6 ΣΧΟΛΙΑ

Διάγγελμα Ερντογάν: Στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά

«Ανοιχτή σε όλους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

Διάγγελμα στον τουρκικό λαό απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως... «ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους.

Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν κάλεσε όλους να σεβαστούν τη σημερινή απόφαση... «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης».

Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του».


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
DAAOX - 11/7/2020 16:28

Τώρα θα δεις τι σημαίνει οργή σκατοψυχε βρωμοτουρκε. Τώρα θα φτάσεις σε σημείο να γκρεμίσεις ο ίδιος τα τζάμια που πάτε και προσκυνάτε.

taxiss21 - 11/7/2020 15:47

Κανε προσευχή μην ξυπνήσει ο μαρμαρωμενος βασιλιάς...

BYZANTIN - 11/7/2020 11:30

Ή κυβέρνηση τώρα να ανακαλέσει όλες τις άδειες λειτουργίας των τζαμιών στη χώρα μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στην Αγιά Σοφιά.

marv - 11/7/2020 00:29

βαθιά ισλαμική χώρα, αφιλόξενη για τους τουρίστες και εχθρική στους χριστιανούς. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος επίσκεψης σε αυτή τη χώρα!!!

BYZANTIN - 11/7/2020 00:28

Διάγγελμα = Δεύτε Τελευταίον Ασπασμόν.


Τελικά ο Παΐσιος είχε ενόραση. Τα κόλυβα τα έχει ζωσμένα στο ζωνάρι του.

an0nymous - 10/7/2020 21:47

Να προσευχηθείς μη σκάσει κανα κρουζ στην μάπα σου.

ΕΠΟΜΕΝΟ