Η Ρωσία έβαλε μπροστά για την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της COVID-19, όπως έκανε γνωστό το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας.
«Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο, με την επωνυμία Sputnik V, έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2, όμως ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος πάνω από την ασφάλεια. Ωστόσο, η Ρωσία επιμένει ότι είναι έτοιμο, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν ακουστεί για την αποτελεσματικότητά του και για την έλλειψη αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αναμένει «με ανυπομονησία» να αναλύσει τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του Sputnik-V.
Μέχρι τώρα, η Ρωσία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομερείς μελέτες για τα αποτελέσματα των ερευνών της, που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε προόσφατα ότι φαρμακοβιομηχανία της χώρας του κατόρθωσε να παρασκευάσει το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2. To «Sputnik V», όπως βαφτίστηκε το σκεύασμα στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ρώσων να το συνδέσουν απευθείας με την κατάκτηση του διαστήματος επί Σοβιετικής Ένωσης, είναι αποτελεσματικό και έτοιμο προς μαζική παραγωγή. Μάλιστα, ο Πούτιν επέτρεψε τη χορήγηση του εμβολίου στην κόρη του.
Πάντως, αρκετοί επιστήμονες, κυρίως Αμερικανοί κατήγγειλαν -και μάλιστα με δριμύτητα- τη ρωσική βιασύνη. «Είναι κάτι που ξεπερνά τα όρια της βλακείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Μουρ, ειδικός ερευνητής ιών όπως ο SARS-CoV-2 στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης. Και ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο Πούτιν δεν έχει κανένα εμβόλιο. Απλώς κάνει πολιτική κίνηση».
Σε παρόμοιο πνεύμα εκφράστηκε ο Σκοτ Γκότλιμπ, πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ: «Εγώ δεν θα έκανα εμβόλιο που, όπως φαίνεται, έχει δοκιμαστεί μόνο σε μερικές εκατοντάδες ασθενών -στην καλύτερη περίπτωση».
Η αμερικανική πλευρά αμφισβητεί έντονα την αξιοπιστία των ρωσικών ανακοινώσεων, θεωρώντας ως δεδομένο ότι το «Sputnik V» δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο. «Θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» σχολίασε ο Ντάνιελ Σάλμον, διευθυντής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια των Εμβολίων του πανεπιστημίου John Hopkins.
Ο δρ. Σάλμον, όπως και άλλοι Αμερικανοί επιστήμονες προβληματίζονται από την ταχύτητα αλλά και την παραδοσιακή ρωσική κρυψίνοια. Θεωρούν ότι οι Ρώσοι εξάγουν βεβιασμένα συμπεράσματα από τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου. Και ενώ δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για τις κλινικές δοκιμές των Σταδίων 1 και 2, ανακοίνωσαν ότι το Sputnik V είναι έτοιμο για μαζική χορήγηση και ότι, επιπλέον, το Ινστιτούτο Επιδημιολογικών και Μικροβιολογικών Ερευνών Γκαμαλέγια της Μόσχας έχει δεχθεί παραγγελίες για το εμβόλιό της από 20 χώρες του κόσμου.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!