0 ΣΧΟΛΙΑ

Παραγουάη: Μέλη σκληρής συμμορίας έσκαψαν τούνελ 26 μέτρων και το έσκασαν από τη φυλακή (VIDEO)

«Προφανώς πληρώθηκαν», είπε, για στελέχη του προσωπικού φυλακής, η υπουργός Δικαιοσύνης

Σενάριο επεισοδίου της σειράς Prison Break θυμίζει περισσότερο η υπόθεση της απόδρασης σχεδόν 80 (!) κρατούμενων από φυλακή στην Παραγουάη. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για μέλη σκληρής συμμορίας από τη Βραζιλία.

Με την ανοχή και σωφρονιστικών υπαλλήλων, προφανώς, οι κρατούμενοι κατάφεραν να σκάψουν ένα τούνελ μήκους 26 μέτρων (κάτι ανάλογο είχε κάνει και πριν από πολλά χρόνια ο διαβόητος Ελ Τσάπο) και από εκεί διέφυγαν.

Οι περισσότεροι έγκλειστοι που απέδρασαν είναι μέλη της συμμορίας Primeiro Comando da Capital (PCC ή 15.3.3, «Πρώτη διοίκηση της πρωτεύουσας»), της ισχυρότερης στη Βραζιλία, σύμφωνα με τις παραγουανές αρχές.

Επρόκειτο για «μια επιχείρηση που χρειάστηκε πολλές ημέρες» και ήταν πρακτικά «αδύνατον» τα στελέχη του προσωπικού της φυλακής «να μην είχαν συνειδητοποιήσει πως έφευγαν» κακοποιοί, υπογράμμισε η Πέρες, συμπεραίνοντας πως «προφανώς πληρώθηκαν».

Η φυλακή βρίσκεται στην πόλη Πέδρο Χουάν Καμπαγέρο κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία. Μόλις αποκαλύφθηκε η… μεγάλη έξοδος, οι αρχές στην Παραγουάη καθαίρεσαν τον διευθυντή της φυλακής μαζί με άλλα έξι στελέχη του σωφρονιστικού καταστήματος, ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Σεσίλια Πέρες.

Η περιοχή των συνόρων κοντά στην Πέδρο Χουάν Καμπαγέρο θεωρείται πως αποτελεί μέρος οδού διακίνησης ναρκωτικών και όπλων και εστία άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, στις οποίες πρωτοστατούν συμμορίες όπως η PCC και η ανταγωνίστριά της Comando Vermelho (CV, «Κόκκινη διοίκηση»).

Η Ασουνσιόν διαβεβαίωσε πως ειδοποίησε την ομοσπονδιακή αστυνομία στην Μπραζίλια, αν και οι δραπέτες πιστεύεται πως εξακολουθούν να είναι ακόμη στην επικράτεια της Παραγουάης.

«Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν πολλά δάση» και οι κακοποιοί που απέδρασαν «γνωρίζουν καλά την περιοχή (…) πρόκειται για πολύ επικίνδυνους ανθρώπους», επισήμανε η γενική εισαγγελέας της Παραγουάης, η Σάντρα Κινιόνες, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Monumental.

Οι αρχές στη γειτονική βραζιλιάνικη Πολιτεία Μάτου Γκρόσου ντο Σουλ ανακοίνωσαν ότι αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Παραγουάη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας Σέρζο Μόρο διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει τις παραγουανές αρχές να συλλάβουν τους δραπέτες και ότι συνεργάζεται με τη συνοριοφυλακή και τις πολιτειακές αρχές για να τους εμποδίσει να μπουν στο έδαφος της Βραζιλίας. «Αν γυρίσουν στη Βραζιλία, αυτό που τους περιμένει είναι ένα εισιτήριο άνευ επιστροφής προς ομοσπονδιακή φυλακή», δήλωσε.

Ανάμεσα στους δραπέτες είναι αρκετοί δράστες της σφαγής που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε μέλη συμμοριών στη φυλακή του Σαν Πέδρο την 16η Ιουνίου 2019, όταν αποκεφαλίστηκαν δέκα κρατούμενοι, σύμφωνα με την Ελένα Ανδράδα, εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Πέντε αυτοκίνητα με τα οποία πιστεύεται ότι διέφυγαν πολλοί από τους δραπέτες βρέθηκαν καμένα στην Πόντα Πόρα, στη βραζιλιάνικη πλευρά της μεθορίου, κατά την ίδια εκπρόσωπο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Παραγουάης Εουκλίδες Ασεβέδο τόνισε πως την περιοχή χτενίζουν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας μετακινούμενες με ελικόπτερα.

Πηγή: newsit.gr


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ