Quantcast
0 ΣΧΟΛΙΑ

Μπάιντεν: Η Δημοκρατία επικράτησε. Ώρα να ενώσουμε τον λαό! (VIDEO)

Η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ενωτικό και αισιόδοξο το μήνυμα του

Μετά την ορκωμοσία ο Τζο Μπάιντεν ανέβηκε στο βήμα και μίλησε για πρώτη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Σήμερα δεν γιορτάζουμε τη νίκη ενός υποψηφίου αλλά τη νίκη ενός σκοπού. Η Σήμερα γιορτάζουμε τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία επικράτησε! Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Η βούληση του λαού εισακούστηκε. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι εδώ. Είμαστε εδώ ως ένα έθνος. Θα κάνουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας. Αφήνουμε στην άκρη τις διαφορές και ευχαριστώ όλους όσοι είναι εδώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Γνωρίζω την ισχύ του έθνους μας» ήταν τα πρώτα λόγια του και συνέχισε τονίζοντας: «Στόχος μου είναι να ενώσουμε το λαό μας. Σας το ζητώ από όλους. Να αντιμετωπίσουμε μαζί τους εχθρούς. Την ανομία, τις ασθένειες, το μίσος. Μπορούμε να αλλάξουμε μαζί αυτή τη χώρα. Να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Η ενότητα είναι η λύση. Έτσι μόνο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τα προβλήματα. Μαζί θα ξεπεράσουμε το ρατσισμό και το μίσος. Η ενότητα είναι το κλειδί. Θα πολεμήσω για όλους. Είτε με ψήφισαν, είτε όχι. Θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. Όλα μπορούν να καλυτερεύσουν. Με ενότητα και αλήθεια, όλα θα πάνε καλύτερα. Όλα μπορούν να αλλάξουν.

Στη συνέχεια οι αναφορές του στην πανδημία ήταν εκτενείς: "Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε αυτό τον νέο κόσμο. Πολλά πρέπει να επουλωθούν, να αποκατασταθούν και να κερδηθούν. Λίγοι στην ιστορία του έθνους μας βρέθηκαν σε πιο χαλεπούς καιρούς. Η πανδημία χτύπησε το έθνος μας. Χάσαμε όσους χάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, χάθηκαν δουλειές, υπάρχει κραυγή αγωνίας για τις φυλετικές διαφορές. Βλέπουμε την άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού. Όλα αυτά θα τα κατατροπώσουμε. Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά απαιτούνται πολλά περισσότερα από απλά λόγια. Απαιτείται ενότητα για να προχωρήσουμε".

Οι αναφορές άλλωστε του Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρες και ως προς τις φυλετικές διακρίσεις. Το 1863 ο Αβραάμ Λίνκολν υπέγραψε την πράξη χειραφέτησης. Η ψυχή μου βρίσκεται σε αυτά τα λόγια. Σήμερα, αυτό τον Γενάρη, η ελπίδα μου βρίσκεται σε αυτό: Να ενώσουμε την Αμερική, ζητώ σε όλους να συνασπιστούν μαζί μου σε κάθε σκοπό. Να αντιμετωπίσουμε το μίσος, την ανομία, τις ασθένειες, τις απώλειες στις θέσεις εργασίας. Όλοι μαζί θα διορθώσουμε τα λάθη, θα διδάξουμε τα παιδιά μας, θα ανοικοδομήσουμε τη μεσαία τάξη, θα έχουμε φυλετική ισορροπία και θα ανταμείψουμε το υγειονομικό προσωπικό".

"Για κάποιους η ένωση μπορεί να φαντάζει μια ηλίθια ευχή. Όμως η ιστορία μας ήταν μια διαρκής μάχη ανάμεσα στον ρατσισμό, τον φόβο και την ένωση. Η μάχη είναι μακραίωνη και η νίκη ποτέ δεν είναι σίγουρη. Βρήκαμε τρόπο να συνασπιστούμε και μπορούμε να το κάνουμε και τώρα. Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, με σεβασμό, μπορούμε να ρίξουμε τους τόνους. Διαφορετικά μόνο το χάος ωφελείται. Η ενότητα είναι το μονοπάτι προς το μέλλον. Ποτέ δεν έχουμε αποτύχει όταν δράσαμε από κοινού. Σήμερα, σε αυτό το μέρος, ας ξεκινήσουμε από την αρχή.  Οποιαδήποτε διαφωνία δεν πρέπει να είναι αιτία πολέμου, και φυσικά πρέπει να απορρίπτουμε οποιαδήποτε κουλτούρα χειραγώγησης ή κατασκευής ειδήσεων. Η Αμερική είναι καλύτερη από όλα αυτά".

Εν συνεχεία, έκανε αναφορά στον Λούθερ Κίνγκ αλλά και στα πρόσφατα επεισόδια στο Καπιτώλιο."Είμαστε εδώ, σε αυτά τα σκαλιά, εδώ που ο Λούθερ Κίνγκ μίλησε για το όνειρό του, εδώ που πριν κάποια χρόνια οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και σήμερα έχουμε την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο. Τα πράγματα αλλάζουν. Είμαστε λίγα μέτρα από το νεκροταφείο των Ηρώων μας, λίγες μέρες μετά τον όχλο που προσπάθησε να σωπάσει τη Δημοκρατία, να μας εξωθήσει από αυτό τον ιερό χώρο. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Σε όλους όσους δεν μας υποστηρίξατε, σας λέω να δείτε την καρδιά μου. Αλλά δε χρειάζεται να συμφωνούμε, τα θεμέλια αυτού του έθνους είναι η διαφωνία, η οποία δεν εμποδίζει την ενότητα. Θα είμαι Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς, είτε με στήριξαν είτε όχι. Τι είναι αυτό που μας ορίζει σαν Αμερικανούς; Είναι η ελευθερία, η ασφάλεια και η αλήθεια. Για πολλούς μήνες μάθαμε πως υπάρχει μία αλήθεια και πολλά ψέματα. Εδώ έχουμε την ευθύνη και το καθήκον, να υπερασπιστούμε αυτή την αλήθεια".

Προσπαθώντας να απευθυνθεί περισσότερο στους αντιπάλους του, συνέχισε λέγοντας:"Κατανοώ πως πολλοί από τους συμπατριώτες μου αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το μέλλον, φοβούνται για τις θέσεις εργασίας, κατανοώ πως θέλουν να κρατήσουν τη δική τους περίθαλψη. Δεν πρέπει όμως να δρούμε σε φατρίες, να μην εμπιστευόμαστε όσους δεν είναι όμοιοί μας. Πρέπει να σταματήσουμε τον εσωτερικό μας πόλεμο, που μας χωρίζει σε μπλε και κόκκινους. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να γίνει με πίστη και αλληλεγγύη. Αν δράσουμε έτσι η χώρα μας θα είναι πιο ευημερούσα".

Θέτοντας τους άμεσους στόχους του, σημείωσε χαρακτηριστικά: "Έχουμε δουλειά μπροστά μας και θα χρειαστούμε αλλήλους. Ίσως να μιλήσουμε για τη χειρότερη περίοδο του ιού, αλλά ακόμα και αυτή την πανδημία θα την αντιμετωπίσουμε ως ένα έθνος. Όπως λέει η Βίβλος, η μεγαλύτερη χαρά έρχεται μετά το μεγαλύτερο σκοτάδι. Όλοι κατανοούμε πως ο κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα σε εμάς. Το μήνυμά μου είναι πως η Αμερική δοκιμάστηκε και θα αποκαταστήσουμε τις συμμαχίες, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Θα ηγηθούμε δείχνοντας την ισχύ του παραδείγματός μας. Θα είμαστε εταίρος ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης".

Ζητώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας, κατέληξε:"Το πρώτο μου διάταγμα θα είναι για όλους εκείνους που χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Θα τους τιμήσουμε όλους. Αντιμετωπίσαμε έναν συστημικό ρατσισμό, λάθη για το κλίμα. Όλα όμως θα τα αντιμετωπίσουμε. Αν τα καταφέρουμε, τα παιδιά μας θα πουν ότι ενώσαμε μια διαιρεμένη χώρα".

».


44.000€ εγγυημένες* στην 4η περίοδο της Novileague! Ξεκίνα από σήμερα (21+)
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ