρχει πάντως έστω σύντομη αναφορά στον Εντίνιο, που τίμησε με το παραπάνω την φανέλα και ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του κλάμπ
Παουλο Ασουνσάο μαζί μ Μπρούνο Αλβες με Φερνάντο προπονητή!
Ο Ασουνσάο είναι Βραζιλιάνος αν θυμάμαι καλά.
Σωστός. Και όχι μόνο. Ζεράλδο Άλβες, Μανού και φυσικά Έλντερ Μπαρμπόσα, ενώ πορτογαλική υπηκοότητα έχει και ο Φουρτάδο.
Ο Φουρτάδο έχει καταγωγή από Πράσινο Ακρωτήριο αν θυμάμαι καλά! Άλλη ιστορία θαυμαστή και αυτός...
Ναι είναι από το Πράσινο Ακρωτήριο, αλλά έχει και πορτογαλική υπηκοότητα σύμφωνα και με το transfermarkt και τη wikipedia. Επίσης και ο Πάουλο Ασουνσάο όπως λέει και ο φίλος zafeiris έχει πορτογαλική υπηκοότητα.
Ο Εντίνιο Βραζιλιάνος δεν είναι;
Αυτό με τον Γιάγκο και τις τσάντες δεν το είχα ξαναδιαβάσει. Θλιβερό