Quantcast
NEWS
1 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Εκλογές στη Βρετανία: Θρίαμβος για Τζόνσον και Brexit - Βαριά ήττα για τον Κόρμπιν

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των δικτύων ITV και BBC, που επιβεβαιώνουν το επίσημο έξιτ πολ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του BBC, οι Τόρις φαίνεται να κερδίζουν τελικά 364 έδρες, με τους Εργατικούς να φτάνουν μόλις και μετά βίας τις 203 έδρες. Με 649 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 364, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο.

Τα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα δείχνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον κερδίζει τις εκλογές και ταυτόχρονα γράφει ιστορία, αλώνοντας το ένα μετά το άλλο τα προπύργια των Εργατικών ανά την επικράτεια. Υπενθυμίζεται πάντως ότι με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Αναλυτές της εταιρίας που διενήργησε το έξιτ πολ ανέφεραν νωρίτερα ότι εάν επαληθευτούν τα ευρήματα του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα τα έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). Αντίθετα, η επίδοση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον.

Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θα πρόκειται για απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται να εξασφαλίζουν μόλις μία περισσότερη έδρα από το 2017 και πάντως πολύ λιγότερες από αυτές που προέβλεπαν (21). Θα πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση τα 31 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος.

Τα επίσημα ποσοστά κάθε κόμματος αναμένονται από την αρμόδια αρχή περίπου το μεσημέρι, ωστόσο οι εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» στο πολιτικό σκηνικό.

Τζόνσον: Brexit μέχρι τις 31 Γενάρη  «χωρίς αν, αλλά και ίσως»

Πανέτοιμος να προχωρήσει στο Brexit με την ισχυρή εντολή του βρετανικού λαού δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Παρασκευής, στην πρώτη του ομιλία μετά τη σαρωτική νίκη των Συντηρητικών στις χθεσινές εκλογές της χώρας του.

Μιλώντας στο κοινό των υποστηρικτών των Τόρις που τον καταχειροκρότησαν, ο Βρετανός πρωθυπουργός τους συνεχάρη επειδή βοήθησαν να αποκτήσει το κόμμα τους τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του από τη δεκαετία του '80. «Τα καταφέραμε» είπε με θριαμβευτικό ύφος ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι η χώρα θα μπορέσει τώρα να «φέρει εις πέρας το Brexit», που πλέον είναι η «αδιάψευστη, αδιαμφισβήτητη» απόφαση του βρετανικού λαού.

Όπως τόνισε ο Τζόνσον, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών βάζει τέλος στην απειλή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μάλιστα έστειλε μήνυμα και σε έναν διάσημο ακτιβιστή κατά του Brexit, ο οποίος διαδηλώνει καθημερινά στο Ουέστμινστερ, ότι έφτασε η ώρα να... αφήσει κάτω το μεγάφωνό του.

Όπως υπογράμμισε, το Brexit θα έχει γίνει μέχρι τις 31 Γενάρη «χωρίς αν, αλλά και ίσως».

Απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας του που ψήφισαν για πρώτη φορά Συντηρητικούς, ο Μπόρις Τζόνσον τους ευχαρίστησε και ανέφερε με συγκίνηση ότι δεν θα θεωρήσει ποτέ δεδομένη την στήριξή τους. Επίσης δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

O Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενωτικός στην ομιλία του, τονίζοντας ότι οι Τόρις, φέρνοντας αλλαγές στη χώρα, πρέπει και οι ίδιοι να αλλάξουν. «Με αυτήν την ιστορική εντολή από το λαό πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και στις προσδοκίες του κόσμου», υπογράμμισε.

«Ας ξεμπερδεύουμε με το Brexit, αλλά πρώτα, φίλοι μου, ας φάμε πρωινό» είπε χαμογελαστός ο πληθωρικός πολιτικός, κλείνοντας την ομιλία του, μετά από μια αναμφίβολα επεισοδιακή βραδιά.

Κόρμπιν: Απογοητευτική βραδιά

Αμέσως μετά το exit poll ο  ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αντιμετώπισε εκκλήσεις να παραιτηθεί, αφού οι ίσες αποστάσεις που τήρησε στο θέμα του Brexit και η περιορισμένη προσωπική γοητεία του συνέβαλαν στην κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος σε παραδοσιακά προπύργιά του και σ' αυτό που διαφαίνεται πως θα είναι η χειρότερη εκλογική ήττα Εργατικών εδώ και 84 χρόνια.

Μετά τις πιέσεις, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα βρίσκεται στην ηγεσία των Εργατικών στις επόμενες εκλογές, τόνισε ωστόσο ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα.

Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε με το ηθικό του στο κατώτερο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μία πολύ απογοητευτική βραδιά.

Ωστόσο αρνήθηκε να παραιτηθεί άμεσα από τη θέση του λέγοντας ότι θα μείνει επικεφαλής στις συζητήσεις για τον αντίκτυπο του αποτελέσματος και τις πολιτικές που το κόμμα των Εργατικών θα αποφασίσει για να προχωρήσει μπροστά.

Πηγή: protothema.gr




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ