0 ΣΧΟΛΙΑ

Αγιά Σοφιά: Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντογάν και τα τουρκικά ΜΜΕ προεξοφλούν ότι θα γίνει τζαμί

Τη δημιουργία κλίματος υπέρ της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε λατρευτικό ναό, επιχειρεί το κόμμα Ερντογάν δια του αντιπροέδρου του Νουμάν Κουρτουμούς.

Ο Τούρκος πολιτικός σε δηλώσεις του την Τετάρτη είπε πως η δικαστική απόφαση για το θέμα, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. «Ελπίζουμε πως το δικαστικό σώμα θα λάβει θετική απόφαση επί του θέματος» σημείωσε και τόνισε πως η διατήρηση του ως μουσείου, επί τη βάση του διατάγματος του 1934, δεν είναι σωστή «Αναμένουμε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για λατρεία, το ελπίζουμε» σημείωσε.

Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσο όμως και της Γαλλίας και της Ρωσίας, που ζητούν από την Τουρκία να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ναού και πάλι σε τζαμί.
Το τουρκικό έθνος ανυπομονεί να γίνει Αγιά Σοφιά Τζαμί
Η οριστική απόφαση του Δικαστηρίου στην Τουρκία αναμένεται ως τις 15 Ιουλίου με τον αντιπρόεδρο του AKP να διερωτάται: «Θα ανοίξει η Αγιά Σοφιά για λατρεία στις 15 Ιουλίου;». Ο ίδιος σημειώνει πως ελπίζει αυτό να συμβεί νωρίτερα.

«Αν με ρωτάτε, ας ανοίξουμε (την Αγιά Σοφιά) νωρίτερα. Γιατί να περιμένουμε για τις 15 Ιουλίου;» λέει και σημειώνει πως μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει ορόσημο για την Τουρκία, παρά το γεγονός πως θα δημιουργήσει αμηχανία σε ορισμένους. «Το έθνος μας ανυπομονεί να ανοίξει την Αγιά Σοφιά για λατρεία» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε νωρίτερα θέμα εθνικής κυριαρχίας αντικρούοντας τις φωνές από όλο τον κόσμο που καλούν την Τουρκία να μην μετατρέψει ένα σύμβολο πολιτισμού σε λατρευτικό ναό.
Τα τουρκικά ΜΜΕ διαρρέουν πως η απόφαση για την Αγιά Σοφιά έχει ήδη ληφθεί

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ διαρρέουν πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας έχει ήδη αποφασίσει την αναίρεση της απόφασης του 1934, που μετέτρεπε την Αγιά Σοφιά σε μουσείο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρο της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, έγραψε στο Twitter πως το δικαστήριο προσανατολίζεται στην έκδοση απόφαση υπέρ της μετατροπής σε τζαμί.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε στο twitter.

Παρόμοιες πληροφορίες μεταδίδουν τόσο η Daily Sabah, όσο και η εφημερίδα Haber, που ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις και αποδίδουν το ρεπορτάζ σε πηγές εντός του προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας. Φαίνεται μάλιστα πως η απόφαση για την Αγιά Σοφιά, ενδεχομένως να ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Τουρκικό δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση για την Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας συνεδρίασαν στις 2 Ιουλίου μόλις 17 λεπτά για το θέμα της Αγίας Σοφίας και η απόφαση θα ανακοινωθεί ως τις 15 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών ενώσεων, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση για την μεταβολή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας», μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, νοσταλγός του οθωμανικού παρελθόντος και πιστός στο ισλάμ, ο οποίος προσπαθεί να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους για να αντιμετωπίσει την απειλή της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία του κορωνοϊού, έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Πηγή: iefimerida.gr


Η Novileague ήρθε με 500,000€ και καθημερινά δώρα! (21+)
*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ