Το απόγευμα της Κυριακής έφτασε στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπό καταρρακτώδη βροχή και υπό τη συνοδεία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ και Τούρκους αξιωματούχους.
Όπως μεταδίδεται από τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο χώρος στον οποίο έφτασε ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η Λεωφόρος Κέννεντι κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονται τουριστικά καταλύματα, από τις οροφές των οποίων έχουν κρεμάσει κατά μήκος των κτιρίων σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και του «δήμου» Αμμοχώστου.
Κατά την ομιλία του ο Ρ.Τ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Βαρώσι λέγοντας ότι το βήμα που έγινε εκεί δεν είναι για να δημιουργήσει νέα προβλήματα αλλά να διορθώσει τα παλιά.
Για τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι «ως εγγυήτρια χώρα δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια». Ο Τούρκος πρόεδρος κατευθύνθηκε υπό βροχή στο λευκό σπίτι – κιόσκι που κατασκευάστηκε στην παραθαλάσσια περιοχή ενώ δίπλα είναι ο χώρος του πικνίκ.
Αρκετός κόσμος τον υποδέχθηκε παρά την βροχή στην είσοδο της περιοχής του Βαρωσίου που άνοιξε, ενώ υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται επιτόπου στο Βαρώσι μεταδίδουν ότι η βροχή είναι έντονη και δεν μπορούν να πλησιάσουν τον χώρο όπου θα καθίσουν ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν «πρώτα να δούμε τη θέα και μετά να τα πούμε».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στην κατεχόμενη Κύπρο στις 12:30 από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Στη συνέχεια συμμετείχε στα προκλητικά πανηγύρια για την μαύρη επέτειο, παρακολουθώντας την στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Φαζίλ Κιουτσιούκ.
Σε μια μακρά ομιλία, πριν τη στρατιωτική παρέλαση, ο ηγέτης της Τουρκίας έκανε ξεκάθαρες τις βλέψεις του για άλλη μια φορά, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.
«Ευτυχώς οι Τουρκοκύπριοι ζουν στα εδάφη τους με ελευθερία και αξιοπρέπεια, παρά τις δεκάδες επιθέσεις εναντίον τους. Παρά τη βία, τα βασανιστήρια και την προδοσία, δεν τα παρατήσαμε ποτέ και πετύχαμε τη νίκη», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα 37 χρόνια από την παράνομη ίδρυση του ψευδοκράτους.
Πρόσθεσε ότι: «Είναι προτεραιότητά μας να βρούμε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με τρόπο που θα διαφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων».
«Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να διαπραγματευτεί υπό το πρίσμα της εθνικής ισότητας».
Συνεχίζοντας σε προκλητικό τόνο, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πια συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο. «Υπάρχει μόνο ένα θύμα στο Κυπριακό και αυτό είναι η Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία έχει μείνει στην αφάνεια εδώ και χρόνια και της οποίας τα δικαιώματα τα έχουν σφετεριστεί».
O Eρντογάν επέμεινε και στο θέμα των παράνομων γεωτρήσεων, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν οι σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο «μέχρι να βρεθεί μια δίκαιη συμφωνία». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλα διπλωματικά παιχνίδια. Δεν υπάρχει κάποια εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα μένει εκτός η χώρα μας και η ΤΔΒΚ – μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα».
Για το άνοιγμα των Βαρωσίων, σχολίασε ότι δεν γίνεται για να δημιουργήσει νέες έχθρες, αλλά για να εξαλείψει τις ήδη υπάρχουσες.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
