2 ΣΧΟΛΙΑ

Εκπληκτικό βίντεο από το παγωμένο φαράγγι του Αρη

Μια εντυπωσιακή ματιά στον περίφημο κρατήρα Κορόλεφ στον Αρη μας άφησε να ρίξουμε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) δίνοντας στη δημοσιότητα ένα οπτικό ντοκουμέντο από την πιθανή μελλοντική πηγή νερού για τους ανθρώπους που ίσως αποικήσουν μια μέρα στον κόκκινο πλανήτη.

Το εκπληκτικό βίντεο αποτελεί ένα κινούμενο μωσαϊκό που συνδυάζει τις σαρώσεις στην επιφάνεια του πλανήτη με τοπογραφικά δεδομένα, που καταγράφονται από μια κάμερα υψηλής ανάλυσης στο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Mars Express.

Το βίντεο δείχνει την πλήρη έκταση του κρατήρα, πλάτους 82 χιλιομέτρων στα βόρεια πεδινά του Άρη. Ο κρατήρας είναι γεμάτος με πάγο όλο το χρόνο καθώς ο πυθμένας του είναι 2 χιλιόμετρα  κάτω από το χείλος του, καθιστώντας τον ένα φυσικό παγωμένο φαράγγι.

Η αποστολή του Mars Express ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου του 2003, φτάνοντας στον πλανήτη έξι μήνες αργότερα και έκτοτε στέλνει στη Γη απίστευτες εικόνες από τον Άρη. Πρόκειται για το δεύτερο μακροβιότερο διαρκώς ενεργό διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από έναν εξωγήινο κόσμο, μετά το Mars Odyssey της NASA που υπάρχει από το 2001.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
naupigos - 4/7/2020 20:30

Παγωμενος κρατηρας απο προσκρουση μετεωριτη οχι φαραγγι !!!Τα φαραγγια ειναι μακροστενα

naupigos - 4/7/2020 20:30

Παγωμενος κρατηρας απο προσκρουση μετεωριτη οχι φαραγγι !!!Τα φαραγγια ειναι μακροστενα

ΕΠΟΜΕΝΟ