0 ΣΧΟΛΙΑ

Ν. Ζηλανδία: Ένας νεκρός από την έκρηξη ηφαιστείου (VIDEO)

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, σε σχετικά μικρή απόσταση από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, όπως επιβεβαίωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι «πανω ή γύρω» από το ηφαίστειο, βρίσκοταν περίπου 100 άνθρωποι κυρίως τουρίστες, ωστόσο η ανακοίνωση της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας κάνει λόγο για λιγότερα από 50 άτομα.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι.

«Είναι μια κατάσταση η οποία εξελίσσεται και ασφαλώς όλες οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε η επικεφαλής της νεοζηλανδικής κυβέρνησης απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο Ουέλινγκτον λίγη ώρα μετά την έκρηξη.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Η δήμαρχος της πόλης Ουακατάνε, περίπου 50 χιλιόμετρα από το νησί Γουάιτ, επιβεβαίωσε στο Radio New Zealand ότι υπάρχουν τραυματίες. «Δεν είμαι σίγουρη για την έκταση ή τη φύση των τραυμάτων τους», είπε και πρόσθεσε πως γιατροί αναμένουν να διακομιστούν τα θύματα για να τους προσφέρουν φροντίδες.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016.

Πυκνή λευκή στήλη ηφαιστειακής τέφρας, καπνού και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων είναι ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί.

Έχει ενεργοποιηθεί το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ