0 ΣΧΟΛΙΑ

Σοκαριστικά στοιχεία: 35.558 κρούσματα και ένας θάνατος κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια του lockdown

Αμφίβολο είναι αν οι τρεις εβδομάδες lockdown που έχουν ανακοινωθεί θα είναι αρκετές

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη του lockdownσε όλη την χώρα και τα αποτελέσματα του απολογισμού αυτής της περιόδου είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικά.

Από το Σάββατο 7/11, την πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκε η απόφαση του πρωθυπουργού για καθολικό απαγορευτικό στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί συνολικά 35.558 νέα κρούσματα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 40,5% του συνόλου των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας κοροναϊού.

Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο όμως αφορά τους θανάτους καθώς μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες καταγράφηκαν πάνω από 700 νέοι θάνατοι δηλαδή ένας θάνατος κάθε μισή ώρα! Μάλιστα σε αυτό το διάστημα είναι η δραματική αύξηση των θανάτων σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Συγκεκριμένα αυτές τις δύο εβδομάδες έχασαν τη ζωή τους 1 ενήλικας κάτω των 39 ετών, 85 άτομα μεταξύ 40 και 65 ετών καθώς και 618 από 65 ετών και άνω. Στην ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, σημειώνεται πως μέσα στο lockdown καταγράφηκε το 42% των συνολικών θανάτων σ' αυτές τις ηλικίες από την αρχή της επιδημίας.

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους περίπου 520 δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι έναντι 14 μέρες πριν. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες σε ποσοστό περίπου 80%, με τη Θεσσαλονίκη να μην έχει διαθέσιμα πλέον κρεβάτια σε εντατικές.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πλέον περνάμε σε μία φάση σταθεροποίησης η οποία όμως δυστυχώς θα οδηγήσει σε νέους θανάτους αλλά και νέες διασωληνώσεις. Παράλληλα, φαίνεται πως θα χρειαστεί αφενός περισσότερος χρόνος και όχι μόνο 3 εβδομάδες, αφετέρου και ακόμη πιο αυστηρά μέτρα τα οποία, έτσι κι αλλιώς, λαμβάνονται.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι μέσα σε αυτή εβδομάδα που έκλεισε χθες Παρασκευή 20/11 είχαν διενεργηθεί 298.000 μοριακά τεστ. Ο αριθμός αυτός έδειξε ότι το ποσοστό θετικότητας είναι της τάξης του δηλαδή περισσότεροι από 1 στους 10 που έκανε τεστ τελικά φέρει τον νέο κοροναϊό. Σημαντικό δε ποσοστό είναι και ασυμπτωματικά άτομα.

Μάλιστα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ανέφερε ότι προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την επικράτεια.

«Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης από το πρώτο εθνικό lockdown του Μαρτίου, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο», ανέφερε η καθηγήτρια.

Σημείωσε ακόμη ότι «Καθημερινά γίνεται μία προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, γιατί είναι εξαιρετικά σημαντική η διάγνωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων, που μπορεί να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτά διενεργούνται, κατά κύριο λόγο, στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές».

 


Η Novileague ήρθε με 500,000€ και καθημερινά δώρα! (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ