0 ΣΧΟΛΙΑ

Ημέρα εκλογών στην Βρετανία

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν Μπόρις Τζόνσον ή Τζέρεμι Κόρμπιν

Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα οι Βρετανοί για να αποφασίσουν τον πρωθυπουργό που θα πρέπει να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο του Brexit. Οι επιλογές του εστιάζονται στο δίπολο Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν με τον πρώτο να προσφέρει Brexitπάση θυσία και τον δεύτερο να υπόσχεται διαπραγμάτευση και δημοψήφισμα.

Αν ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον εκλεγεί με αυτοδυναμία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου 2020. Αν κερδίσει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τότε ίσως γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. Ωστόσο, όπως τονίζει το BBC, το μεγάλο ερώτημα δεν είναι ο νικητής, αλλά αν ο Τζόνσον κερδίσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κινηθεί άνετα, χωρίς αναζήτηση κυβερνητικών συμμάχων.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκοπηση πριν τις εκλογές, το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον θα λάβει 43% και 339 έδρες χωρίς να λαμβάνει αυτοδυναμία. Το Εργατικό Κόμμα του Κόρμπιν κέρδιζε 34% καταγράφοντας μικρή άνοδο που για πολλούς οφειλόταν στην κακή αντίδραση του Τζόνσον, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη φωτογραφία ενός τετράχρονου άρρωστου αγοριού να κοιμάται στο πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς.

Οι δύο κύριοι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. «Οι ψηφοφόροι έχουν μια επιλογή ανάμεσα σε έναν ψεύτη κι έναν αυταρχικό», όπως δήλωσε ο πρώην βουλευτής των Τόρις, Νικ Μπολς, αναφερόμενους στους Τζόνσον και Κόρμπιν.

Σε περίπτωση που ο Τζόνσον δεν κερδίσει την αυτοδυναμία και δεν μπορέσει να σχηματισει κυβέρνηση συνεργασίας, ίσως ο Κόρμπιν μπορέσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τη βοήθεια του σκωτσέζικου κόμματος SNP. Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι θα πρέπει να «δώσει» στους Σκωτσέζους ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και να ζητήσει από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να μην τον καταψηφίσουν.

 


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ