Quantcast
0 ΣΧΟΛΙΑ

Ο «πόλεμος» των εμβολίων: Η ΕΕ απειλει ότι θα απαγορεύσει την εξαγωγή εμβολίων σε τρίτες χώρες

Ύστερα από τις ξαφνικές ανακοινώσεις των φαρμακοβιομηχανιών για μείωση των δόσεων στην Ευρώπη

Μαίνεται ο «πόλεμος» των εμβολίων καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν ξαφνικές περικοπές στον αριθμό των εμβολίων κατά του κοροναϊού που είχαν συμφωνήσει να διαθέσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, η ΕΕ σκοπεύει να θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων κατά του κοροναϊού στον απόηχο της αντιπαράθεσης με την AstraZeneca.

Την περασμένη εβδομάδα η φαρμακευτική εταιρία μείωσε μονομερώς τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ που επρόκειτο να εκκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, προκαλώντας αντίστοιχη επιβράδυνση στον εμβολιασμό του πληθυσμού δεδομένης, ενώ και η Pfizer ανακοίνωσε την μείωση της παράδοσης εμβολίων τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αντί για 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα παραδίδονταν ως τα τέλη Mαρτίου, τώρα αναμένεται στις χώρες της ΕΕ να παραδίδονται μόνο 31 εκατ. δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την ορκωμοσία του ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εμβολιάζονται καθημερινά στη χώρα του 1,5 εκατ. άνθρωποι και αρκετοί συνδέουν το γεγονός αυτό με την ξαφνική «μείωση» των εμβολίων που προορίζονται για την Ευρώπη.

Η Επίτροπος Υγείας στις Βρυξέλλες, Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα λάβει ό,τι μέτρα απαιτηθούν ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της». Σημείωσε δε ότι η Επιτροπή απαίτησε «λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων εμβολίων».

Μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας με την AstraZeneca, η Κύπρια Επίτροπος ανέφερε σε ανάρτησή της ότι «οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα λόγω έλλειψης σαφήνειας και ανεπαρκών εξηγήσεων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές και συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσουν».

Η επόμενη συνεργασία με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρίας θα λάβει χώρα την Τετάρτη και η Ευρωπαία Επίτροπος προειδοποίησε με σαφήνεια ότι «στο εξής όλες οι εταιρίες οι οποίες παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση οποτεδήποτε επιθυμούν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες».

Την πλήρη στήριξή του στη θέση των Βρυξελλών περί περιορισμών στις εξαγωγές εξέφρασε το Βερολίνο την Τρίτη, με τον υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπάαν να δηλώνει πως «δεν πρόκειται για προτεραιότητα στην Ευρώπη, αλλά για την απόδοση στην Ευρώπη του δίκαιου μεριδίου της».

Από την πλευρά της η AstraZeneca δήλωσε ότι κάνει «ό,τι είναι δυνατόν ώστε να φέρει το εμβόλιό της σε εκατομμύρια Ευρωπαίους όσο νωρίτερα γίνεται». Το πρόβλημα στην παραγωγή φέρεται να εντοπίζεται στο εργοστάσιο στο Βέλγιο που λειτουργεί εταιρία που συνεργάζεται με την AstraZeneca.

Επισημαίνεται πάντως ότι η ΕΕ ακόμη δεν έχει εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του μηνός. Ωστόσο η Ένωση έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο παροχής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου από τον περασμένο Αύγουστο, και με οψιόν για άλλα 100 εκατ. δόσεις.


Κέρδισε έως 1.000.000€ σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έγιναν ποτέ!
(21+ | Παίξε Υπεύθυνα)

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ