Στα προημιτελικά του Basketball Champions League βρίσκεται η ΑΕΚ από το βράδυ της Τρίτης (10/03), αφού απέκλεισε τη Βόννη με «σκούπα», δηλαδή με 2-0 νίκες, επικρατώντας με 90-86 μέσα στη Γερμανία, στο δεύτερο ματς των «16». Πλέον, η Νίμπουρκ είναι ο επόμενος αντίπαλος της Βασίλισσας, στους «8» της κορυφαίας διοργάνωσης της FIBA.
Η τσεχική ομάδα πέρασε επίσης με «σκούπα», αφού απέκλεισε τη Μπαντίρμα με 2-0 νίκες, αν και είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι έμειναν χωρίς ξένους και αγωνίστηκαν και στα δύο ματς των «16», μόνο με επτά Τούρκους παίκτες στο ρόστερ τους. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, για την επόμενη αντίπαλο της Ένωσης στην Ευρώπη.
Απόλυτη κυρίαρχος στην Τσεχία
Πρόκειται για την ομάδα που πήρε το πρώτο πρωτάθλημα Τσεχίας, το 2004 και έκτοτε επαναλαμβάνει κάθε χρόνο αυτή την επιτυχία, έχοντας φτάσει έτσι στις 16 συνεχόμενες κατακτήσεις το εν λόγω τροπαίου, για το οποίο και είναι φαβορί και φέτος. Άλλωστε, μετά από το πέρας των πρώτων έξι αγωνιστικών των Play Offs για τον τίτλο, που διεξάγονται ως ένα μίνι-πρωτάθλημα, η Νίμπουρκ είναι πρώτη και αήττητη, με ρεκόρ 6-0. Αντίστοιχα, από το 2004 ξεκίνησε και τις κατακτήσεις των Κυπέλλων Τσεχίας, έχοντας συνολικά 13, αφού δεν τα κατάφερε μόνο το 2006, το 2015 και το 2016.
Δεν ξεχνιέται το τρίποντο του Πάντερ...
Ο Ορέν Αμιέλ, είναι ο προπονητής της Νίμπουρκ, για μία ακόμα χρονιά. Ο Ισραηλινός κόουτς, είναι και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Τσεχίας. Η ΑΕΚ θα βρει απέναντί της, τη Νίμπουρκ, για τρίτη συνεχόμενη σεζόν στο BCL και συνολικά μετράει τρεις νίκες, έναντι μόλις μίας ήττας από τους Τσέχους. Δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς το 2018, όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στους «16». Η Ένωση έχασε στο ΟΑΚΑ στο πρώτο ματς, με 98-88, αλλά στη ρεβάνς ανέτρεψε το -10, κερδίζοντας με 93-82 μέσα στην Τσεχία, χάρις στο μεγάλο τρίποντο του Κέβιν Πάντερ και στη συνέχεια, η ΑΕΚ έφτασε μέχρι και στην κατάκτηση του BCL. Σαφώς, ειδικά οι Τσέχοι, θυμούνται καλά αυτό το ματς και είναι προφανές ότι δεν θα ήθελαν να παίξουν με την ΑΕΚ, ακόμα και με πλεονέκτημα έδρας. Οι δύο ομάδες έπαιξαν μεταξύ τους και πέρυσι, στη φάση των ομίλων, με τη Βασίλισσα να κερδίζει με 94-93 στην Πράγα και με 80-76 στο ΟΑΚΑ.
Φέτος, η Νίμπουρκ είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αφού για πρώτη φορά πέρασε στα προημιτελικά του BCL. Στη φάση των ομίλων, πήρε την 1η θέση στον Γ’ Όμιλο, με ρεκόρ 12-2, αφήνοντας πίσω της, την Τενερίφη. Στα αξιοσημείωτα είναι το γεγονός ότι μία από τις δύο ήττες της, η Νίμπουρκ την έκανε στο «Ανδρέας Παπανδρέου» από το Περιστέρι, με 75-65. Από την άλλη δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, ότι κέρδισε την Τενερίφη μέσα στην Ισπανία, με 89-84.
Ο «κορμός» και ο Μάικλ Ντίξον...
Πάμε και στο ρόστερ, όπου η Νίμπουρκ έχει κλασικά, έναν «κορμό» παικτών, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της και που είναι όλοι τους, διεθνείς με την εθνική Τσεχίας. Για αυτό και έχει ομοιογένεια και είναι ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης. Ξεχωρίζει ο Βόιτεχ Χρουμπάν, ενώ μαζί του, είναι οι Μάρτιν Πετέρκα, Γιάρομιρ Μποχάτσικ, Μάρτιν Κριζ, Πάβελ Πούμπρλα και Πετρ Μπέντα. Από τους ξένους, δεσπόζεο ο Ζακ Χάνκινς. Ο Αμερικανός σέντερ έχει μέσο όρο 11,1 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 2,3 τάπες ανά ματς, με 61,1% στα δίποντα. Επίσης, στη Νίμπουρκ αγωνίζεται και ένας πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο Μάικλ Ντίξον, ο οποίος στη φετινή σεζόν έχει μέσο όρο 13,3 πόντους, 3,8 ασίστ, 1,5 κλεψίματα και σουτάρει με 45% στα τρίποντα.
Η Νίμπουρκ είναι μία ομάδα που δεν έχει τόσο μεγάλη αθλητικότητα, αλλά σαφώς ξέρει καλά να παίρνει αποτελέσματα. Στο φετινό BCL σουτάρει με 75,8% στις βολές, με 52,4% στα δίποντα και με 33,3% στα τρίποντα. Μαζεύουν κατά μέσο όρο 42,3 ριμπάουντ (28,6αμ.-13,7επ.), μοιράζει 17,7 ασίστ, κάνει 8,1 κλεψίματα και μοιράζει 3,9 τάπες ανά αγώνα.
Η ΑΕΚ από τη μεριά της, μπορεί να σταματήσει την επιθετική λειτουργία της Νίμπουρκ, αφού έχει τους παίκτες για να παίξει καλή άμυνα και οι Τσέχοι, δεν είναι τόσο αθλητικοί. Κοινώς, στην άμυνα ένας εναντίον ενός, οι παίκτες της Βασίλισσας, μπορούν να τα καταφέρουν καλά. Φυσικά, θα πρέπει και να μην υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών, αφού ήδη χθες στη Βόννη, προέκυψαν ζητήματα για τους Χάρη Γιαννόπουλο και Μάριο Τσάλμερς, ενώ και ο Κέντρικ Ρέι ήταν άρρωστος. Ένα τελευταίο στοιχείο που αξίζει να επισημάνουμε, είναι ότι η Νίμπουρκ δεν έχει και την πιο… καυτή έδρα της Ευρώπης, αν και με βάση τα όσα γίνονται με τον κοροναϊό, είναι πιθανόν το να γίνει το πρώτο ματς, κεκλεισμένων των θυρών.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

Πιστεύω ότι με σοβαρότητα και συγκέντρωση μπορούμε την έχουμε αυτήν την τσέχικη ομάδα...