Η απολαυστική ΑΕΚ της σεζόν 1995-96 δεν πήρε –για λόγους που, λίγο ως πολύ, είναι γνωστοί- το πρωτάθλημα αλλά κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδας, το πρώτο της μετά από 13 χρόνια, που έμοιαζε με… πρωτάθλημα. Οι επιβλητικές προκρίσεις επί Ηρακλή, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, το 5-0 επί του αξιόμαχου Αθηναϊκού της εποχής στον ημιτελικό και το σκορ-ρεκόρ 7-1 στον τελικό με τον Απόλλωνα ήταν μια συνεχής επίδειξη δύναμης της ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς, στην τελευταία σεζόν του στην ομάδα σε εκείνη την ένδοξη οκταετή πρώτη θητεία του.
Μια από τις πιο μεγάλες στιγμές εκείνης της πορείας ήταν η νίκη με 3-1 επί του Ολυμπιακού που έπαιζε ως τυπικά γηπεδούχος στο ΟΑΚΑ λόγω τιμωρίας. Λίγους μήνες πριν την επιβολή της δικτατορίας Κόκκαλη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός ήταν μια ομάδα που δεν τρόμαζε κανέναν και που είχε ως μεγάλο στόχο μόνο το Κύπελλο, αφού στο πρωτάθλημα ήταν ήδη μακριά από την κορυφή.
Αν και ο αρχικός προσανατολισμός της διοίκησής του ήταν να φιλοξενήσει την ΑΕΚ στην Πάτρα, στο τέλος επιλέχθηκε για εισπρακτικούς λόγους αλλά και για λόγους πρεστίζ το ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ έδωσε (ένα ακόμα) ρεσιτάλ στο «χαλί» του μεγαλύτερου γηπέδου της Ελλάδας, διασύροντας τον αντίπαλό της. Ήταν Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια, στον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 αλλά και πρώτο αγώνα της χρονιάς που έμελλε να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία της ΑΕΚ…
Οι «κιτρινόμαυροι» επιβλήθηκαν από την αρχή και το σκορ ήταν 0-2 πριν το μισάωρο με το πλασέ του Ντανιέλ Μπατίστα στο 20’ (στη σχετική φωτογραφία) και την κεφαλιά του Χρήστου Κωστή στο 27’ από ισάριθμες μεταβιβάσεις του Τόνι Σαβέβσκι. Με το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου (47’) ο Μπατίστα εκμεταλλεύθηκε λάθος του τερματοφύλακα Στρακόσα και έκανε το 0-3.
Όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ ήταν μπροστά σε ιστορικό σκορ. Θα μπορούσε εύκολα να το φτάσει στα επίπεδα του 0-5 ή του 0-6, αλλά ο Ξανθιώτης διαιτητής Θανάσης Βέλλιος φρόντισε να προστατεύσει τον επόμενο νταβατζή του ελληνικού ποδοσφαίρου (και προστάτη όλου του… κλάδου των διαιτητών) κάνοντας απίστευτες γελοιότητες.
Αρχικά έδωσε φιλί ζωής στον Ολυμπιακό, αφήνοντας την ΑΕΚ με δέκα παίκτες στο 53’, όταν απέβαλε τον Στέλιο Μανωλά με αστεία δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο γηπεδούχος, ωστόσο, δεν μπορούσε να απειλήσει και στο 63’ χρειάστηκε το «πέναλτι» του Βάιου Καραγιάννη στον Ηλία Σαπάνη που, αν το δείτε στο βίντεο, θα κλαίτε από τα γέλια! Ο Ίλια Ίβιτς εκτέλεσε και έκανε το 1-3.
Άλλη μία αποβολή, αυτή του Νίκου Κωστένογλου στο 73’ με δεύτερη κίτρινη, έδωσε στους παίκτες και στους οπαδούς της ΑΕΚ για ό,τι θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κωστένογλου (με καταγωγή από την Καβάλα και καριέρα στην Ξάνθη πριν έρθει στην ΑΕΚ) που ήταν φίλος με τον διαιτητή, έσπευσε να μιλήσει στο τηλέφωνο με κοινό τους φίλο αμέσως μετά την αποβολή του από τη φυσούνα -και με τον αγώνα ακόμα σε εξέλιξη- και να στείλει στον διαιτητή το μήνυμα «να πάει να γ…».
Η ΑΕΚ τελείωσε τον αγώνα με εννέα παίκτες, αλλά το 1-3 δεν άλλαξε. Στη ρεβάνς το σκορ ήταν 1-1 και η ΑΕΚ θα επέστρεφε άλλες δύο φορές στο ΟΑΚΑ: στη ρεβάνς των προημιτελικών με τον Παναθηναϊκό (3-1 και 2-2) και στον τελικό με τον Απόλλωνα (7-1).
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Μπορμπόκης, Κωστένογλου, Μανωλάς, Βλάχος, Κωστής (55’ Παυλόπουλος) Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσιάρτας (74’ Κοπιτσής) Κασάπης (46’ Καραγιάννης)
Στις 3 Ιανουαρίου
3/1/26 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 (Πρωτάθλημα Αθηνών)
3/1/62 ΑΕΚ-Μπαρτσελόνα 0-6 (Φιλικός –ιστορικός αγώνας στα εγκαίνια του του μεγάλου πετάλου και του χλοοτάπητα του Σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία του πριγκηπικού ζεύγους της Ισπανίας Χουάν Κάρλος-Σοφίας)
3/1/65 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-2 (Α’ Εθνική -συναρπαστικό ντέρμπι, με την ΑΕΚ να ισοφαρίζει δύο φορές)
3/1/71 Καβάλα-AEK 0-0 (Α’ Εθνική)
3/1/73 ΑΕΚ-Εθνικός Αστέρας 9-0 (Κύπελλο Ελλάδας)
3/1/82 AEK-ΠΑΟΚ 1-1 (Α’ Εθνική -η άτυχη στιγμή του Γιάννη Δίντσικου που τραυματίστηκε σοβαρά, λίγους μήνες μετά την απόκτησή του από την Καστοριά)
3/1/83 Δόξα Δράμας-AEK 0-0 (Α’ Εθνική)
3/1/88 Παναθηναϊκός-AEK 1-1 (Α’ Εθνική -Κούτουλας και Δημόπουλος τα γκολ από το πρώτο εικοσάλεπτο)
3/1/93 AEK-Εδεσσαϊκός 1-0 (Α’ Εθνική -πολλές χαμένες ευκαιρίες, λύτρωση με κεφαλιά του Σλίσκοβιτς, αλλά και κάταγμα στη μύτη για τον Σαβέβσκι)
3/1/01 ΑΕΚ-Πανηλειακός 2-1 (Α’ Εθνική -τα δύο τελευταία γκολ του Φερνάντο Νάβας στο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ)
3/1/12 ΑΕΚ-Δοξα Δράμας 0-0 (Α’ Εθνική)
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
Ρε Χρηστάρα Κωστή πόσο παιχταρας ήσουνα αγόρι μου
Παιχταράς αλλά δυστυχώς καθόλου μυαλό, δεν άκουσε το Νικολάου, πήγε στην Άντερλεχτ οι γιατροί εκεί δεν του κάναν σωστή θεραπεία και δεν μπόρεσε να ξανασυνέλθει ποτέ. Μαζί με Ντέμη θα έκανε παπάδες!
Και για να μην ξεχνιόμαστε.Έτσι θα ήταν ο ΟΣΦΠ αν δεν παρουσιάζονταν δαν αιχμή τού δόρατος ο γνωστός Σερβονίκης Πολυέλληνας.
Έκλαψα
Το... ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ του Αιώναααααα!!!!!!
Και επειδή έζησα απο κοντά την αποχώρηση του Μπάγεβιτς σας λέω απλα ότι για μένα έπαψε να υπάρχει όταν στο τελευταίο παιχνίδι την πλησίασε ένας 80χρονος κλαίγοντας και του λέει μην φύγεις κι αυτός είπε ότι θα μείνει .... ήμουν δίπλα του και ήξερα την συμφωνία του με τον Κόκκαλη ... εκεί απλα για μένα έπαψε να υπάρχει . Υπάρχουν κι αλλά γι αυτόν αλλά ας μείνουμε σε αυτό
Μην βάζετε τέτοια άρθρα ... θα στεναχωρηθούν και δεν θα συμμετέχουν λέμε .... φτιαχτε ομάδα να κερδίζεται και τους διαιτητές έλεγαν .... παίζουν με την μνήμη μας και την ανοχή μας .
Ποια ειναι η διαφορα λοιπον? Οτι ακομα και τον φτωχο τοτε συγγενη οσφπ το κορακι τον προστατευσε σκανδαλωδως για να μην φαει εξαμπαλο (ιστορικη η ατακα του Σιδερη παρουσιας καμερων "παλι καλα να λεμε που εμειναν με 9 και εβαλαν μονο 3"), οταν για παραδειγμα και σε αντιδιαστολη σε εκεινο το τραγικο 6-0 κι ενω το σκορ ειναι στο 3-0 ακυρωνεται κανονικο γκολ του Καφε απλα και μονο για να μην παμε στα αποδυτηρια με 3-1 (μετα τρωμε αλλα 3 οποτε τι να πουμε? για το ακυρωμενο γκολ στο 3-0?). Και παμε... ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο 2008 οπου με το σκορ στο 3-0 δινεται παραμυθι πεναλτι υπερ του γαυρου μπας και μειωσουν (το στελνει δοκαρι ο Τζορττζεβιτς) και με μενουμε μονο στο 4-0 τελικα επειδη ο μεγαλος Ριμπο εκανε λομπες αντι να μοιραζει την μπαλα για να ριξουμε ενα εφταμπαλο (ιστορικο εγκλημα για εμενα). Αυτος ειναι λοιπον ο μονος λογος που στην νεωτερη ιστορια εμεις εχουμε δεχτει εξι αλλα δεν εχουμε βαλει και εξι. Τον γαυρο δεν θα επετρεπε κανενα κορακι να ξεφτιλιστει, απλα
Πολύ σωστά τα λες.Θυμάμαι ας πούμε οτι ο Ιμπαγάσα στο 2-0 κι έχοντας κίτρινη κάρτα πιάνει την μπάλα με τα χέρια.Ο διαιτητής δίνει το καθαρό φάουλ αλλά όχι και την δεύτερη κίτρινη.Ποιος τα θυμάται αυτά;;;;;;;;Κάποιοι γραφικοί σαν και τού λόγου μου.Το ίδιο παράδειγμα ισχύει και για το ΠΑΟ με το 3-0 της πρωταθληματικής χρονιάς.Ρίξτου 6 για να μην σού κάνουν τον κόκορα 2 χρόνια μετά με τις ανατροπές κτλ..?..
Μετά πως να μη το λένε θρυνο
Αυτή η ομαδάρα ΔΕΝ πηρε πρωτάθλημα! ΔΕΝ πηρε πρωτάθλημα! ΔΕΝ πηρε πρωτάθλημα!
Α ρε Ντούσαν..
Αυτό ήθελα να γίνεται και σήμερα. Να τους ξεβρακώνω στα ντέρμπι κι αυτοί να παίρνουν τα κάλπικά τους (είτε γαύροι είτε παόκια) και όχι να κατεβαίνω να παίξω μαζί τους σαν χ@σμένος όπως κατέβηκα φέτος στο Καραϊσκάκη.
Τι μας τα δείχνετε αυτά κάθε χρόνο και είμαστε και κάποιας ηλικίας.
Τι παιχταράδες, τι μπαλάρα, τι ομαδάρα.....
Η καλύτερη Ελληνική ομάδα όλων των εποχών. Διαστημική μπάλα, διαστημικοι ποδοσφαιριστές οι 9 στους 11
Ο Ντανιέλ τους είχε κάνει ευκαιρία για το 1-4 ,παίζοντας η ΑΕΚ με 9 παίκτες.Απέκρουσε ο Στρακόσια.
Πρέπει στην ενότητα "Σαν σήμερα" να έχετε ειδική κατηγορία "Η παράγκα της ημέρας"...για να μην νομίζουν κάποιοι ότι οι άνω των 35, που φαγαμε όλη την 20ετία στο κεφάλι, είμαστε παλαβοί...