0 ΣΧΟΛΙΑ

Στο σπίτι του θα εκτίσει ποινή για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου ένας 87χρονος

Στο… σπίτι του θα εκτίσει ένας 87χρονος από τον Βόλο την ποινή κάθειρξης επτά ετών που του επιβλήθηκε για ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανήλικου, που δεν έχει συμπληρώσει το 10ο και το 12ο έτος της ηλικίας του.

Η υπόθεση συζητήθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό, καθώς σε πρώτο βαθμό το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) Τρικάλων είχε επιβάλει το 2015 στον 87χρονο σήμερα συνταξιούχο ποινή κάθειρξης 15 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, όσοι  καταδικάζονται και είναι άνω των 70 ετών εκτίουν την ποινή στο σπίτι τους και όχι στην φυλακή.

Η υπόθεση αφορούσε ασέλγεια σε βάρος κοριτσιού, ηλικίας 8 ετών τότε, κατά το χρονικό διάστημα από το 2008 μέχρι το 2011 στη Ν. Ιωνία, με τον 76χρονο τότε να αρνείται την κατηγορία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 87χρονος σήμερα θώπευε στα γεννητικά του όργανα το κοριτσάκι και το απειλούσε να μην φανερώσει σε κανέναν τι γινόταν, λέγοντάς του ότι θα φωνάξει την αστυνομία ή θα τα πει στους γονείς του.

Ο 87χρονος απολογούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής μετέπειτα συμπεριφοράς. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν να κηρυχθεί ένοχος.

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν οι γονείς της 19χρονης σήμερα κοπέλας, που ήταν παρούσα, ένας αστυνομικός, ο γιος του κατηγορούμενου και δύο ακόμη μάρτυρες υπεράσπισής του, που υποστήριξαν ότι είναι καλός άνθρωπος και δεν έκανε τίποτα από αυτά, για τα οποία κατηγορείται.

Σύμφωνα με το άρθρο 105 του νέου Ποινικού Κώδικα «όποιος καταδικάστηκε σε ποινή στερητική της ελευθερίας έως δέκα έτη και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας, εκτίει την ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία, για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων. Αν το πιο πάνω όριο ηλικίας έχει συμπληρωθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αποφασίζει το δικαστήριο που επιβάλλει την ποινή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποφασίζει το συμβούλιο πλημμελειοδικών της περιοχής, που εδρεύει το δικαστήριο αυτό, μετά από αίτηση του καταδικασθέντος».


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ