Quantcast
9 ΣΧΟΛΙΑ

Τα δεδομένα της υπόθεσης μετά την απαλλαγή Ολυμπιακού, Ατρομήτου από την Επιτροπή Δεοντολογίας

Ο Άρης Ασβεστάς εξηγεί τι σημαίνει η απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης για Ολυμπιακό, Ατρόμητο, Μαρινάκη και λοιπούς κατηγορούμενους

Παρά την επιβαρυντική εισήγηση του ερευνητικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, το δικαστικό τμήμα της ίδιας Επιτροπής αποφάσισε εν τέλει να απαλλάξει τόσο τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ατρόμητος (που απειλούνταν με υποβιβασμό), όσο και τα 15 πρόσωπα που κατηγορούνταν για αλλοίωση αποτελεσμάτων και κινδύνευαν με ισόβια ή πολυετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Ας δούμε όμως πρακτικά τι σημαίνει αυτή η απόφαση, πώς έχει η υπόθεση από εδώ και πέρα και ποια τα δεδομένα:

1.Η υπόθεση σε πειθαρχικό επίπεδο (δηλαδή σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης) θεωρείται τελειωμένη, εκτός αν ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ ασκήσει έφεση κατά της απαλλακτικής απόφασης εντός 5 εργάσιμων ημερών.

2.Η συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, εκδικάζεται παράλληλα και στα ποινικά δικαστήρια και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώπιον του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Εκεί, μάλιστα, δικάζονται συνολικά 28 πρόσωπα και όχι μόνο οι 15 που δικάστηκαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Για την ακρίβεια, δικάζονται οι 15, καθώς και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια 3-0. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, άλλωστε, δίκασε μόνο το παιχνίδι Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1 και όχι το Ολυμπιακός-Βέροια, το οποίο εξετάζεται κανονικά από το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

3.Στο ποινικό σκέλος, οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με την ίδια κατηγορία (αλλοίωση αποτελεσμάτων) η οποία, μάλιστα, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα! Οι 8 από τους 28, δικάζονται και για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας.

4.Οι δύο διαδικασίες, σε αθλητικό και ποινικό δικαστήριο, είναι παντελώς ανεξάρτητες. Ασφαλώς, τα πρόσωπα που απηλλάγησαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, θα χρησιμοποιήσουν την απαλλακτική αυτή απόφαση ως επιπλέον στοιχείο υπέρ τους, νομικά ωστόσο, οι αποφάσεις των δύο δικαστηρίων είναι ανεξάρτητες και η απαλλακτική απόφαση από την Επιτροπή Δεοντολογίας δεν δεσμεύει σε τίποτα το ποινικό δικαστήριο.

5.Να σημειωθεί εδώ, ότι το ποινικό δικαστήριο δικάζει μόνο πρόσωπα και όχι ομάδες. Συνεπώς, ακόμα και σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων για τους 28 που δικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι ομάδες που συνδέονται με τα πρόσωπα αυτά (π.χ. Ολυμπιακός, Ατρόμητος, Βέροια κλπ) δεν επηρεάζονται.

6.Παρόλα αυτά, το Άρθρο 89 του Κώδικά Δεοντολογίας της ΕΠΟ αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο να δούμε και πάλι την υπόθεση στα αθλητικά δικαστήρια! Αυτό μπορεί θεωρητικά να συμβεί μόνο αν υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις από το ποινικό δικαστήριο! Το εν λόγω άρθρο αναφέρεται σε «Αναψηλάφηση» μια υπόθεσης και λέει τα εξής:
«Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση αναψηλάφησης κατά απαλλακτικής απόφασης, εντός προθεσμίας 10 ημερών από την αποκάλυψη των αιτίων που δημιουργούν λόγο για την αναψηλάφηση, δηλαδή στην περίπτωση που ανακαλυφθούν νέα γεγονότα ή αποδείξεις, τα οποία, παρά την διενεργηθείσα έρευνα, δε θα μπορούσαν να είχαν παρουσιαστεί νωρίτερα και τα οποία θα είχαν ως αποτέλεσμα μια καταδικαστική απόφαση».
Μια καταδικαστική απόφαση από το ποινικό δικαστήριο, αποτελεί ασφαλώς «νέο γεγονός ή απόδειξη» και θα εγείρει λόγους αναψηλάφησης από τα αθλητικά δικαστήρια.
Υπάρχει και δεδικασμένο: Ο Αχιλλέας Μπέος είχε καταδικαστεί από την αθλητική δικαιοσύνη για την υπόθεση του Koriopolis με ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Όταν απαλλάχθηκε από τα ποινικά δικαστήρια, πήρε την απόφαση αυτή ως νέο στοιχείο και ζήτησε αναψηλάφηση από τα αθλητικά δικαστήρια. Και τα αθλητικά δικαστήρια του επέτρεψαν να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο…
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το δικαίωμα για αίτηση αναψηλάφησης παραγράφεται σε ένα χρόνο από σήμερα που βγήκε η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

7.Θυμίζουμε συνοπτικά, ποιοι δικάζονται στο Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δίκη που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Για το αδίκημα της συμμορίας δικάζονται οι Μαρινάκης, Σαρρής, Κουρίδης, Σταθόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Προύντζος, Δούρος και Μπριάκος. Για το αδίκημα της «παρέμβασης με αθέμιτες ενέργειες με σκοπό επηρεασμού της εξέλιξης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα», δικάζονται οι 8 προαναφερόμενοι, καθώς και οι: Ιωαννίδης, Κάμπαξης, Αμπάρκιολης, Δημητρόπουλος, Γιάχος, Σπάθας, Αρβανιτίδης, Λαναρής, Μπάρμπας, Αμαραντίδης, Ιωάννου, Καλογέρης, Μάνος, Παυλίδης, Σκαθαρούδης, Πέρεζ, Σπανός, Αγγελόπουλος, Σα Πίντο, Κομπότης.

Πηγή: sport-fm.gr


Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα - 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
Κώστας ΑΕΚ - 25/9/2020 20:28

Εσείς τι περιμένατε,δηλαδή;;;;;;;;;;

Constantinoupoli86 - 25/9/2020 20:21

Όποιος πίστευε ότι θα δικάζονταν σύμφωνα με το αθλητικό δίκαιο οι συμμορίες του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου ας που κάνει dislike.

inzaghi9 - 25/9/2020 15:06

Ειδικά από αθλητική δικαιοσύνη καμία απολύτως έκπληξη. Πάντα κότες, πάντα κρύβονται και αφήνουν τα πράγματα ως έχουν ή έστω να τα λύσουν άλλοι.


Είμαστε η χώρα της ατιμωρησίας σε όλα τα επίπεδα και δυστυχώς έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης ως πολίτες σε αυτό. Δεν είναι λογικό ένα κόμμα και μια οικογένεια που σε βάθος τριανταετίας έχει... Συνέχεια κατασπαράξει δημόσιο χρήμα, αυτή τη στιγμή να είναι άνετη κυβέρνηση. Έχουμε δώσει το ελεύθερο σε εγκληματίες να ζουν υπεράνω νόμων και κανένας δικαστικός, δημοσιογράφος ή εισαγγελέας δεν τολμάει να κάνει τη δουλειά του.

panosvag21 - 25/9/2020 18:49

η διαφορα αυτη οφειλεται στο οτι περαν της νδ ειναι το χαος φιλε...ο συριζα ειναι το χαος...

THOMASMAYROS - 25/9/2020 15:21

ΑΥΤΟ ΛΕς ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 17/% ? ΤΑ ΠΡΑΙΤΑ

ΜΗΤΣΟΣ-ΚΑΤΟΥΝΑΞΗΡΟΜΕΡΟΥ21 - 25/9/2020 18:19

οργανα του λιπους...

ghad - 25/9/2020 17:38

Νεα δημοκρατια,κανονικοτητα.

aek_xios - 25/9/2020 16:20

Υπαρχει εστω και ενας να πιστευει πως υπαρχει δικαιοσυνη στην ελλαδα?Σε ελαχιστες περιπτωσεις μονο μετρημενες στα δαχτυλα και οταν δεν εμπλαικονται μεγαλα κεφαλια,οταν εμπλαικονται γαργαρα ολα.

THOMASMAYROS - 25/9/2020 14:10

και ζησανε αυτοι καλα κι εμεις καλυτερα αει σιχτιρ

ΕΠΟΜΕΝΟ