25 ΣΧΟΛΙΑ

«Έφυγε» από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή μια εμβληματική μορφή, που έμελε να μείνει στην ιστορία ως ένα σύμβολο της αντίστασης των λαών στην ναζιστική κατοχή της Ευρώπης 

Πένθος για ολόκληρη την Ελλάδα. Καθώς σε ηλικία 98 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Μανώλης Γλέζος, που είχε εισαχθεί πριν μερικές ημέρες, στις 17 Μαρτίου, στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και κατέληξε λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε εμβληματική μορφή, που έμελε να μείνει στην ιστορία ως ένα σύμβολο της αντίστασης των λαών στην ναζιστική κατοχή της Ευρώπης. Στις 7 Απριλίου 1999 συμμετείχε στην αποστολή της ΑΕΚ στο Βελιγράδι, η οποία αγωνίστηκε εν μέσω βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, απέναντι στην Παρτιζάν.

Ο Μανώλης Γλέζος έμελε να μείνει στην ιστορία ως ένα σύμβολο της αντίστασης των λαών στην ναζιστική κατοχή της Ευρώπης και να αναπτερώσει το ηθικό λαών και ηγεσιών που μάχονταν ενάντια στον Χίτλερ.

Την νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 ο νεαρός φοιτητής της ΑΣΟΕΕ μαζί με τον φίλο του Απόστολο Σάντα κατέβασε κάτω από τη μύτη της φρουράς την χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης και ύψωσε την ελληνική.   Το ναζιστικό καθεστώς καταδίκασε τους δύο νεαρούς ερήμην σε θάνατο και ο Γάλλος στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο «τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 στο χωριό Απείρανθος Νάξου, γιος της Μάχης Ναυπλιώτου και του Νίκου Γλέζου. Το 1935 ήρθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο όπως και ο αδερφός του Νίκος Γλέζος, ο οποίος εκτελέστηκε από τους ναζί τον Μάιο του 1944.

Το 1939 δημιούργησε μια αντιφασιστική ομάδα νεολαίας ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά και τον επόμενο χρόνο έγινε δεκτός στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών.

Με την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου προσπάθησε νε ενταχθεί στον ελληνικό στρατό και να πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο αλλά απορρίφθηκε επειδή ήταν μικρότερος από την ηλικία στράτευσης. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εργάζεται στον δήμο της Αθήνας και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην αντίσταση, μέσα από τις απελευθερωτικές οργανώσεις των νέων (ΟΚΝΕ, ΕΑΜ ΝΕΩΝ και ΕΠΟΝ) με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές διώξεις και φυλακίσεις.

Μετά τον Μάιο του 1941 όταν και κατέβασε την χιτλερική σημαία οι ναζί τον καταζητούσαν και τελικά στις 24 Μαρτίου 1942 συλλαμβάνεται μαζί με τον Απόστολο Σάντα και μεταφέρονται στις φυλακές Αβέρωφ.  Εκεί ο Γλέζος εξαιτίας βασανιστηρίων προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και αφέθηκε ελεύθερος. Στις 21 Απριλίου του 1943 συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς κατακτητές για την ενάντιά τους δράση του, οπότε και παρέμεινε στη φυλακή για τρεις μήνες. Έξι μόλις μήνες μετά την απελευθέρωσή του από τους Ιταλούς, στις 7 Φεβρουαρίου του 1944 συλλαμβάνεται πάλι, αυτή τη φορά από συνεργάτες των κατακτητών, για «επικίνδυνη αντεθνική δράση» και φυλακίζεται για 7,5 μήνες. Κατάφερε τελικά να δραπετεύσει στις 21 Σεπτεμβρίου 1941.

Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά την απελευθέρωση ο Μανώλης Γλέζος εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» μέχρι τις 10 Αυγούστου του 1947, οπότε και ανέλαβε αρχισυντάκτης και υπεύθυνος της έκδοσης της εφημερίδας μέχρι το κλείσιμό της από τις ελληνικές Αρχές στα τέλη Δεκέμβρη του 1947.

Στις 3 Μαρτίου 1948 συνελήφθη για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και καταδικάστηκε αρκετές φορές με διάφορες ποινές και μια φορά σε θάνατο (Οκτώβριος 1948) για «αδικήματα τύπου» και μια φορά ακόμη σε θάνατο για παράβαση του Γ' Ψηφίσματος στις 21 Μαρτίου 1949. Εντούτοις, οι ποινές θανάτου του, δεν εκτελέσθηκαν, λόγω της δημόσιας κατακραυγής του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης. Προσωπικότητες όπως ο Πικάσο, ο Σαρλ ντε Γκωλ και άλλοι κινητοποιήθηκαν υπέρ του. Οι ποινές του θανάτου του μετατράπηκαν σε μια καταδίκη σε "ισόβια δεσμά" το 1950, που ούτε και αυτή τελικά εκτελέστηκε. Aποφυλακίστηκε στις 26 Ιουλίου 1954, επί κυβερνήσεως Αλέξανδρου Παπάγου.

Κατά την αρχική σύλληψη του Νίκου Μπελογιάννη (20 Δεκεμβρίου 1950) και 90 περίπου άλλων στελεχών του Κ.Κ.Ε., από τις αστυνομικές Αρχές, με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο Ν. Πλουμπίδης διέφυγε τη σύλληψη και έκτοτε παρέμενε «εν κρυπτώ» σε διάφορα κρησφύγετα. Όταν ιδρύθηκε η ΕΔΑ (3 Αυγούστου του 1951) πρότεινε τότε ο Ζαχαριάδης στην εκτελεστική επιτροπή, για τις επικείμενες εκλογές, να χρίσει υποψηφίους βουλευτές της τους Νίκο Πλουμπίδη και Νίκο Μπελογιάννη. Η ΕΔΑ όμως φοβούμενη μην εκτεθεί για συνεργασία με το παράνομο ΚΚΕ, αντ΄ αυτών προτίμησε να συμπεριλάβει τους Μανώλη Γλέζο και Αντώνη Αμπατιέλο, επίσης θανατοποινίτες, που έχαιραν όμως ευρύτερης αποδοχής.

    Αν και φυλακισμένος, ο Μανώλης Γλέζος εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, υπό τη σημαία της Ενωμένης Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) που είχε συσταθεί μόλις πριν ένα μήνα, στις 3 Αυγούστου του 1951. Με την εκλογή του, πραγματοποίησε 12 ήμερη απεργία πείνας με κύριο αίτημα την απελευθέρωση των 10 βουλευτών της ΕΔΑ που βρίσκονταν εξόριστοι. Τελικά το αίτημά του έγινε μερικώς δεκτό απελευθερώθηκαν οι 7 από τους 10 και εκείνος διέκοψε την απεργία. Μετά την αποφυλάκιση του το 1954 εκλέχθηκε μέλος της Δ.Ε της ΕΔΑ και ανέλαβε οργανωτικός Γραμματέας της. Τον Δεκέμβρη του 1956 ορίστηκε Διευθυντής της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

Σε μια προσπάθεια αύξησης του ελέγχου της ΕΔΑ από την εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ ηγετικά στελέχη της ΕΔΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γλέζος, εξελέγησαν τακτικά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, δίχως να αναφερθούν τα πραγματικά τους ονόματα. Τον Αύγουστο του 1958 ο Γλέζος συναντήθηκε στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Κώστα Κολιγιάννη, που επισκεπτόταν παράνομα τη χώρα. Οι επαφές του Κολιγιάννη παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και στις 5 Δεκεμβρίου ο Γλέζος συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο στρατοδικείο δεν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία για πράξεις που έθεταν σε κίνδυνο της ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Η σύλληψη και παραπομπή σε δίκη του Γλέζου προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία για την κατάσταση των πολιτικών ελευθεριών στην Ελλάδα.

    Ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ σε επιστολή του της 27ης Απριλίου 1959 προς τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή σημειώνει: «Πέρα από κάθε κομματικό πνεύμα, θα ήθελα να σας εκφράσω τα συναισθήματα με τα οποία οι ελεύθεροι Γάλλοι διανοούμενοι παρακολουθούν την υπόθεση Γλέζου. Η φιλία και το χρέος της προσωπικής ευγνωμοσύνης που αισθανόμαστε για τη χώρα σας μας οδηγούν να πάρουμε θέση στην υπόθεση αυτή. Απευθύνοντας έκκληση στα πιστεύω σας περί δικαιοσύνης, θα ήμασταν ευγνώμονες εάν θελήσετε να δείξετε ευμένεια ως προς τον διανοούμενο [Γλέζο], του οποίου δεν ασπάζομαι τις πεποιθήσεις μεν, αλλά θεωρώ ότι η γενναιότητα του είναι άξια, αν μη τι άλλο, εκτίμησης».

Ο Γλέζος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών, εκτόπιση 4 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί 8 έτη, ενώ κρατείτο στις φυλακές από το 1958. Στις 15 Δεκέμβρη του 1962, επ' ευκαιρία των γενεθλίων του, αποφυλακίστηκε με Βασιλικό Διάταγμα. Μετά την έκδοση χάριτος εξελέγη μέλος της νέας Δ.Ε. και της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΔΑ. Το 1963 συμμετείχε μαζί με το Γρηγόρη Λαμπράκη και το Λεωνίδα Κύρκο στην πορεία Ειρήνης του Ολντερμάστον.

Στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Γλέζος συνελήφθη τα ξημερώματα στην οδό Φαιδριάδων στην Κυψέλη όπου διέμενε μαζί με την οικογένεια του, μαζί με το υπόλοιπο των πολιτικών ηγετών και κρατήθηκε επί τέσσερα έτη διαδοχικά στο Γουδί, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό απ΄όπου και απελευθερώθηκε το 1971 μετά από γενική αμνηστία. Συνολικά έχει καταδικασθεί 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητα του από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο. Ο συνολικός χρόνος παραμονής του Μανώλη Γλέζου στις φυλακές είναι 11 έτη και 5 μήνες, ενώ 4 έτη και 6 μήνες συμπλήρωσε στην εξορία. Έγιναν εννέα απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Το 1968 από την εξορία, καταδικάζει την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Το 1967 το καθεστώς της 21ης Απριλίου δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του.

Ο Μανώλης Γλέζος αναλώθηκε σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αναβιωθεί η ΕΔΑ, στην οποία ήταν γραμματέας έως το 1985 και Πρόεδρος, (μετά τον θάνατο του Ηλία Ηλιού) από το 1985 έως το 1989. Για ένα χρονικό διάστημα -τον Οκτώβρη του 1986- εκλέχθηκε και ανέλαβε πρόεδρος στην κοινότητα Απειράνθου, (της γενέτειράς του), όπου προσπάθησε να εφαρμόσει ένα τοπικό πείραμα άμεσης δημοκρατίας σε επίπεδο βάσης. Κατόπιν, κατάργησε ουσιαστικά τα προνόμια του συμβουλίου και εισήγαγε ένα σύστημα με ένα «σύνταγμα» και μια τοπική συνέλευση που είχε το συνολικό έλεγχο της κοινοτικής διοίκησης. Αυτό το πρότυπο λειτούργησε για αρκετά έτη, αλλά μακροπρόθεσμα το ενδιαφέρον των συγχωριανών του μειώθηκε και η συνέλευση εγκαταλείφθηκε.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985, όπου η ΕΔΑ αποφάσισε συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Μ. Γλέζος εκλέχτηκε Βουλευτής στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών και στην Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιώς αντίστοιχα. Στις 19 Ιουνίου 1985 ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Την 1η Ιανουαρίου 1987 παραιτήθηκε του βουλευτικού του αξιώματος. Το 1984 έγινε Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στις 7 Απριλίου 1999 συμμετείχε στην αποστολή της ΑΕΚ στο Βελιγράδι, η οποία αγωνίστηκε εν μέσω βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, απέναντι στην Παρτιζάν.
    Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού. Το 2002, διαμόρφωσε την πολιτική ομάδα Ενεργοί Πολίτες. Η πολιτική ομάδα σε συνεργασία με τον Συνασπισμό και άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Το 2002 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών-Πειραιά της περιφέρειας Αττικής επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες συγκεντρώνοντας ποσοστό 11%. Την υποψηφιότητά του υποστήριξε ο Συνασπισμός, άλλες κινήσεις και σχήματα της Αριστεράς καθώς και ανένταχτοι του χώρου.

Στις Δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέχτηκε Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πάρου (τόπο καταγωγής της μητέρας του), Επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου. Στις Βουλευτικές εκλογές του Μάιου και Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Υπήρξε επίτιμος Πρόεδρος της επιτροπής μελέτης και αξιοποίησης του έργου της ΕΠΟΝ. Πρόεδρος της επιτροπής συμπαράστασης στον αγώνα του λαού των Σαχράουι και του απελευθερωτικού μετώπου (POLISARIO).

Ως πρόεδρος της επιτροπής ίδρυσης βιβλιοθηκών δημιούργησε δεκάδες βιβλιοθήκες σε απομονωμένα νησιά του Αιγαίου καθώς και μικρά χωριά της Ελλάδας.
Στις Ευρωεκλογές του 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερους από 438.000 σταυρούς προτίμησης, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων, όλων των κομμάτων.

Μαζί με τους ευρωβουλευτές Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα καθώς και τον Βουλευτή Παν.Κουρουμπλή ο Μανώλης Γλέζος, εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη σιωπηρή πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι στις 11-1-2015. που έδωσαν το παρόν πάνω από 3,5 εκατ. άνθρωποι βρέθηκαν 44 ηγέτες του κόσμου, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές φώναξαν «Je suis Charlie».

    Παρά την υποστήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γλέζος δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τις αποφάσεις του κόμματος, όταν από τη θέση της Κυβέρνησης της Ελλάδος διαπραγματεύτηκε πάνω στα θέματα της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Ο Γλέζος, με άρθρο του στο blog της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, στις 22 Φεβρουαρίου 2015 κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υποχώρησε από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και πως αρκέστηκε σε επικοινωνιακές τακτικές, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά την προτέρα κατάσταση, ενώ κάλεσε τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν «πριν είναι αργά». Από την πλευρά της, στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πως περίμεναν «μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου».

Στις 17 Ιουνίου 2015, ο Γλέζος υπέβαλε την παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ισχύ από τις 8 Ιουλίου 2015 καθώς είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με την παρέλευση ενός χρόνου θητείας Τη θέση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε ο Νίκος Χουντής.

*Με πληροφορίες από wikipedia

Πηγή: ΣΚΑΪ


Κέρδισε έως 1.000.000€ σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που έγιναν ποτέ!
(21+ | Παίξε Υπεύθυνα)

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
stavag1968 - 31/3/2020 21:47

Τιμη σε ενα μεγαλο πατριωτη

Θα σε θυμόμαστε παντα για τους αγωνες σου

Κριμα που δεν θα μπορεσει ο κοσμος να αποχαιρετησει οπως πρεπει τον ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!!!!!

4lexdimitr4k - 31/3/2020 02:12

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ, ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ!!! Καλό παράδεισο κυρΜανώλη!!!

spyrros - 30/3/2020 23:56

Από τις σπάνιες περιπτώσεις πολιτικών που είχαν την αποδοχή και την εκτίμηση από όλους τους πολιτικούς χώρους - ή σχεδόν όλους για να μη ξεχνάμε και την κατάπτυστη ανάρτηση του Παππά- καθώς και από τη συντριπτική πλειοψηφία του απλού κόσμου, ακόμη και αυτού που αποστρεφεται κάθε ανάμειξη με την πολιτική. Και πως να μη λάβει αυτή την εκτίμηση ένας άνθρωπος που με τον τρόπο του σημάδεψε την επανάσταση κατά του Γερμανικού ζυγού. Και πως θα μπορούσε ένας τέτοιος αγωνιστής να... Συνέχεια λείπει από το ταξίδι ειρήνης της ομάδας μας στο Βελιγράδι. Αιωνία του η μνήμη.

parriss - 30/3/2020 20:54

Καλο ταξιδι ΗΡΩΑ !!!

Αλκέτας - 30/3/2020 20:17

"...έχει καταδικασθεί 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητα του από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο. Ο συνολικός χρόνος παραμονής του Μανώλη Γλέζου στις φυλακές είναι 11 έτη και 5 μήνες, ενώ 4 έτη και 6 μήνες συμπλήρωσε στην εξορία. Έγιναν εννέα απόπειρες δολοφονίας εναντίον του...¨

Αυτή είναι η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας σε λίγες αράδες. Η ιστορία του Μανώλη Γλέζου. Πέρα από... Συνέχεια τις πολιτικές του πεποιθήσεις ότι τράβηξε το τράβηξε για την πατρίδα. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από αυτόν. Μεγάλο κρίμα που δεν θα έχει το αντίο που του πρέπει.

Accept21 - 30/3/2020 19:52

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Romo25 - 30/3/2020 16:31

Είμαι μεγαλωμένος και αναθρεμμένος με αρχές αντίθετες στην αριστερά, αλλά σε καμία περίπτωση φασιστικές ή χρυσαυγίτικες. Τοποθετώ τον εαυτό μου στο κέντρο, με 1% κλίση προς τα δεξιά. Ωστόσο, ο Κύριος Μανώλης Γλέζος αποτελούσε και θα αποτελεί για πάντα ένα σύμβολο πατριωτισμού και ανθρωπισμού, ένα ιδεολογικό μνημείο το οποίο κανένας, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ να υποτιμήσει ή να παρακάμψει. Αντιθέτως, το μόνο που όλοι μας... Συνέχεια πρέπει να κάνουμε, είναι να αντιληφθούμε το γεγονός ότι αν υπήρχαν πολλές προσωπικότητες σαν αυτή του Μανώλη Γλέζου, τότε το μέλλον της χώρας μας αλλά και το δικό μας, θα ήταν πολύ πολύ καλύτερο. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου Μεγάλε Μανώλη Γλέζο. Θα σε θυμόμαστε για πάντα, θα σε σεβόμαστε για πάντα, θα σε τιμούμε για πάντα, και ό,τι προσέφερες στην κοινωνία μας και στη χώρα μας θα συντροφεύει παντοτινά τις συνειδήσεις όλων μας. Την υστεροφημία σου, άλλωστε, την έχεις κερδίσει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Καλό σου ταξίδι, και ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα σου!

malamishlias97 - 30/3/2020 18:56

Εισαι ωραιος ...Θελω να το κλεψω το κειμενο σου ..Μπορω??

Romo25 - 30/3/2020 23:07

Ό,τι θες φίλε, δεν έχω πρόβλημα. Αφού σε βρίσκει σύμφωνο, κλέψτο ελεύθερα. χαχαχαχα

billaros21original - 30/3/2020 18:40

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ !!! ΑΘΑΝΑΤΟΣ

gerolykos - 30/3/2020 17:21

Τιμη και δοξα αγωνιστη μας..... φωτισες τα μονοπατια της ζωης μας....

FULLtisAEK - 30/3/2020 17:14

Όταν κάποιοι κάνανε αντίσταση με τον θρυλικό ΕΛΑΣ κάποιοι άλλοι τους κυνηγούσαν , γινόντουσαν μαυραγορίτες και δοσίλογοι .Ο νοων νοείτω...

SoNoLogiK - 30/3/2020 16:38

Είναι κρίμα που λόγω του Βρωμο-ιού δε θα του αποδωθούν οι τιμές που θα του έπρεπε. Όχι ότι θα τον έννοιαζε εκείνον.. Καλό ταξίδι φίλε. Είθε το παράδειγμα της ύπαρξής σου σου να μη θαφτεί μαζί με εσένα.

Thanosvr21 - 30/3/2020 16:21

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ με μεγάλα @ρχίδια..

Αιωνία σου η μνήμη κύριε Μανώλη.

Romo25 - 30/3/2020 16:17

Είμαι μεγαλωμένος και αναθρεμμένος με αρχές αντίθετες στην αριστερά, αλλά σε καμία περίπτωση φασιστικές ή χρυσαυγίτικες. Τοποθετώ τον εαυτό μου στο κέντρο, με 1% κλίση προς τα δεξιά. Ωστόσο, ο Κύριος Μανώλης Γλέζος αποτελούσε και θα αποτελεί για πάντα ένα σύμβολο πατριωτισμού και ανθρωπισμού, ένα ιδεολογικό μνημείο το οποίο κανένας, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ να υποτιμήσει ή να παρακάμψει. Αντιθέτως, το μόνο που όλοι μας... Συνέχεια πρέπει να κάνουμε, είναι να αντιληφθούμε το γεγονός ότι αν υπήρχαν πολλές προσωπικότητες σαν αυτή του Μανώλη Γλέζου, τότε το μέλλον της χώρας μας αλλά και το δικό μας, θα ήταν πολύ πολύ καλύτερο. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου Μεγάλε Μανώλη Γλέζο. Θα σε θυμόμαστε για πάντα, θα σε σεβόμαστε για πάντα, θα σε τιμούμε για πάντα, και ό,τι προσέφερες στην κοινωνία μας και στη χώρα μας θα συντροφεύει παντοτινά τις συνειδήσεις όλων μας. Την υστεροφημία σου, άλλωστε, την έχεις κερδίσει εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Καλό σου ταξίδι, και ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα σου!

Peranclub21 - 30/3/2020 16:02

Αυτά θα έπρεπε να είναι τα πρότυπα ζωής και αγώνα που θα ενεπνεαν τις νέες γενιές. Καλό ταξίδι φίλε και σύντροφε. Ήσουν παρών σε όλες τις κρίσιμες μάχες των τελευταίων 70 ετων

panoshalkida21 - 30/3/2020 15:33

Kαλό ταξίδι αγωνιστή του Εθνους!!!

TERISXRYSOS21 - 30/3/2020 15:23

Ήρωας

FFC21 - 30/3/2020 15:21

Καλο παρεδεισο συντροφε.

an0nymous - 30/3/2020 15:13

Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο, να ναι ελαφρύ το χώμα!!!

aek_mono_aek - 30/3/2020 14:53

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ - ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ

jahmartin - 30/3/2020 14:47

Ζωή γεμάτη αγώνες για μια καλύτερη ζωή, όπως αυτός την πίστευε. Παράδειγμα προς όλους μας.

Καλό ταξίδι...

alex - 30/3/2020 14:32

Καλό ταξίδι ΕΛΛΉΝΑ !

Constantinoupoli86 - 30/3/2020 14:12

Καλό ταξίδι μεγάλε Έλληνα αγωνιστή της αντίστασης.


Και η μοίρα το ήθελε να πεθάνει ακριβώς 68 χρόνια μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη.

thewizard21 - 30/3/2020 14:10

Καλό ταξίδι καπετάνιε.

ΕΠΟΜΕΝΟ