5 ΣΧΟΛΙΑ

Το έγγραφο του CAS για την απόφαση (ΦΩΤΟ)

Για λάθος των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ κάνει λόγο το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο

Το CAS αποφάσισε το μεσημέρι της Παρασκευής (10/7) την επιστροφή των επτά βαθμών στον ΠΑΟΚ και επιστρέφει την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για να δικάσει επί της ουσίας την υπόθεση χωρίς να δεσμεύεται από το πόρισμα της ΕΕΑ.

Δεν επιστρέφονται οι επτά βαθμοί που αφαιρέθηκαν στην Ξάνθη καθώς η ομάδα της Θράκης δεν προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν και η απόφαση μπορεί ν' αλλάξει δεδομένου ότι η Επιτροπής Εφέσεων καλείται να εξετάσει από την αρχή κι επί της ουσίας την υπόθεση.

Στο έγγραφο της απόφασης του CAS αναφέρονται τα εξής:

"To CAS εξέδωσε την απόφασή του σχετικά με τις εφέσεις των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ στις 14 Απριλίου του 2020, η οποία επιβεβαίωσε την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής να επιβάλει ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στην Ξάνθη για παραβίαση των νόμων περί πολυιδιοκτησίας συλλόγων.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων. Ο Ολυμπιακός ζητώντας για αυστηρότερες ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, και ο ΠΑΟΚ ζητώντας να μην επιβληθεί καμία ποινή. Αυτές οι προσφυγές συνεκδικάστηκαν στο CAS και παρουσιάστηκαν στο ίδιο πάνελ διαιτητών: κ. Μάνφραντ Ναν (Ολλανδία, πρόεδρος) κ Ούλριχ Χάας (Γερμανία) και κ Λουίτζι Φουμαγκάλι (Ιταλία). To CAS ξεκίνησε τα διαδικαστικά στις αρχές Μαϊου 2020 και η ακρόαση έγινε παρουσία όλων των πλευρών στις 6 Ιουλίου 2020.

Το CAS διατάσσει ότι η αφαίρεση επτά βαθμών που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ μένει στην άκρη και η υπόθεση επιστρέφει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για εκδίκαση. Από τη στιγμή που η Ξάνθη δεν άσκησε έφεση στην αφαίρεση επτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η τιμωρία παραμένει.

Τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η Έκθεση που συνέταξε η ΕΕΑ στην Ελλάδα και που χρονολογείται στις 27 Ιανουαρίου του 2020 ήταν δεσμευτική και συνεπώς δεν την ανέλυσε. Απουσία τέτοιας ανάλυσης και χωρίς την κατάλληλη έγκριση των συμπερασμάτων της Έκθεσης της ΕΕΑ, η Έκθεση αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ ως άμεση βάση για την τιμωρία του ΠΑΟΚ.

Η Επιτροπή του CAS διαπίστωσε ότι, παρά τη δύναμή της να βγάλει απόφαση η ίδια πάνω στην υπόθεση, δεν ήταν κατάλληλο να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση υπό αυτές τις συνθήκες με σημαντικές συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Επιτροπή τόνισε ότι τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να στερηθούν του καθήκοντός τους να αξιολογήσουν τα σύνθετα στοιχεία που εμπεριέχονται στην Έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ"


Κέρδισε έως 1.000.000€ σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έγιναν ποτέ!
(21+ | Παίξε Υπεύθυνα)

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
Tirnavos1nas - 11/7/2020 02:11

Γιατί περνάει από το μυαλό μου ότι επίτηδες η Επιτροπή Εφέσεων δεν μπήκε επίτηδες στην ουσία της υπόθεσης, για να γίνει ότι έγινε ;;

- Με ψυχραιμο βλέμμα πιά, πιστεύω ότι είναι ευνόητο να μην καταδικαστεί μία ομάδα από φορέα που δεν υπάγεται στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

SokrA(EK)tis - 10/7/2020 21:17

Σαν να σου λενε "ειμαι γιατρος, αλλα δεν θα χειρουργησω τον ασθενη"..

nicarch - 11/7/2020 00:53

παντα ετσι κανουν, κ τοτε με τον οσφπ κ την καλαμαρια το ιδιο εκαναν δυστυχως

aekbox - 10/7/2020 21:40

Aυτοί εκεί στον παοκ ...φαίνεται με το cas ασχολούνταν όλη μέρα ...όχι με τα αγωνιστικά ... Χωρίς να έχω αποδείξεις ...αίσθηση είναι πως για να πείσουν αυτούς τους αθεόφοβους του cas να τους επιστρέψουν τους βαθμούς ...και στην ουσία για να τους πείσουν να μην δικάσουν (κάτι απλό δηλ και ξεκούραστο ) ...πρέπει να έταξαν και να έσταξαν πολλά ... και ο δικηγόρος που έβαλαν ...έκανε τη δουλίτσα του ...

vaggos21aek21 - 10/7/2020 20:55

mou thymizei levadeiako kai ton proedro toy---den peftei pote...xaxaxa

ΕΠΟΜΕΝΟ