0 ΣΧΟΛΙΑ

Πέθανε ο τελευταίος θανατοποινίτης του Τέξας για το 2019

Η τελευταία θανατική ποινή για το 2019 εκτελέστηκε στο Τέξας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο Τράβις Ράνελς, 46 ετών, θανατώθηκε με τη χορήγηση θανατηφόρου κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών χθες στη φυλακή της Χάντσβιλ και έγινε ο 22ος θανατοποινίτης που εκτελείται φέτος στην πολιτεία.

Ο Ράνελς το 1997 είχε καταδικαστεί να εκτίσει 70 χρόνια κάθειρξη για ένοπλη ληστεία. Ενώ εξέτιε την ποινή του, του ανατέθηκε να καθαρίζει βιοτεχνία υποδημάτων που λειτουργούσε στη φυλακή, δουλειά που έλεγε πως δεν άντεχε αιτούμενος επίμονα να του ανατεθούν καθήκοντα κουρέα. Τελικά, το 2003, έκοψε τον λαιμό του υπευθύνου της βιοτεχνίας, ο οποίος πέθανε μερικές ώρες αργότερα. Στη δίκη για τον φόνο, το 2005, ο Ράνελς παραδέχθηκε την ενοχή του. Το σώμα ενόρκων του επέβαλε τη θανατική ποινή.

Η θανατική ποινή εκτελέστηκε τελικά χθες αφού η δικαιοσύνη απέρριψε προσφυγή που υπέβαλε η υπεράσπισή του την τελευταία στιγμή.

Στην ερώτηση αν έχει κάποια τελική δήλωση να κάνει, απάντησε αρνητικά. Με την χορήγηση του θανατηφόρου κοκτέιλ χαμογέλασε και έστειλε ένα φιλί προς τρεις γυναίκες φίλες του που παρακολουθούσαν και τους δύο δικηγόρους του. Μετά είπε «Woof, woof», πήρε τέσσερις γρήγορες ανάσες και πέθανε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 κατατάσσεται δεύτερο στον κατάλογο με τις λιγότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ μετά το 2016 (20).

Το 2018, εκτελέστηκαν 25 θανατοποινίτες. Τη χρονιά εκείνη οι ΗΠΑ κατατάσσονταν στην έβδομη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό εκτελέσεων θανατοποινιτών, πίσω από το Ιράκ και την Αίγυπτο, σύμφωνα με δεδομένα που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία. Συγκριτικά, το 1999 είχαν εκτελεστεί 86 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ