8 ΣΧΟΛΙΑ

Μπάιντεν: Καλώ τον Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του για την Αγια Σοφιά

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πήρε ξεκάθαρη θέση στο θέμα

 

O Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλεί τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκφράζει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους. «Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
SoloAek21 - 12/7/2020 15:43

Τον τρομαξες τωρα

SERXIOLIVAYA21 - 11/7/2020 22:32

Ο ζαρης το έχει πει εδώ και καιρο

kitriniferrari - 11/7/2020 17:37

Όλοι οι υποψήφιοι μετρούν τα ψηφουλάκια των Ελληνοαμερικάνων. Όταν βγουν μετά δεν σε ξέρω δεν σε είδα.

inzaghi9 - 11/7/2020 18:08

Νομίζω ότι ο αριθμός των Τούρκων στις ΗΠΑ είναι υπερπολλαπλάσιος των Ελλήνων. Απλά το θέμα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι απλά ένα εθνικό ζήτημα μεταξύ δύο χωρών.


Ο Μπάιντεν όπως και ο κάθε ψύχραιμος δυτικός ηγέτης δε μπορεί να έχουν άλλη στάση από αυτήν. Το αυτονόητο είπε.

kitriniferrari - 11/7/2020 18:59

Το Ελληνοαμερικανικό λόμπυ είναι από τα πιο ισχυρά στην Αμερική. Απλώς τώρα με τον Τραμπ, λόγω ίσως και προσωπικών συμφερόντων, μετά τις αποκαλύψεις με τις στενές επαφές που είχε με τον Ερντογάν, γίνονται μεγαλύτερες πλάτες στην Τουρκία από την Αμερικάνικη ηγεσία.

Τα λόγια είναι για να λέγονται, οι πράξεις μετρούν. Θα δείξει το άμεσο μέλλον. Πάντως το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζει τον τελευταίο καιρό ο Ερντογάν είναι πολύ ριψοκίνδυνο και δεν... Συνέχεια νομίζω ότι θα συμπεριφερόταν έτσι αν δεν είχε συμπαραστάτες κάποιους "συμμάχους μας".

inzaghi9 - 11/7/2020 21:07

Ο Τραμπ είναι τραγικός σε όλα τα θέματα παγκόσμιας διπλωματίας, καθώς όχι μόνο είναι εντελώς άσχετος από ιστορία και πολιτισμικά θέματα, αλλά συνεχώς αγνοεί και της συμβουλές από τους βοηθούς του. Στήνει απλά άνευ σημασίας προσωρινές φιλίες με άλλους αλαζόνες ηγέτες που θυμίζουν το προφίλ του και δυστυχώς ο Ερντογάν είναι ένας τέτοιος. Ο Ερντογάν βέβαια, που ξέρει πολύ καλά τι κάνει κι έχει ξεκάθαρο πλάνο, το εκμεταλλεύεται στο έπακρο.... Συνέχεια

Κατά τ'άλλα δεν περιμένω και τρομερές παρμβάσεις από οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη ανεξαρτήτως ηγεσίας. Πάντα αποφεύγουν τις ευθείες παρεμβάσεις, εκτός αν υπάρχει τεράστιο οικονομικό συμφέρον από πίσω και δε νομίζω πως τα μνημεία της UNESCO είναι σε αυτή την κατηγορία...

zlatan21 - 11/7/2020 19:29

και ποιος σου ειπε οτι ολοι οι ισλαμιστες ειναι υπερ αυτης της μετατροπης? οι Ελληνες ειναι πολλαπλασιοι των Τουρκων

inzaghi9 - 11/7/2020 19:00

*ο αριθμός των ισλαμιστών εννοώ.

ΕΠΟΜΕΝΟ