0 ΣΧΟΛΙΑ

Οι ΗΠΑ μόλις έκαναν παράνομο το λιντσάρισμα ανθρώπων

Χρειάστηκαν κάποιοι… αιώνες για να αποφασίσουν στις ΗΠΑ ότι το λιντσάρισμα ανθρώπων αποτελεί ποινικό αδίκημα και να δημιουργήσουν έναν νόμο που θα έχει πανεθνική ισχύ.

Την Τετάρτη, το Κογκρέσο επικύρωσε έναν νόμο με τον οποίο το λιντσάρισμα γίνεται ομοσπονδιακό αδίκημα, το οποίο σημαίνει ότι ισχύει για όλες τις πολιτείες της Αμερικής. Ο νόμος αυτός είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται το… 1900 αλλά τόσο τα μέλη της αμερικανικής Βουλής και του Κογκρέσου έβρισαν τρόπο να τον σταματούν ή να τον αγνοούν.

Η Γερουσία είχε εγκρίνει μια έκδοση του νόμου τον περασμένο χρόνο. Τωρα, μετά την έγκριση και από το Κογκρέσο ο νόμος μπορεί να πάει στο οβάλ γραφείο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει και επίσημη την ισχύ του νόμου υπογράφοντας το νομοσχέδιο.

Ο νόμος ονομάστηκε Νομοθετική Πράξη Έμετ Τιλ παίρνοντας το όνομά του από τον 14χρονο Αφροαμερικανό Έμετ Τιλ, ο οποιος λιντσατίστηκε μέχρι θανάτου το 1955 σε ηλικία 14 ετών στο Μισισίπη. Είχε κατηγορηθεί ότι προσέβαλε μια λευκή γυναίκα. Η αγριότητα της δολοφονίας του έγινε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της καταπίεσης των Αφροαμερικανών. Η μητέρα του είχε παλέψει για να μην κηδευτεί ο 14χρονος με συνοπτικές διαδικασίες ώστε να φωτογραφηθεί το πτώμα του και να γίνει γνωστό παντού το μέγεθος της βαναυσότητας. Οι  δυο άντρες που κατηγορήθηκαν για το λιντσάρισμα αθωώθηκαν πλήρως από ένα σώμα ενόρκων που απαρτιζόταν μόνο από λευκούς Αμερικάνους.

«Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά για να ποινικοποιήσουμε αυτήν την φριχτή πράξη και να παρέχουμε δικαιοσύνη στα περισσότερα από 4.000 θύματα του λιντσαρίσματος», ανέφερε ο βουλευτής Κόρι Μπούκερ.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ