Μετά από διαβουλεύσεις με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, παρόντος του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και την συμφωνία όλων των πλευρών η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της ΕΠΟ αποφάσισε να καταργησει την παράλογη και άδικη ποινή της αφαίρεσης βαθμών για επεισόδια στον περιβάλοντα χώρο των γηπέδων. Μια διάταξη που αλλοίωνε το πρωταθλημα αφού η ΑΕΚ περυσι για επεισοδια σε ίδια απόσταση από το γήπεδο με επεισόδια οπαδών Ολυμπιακού στην Κρήτη τιμωρήθηκε με -3 ενώ η Πειραϊκη ομαδα δεν κλήθηκε καν σε απολογία! Οπως και ο ΠΑΟΚ στα επεισόδια που έκαναν οπαδοί του έξω από την Τούμπα. Πλεον αυτή η παράλογη διάταξη δεν υπάρχει και αφαίρεση, ενός αντί τριών βαθμών, επιβαλεται πλέον σε βάρος της υπαίτιας ομάδας μόνο όταν παιχνίδι δεν αρχίζει ή διακόπτεται ένας αγώνας. Η προηγούμενη ποινη ήταν -3. Επίσης δεν πέρασε τελικά η μείωση των ποινών για απειλή και έτσι ο Σαββίδης θα κάνει άλλα δύο χρόνια να δει τον ΠΑΟΚ σε Ελληνικό γήπεδο.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, στην τελευταία συνεδρίαση της, είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι οι κανονισμοί που δεν είχαν εγκριθεί από ΟΥΕΦΑ και υπουργό, θα περάσουν από την Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων, όπως κι έγινε. Ο Βαγγέλης Γραμμένος μάλιστα, είχε προτείνει να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή τον Αύγουστο για την έγκριση των κανονισμών, αλλά οι Eυρωπαίοι εκπρόσωποι των ομάδων της Σούπερ Λιγκ είχαν αντιδράσει επικαλούμενοι τις υποχρεώσεις των ομάδων τους.
Μετά τις χθεσινές αποφάσεις στην παράγραφο 4 για είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου με το νέο Πειθαρχικό Κώδικα «αν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου, συνδέονται είτε με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, είτε με βιαιοπραγίες κατά προσώπων, χρηματική ποινή 50.000 έως 250.000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές από δύο έως τέσσερις αγωνιστικές».
Ο Πειθαρχικός Κώδικας της περιόδου 2018-19 προέβλεπε -3 εφόσον τα επεισόδια συνδέονταν με βιαιοπραγίες κατά προσώπων και εφόσον είχαν προκληθεί σημαντικές φθορές ξένης περιουσίας πρόστιμο από 50.000 έως 250.000 ευρώ και ποινή έδρας από δύο έως τέσσερις αγωνιστικές. Ετσι έγινε η αλλοίωση της βαθμολογίας σε βάρος της ΑΕΚ. Οι ομάδες ήταν αυτές που αντιδρούσαν για την αφαίρεση βαθμών ενώ και η Πολιτεία δεν συμφωνούσε με το -3 για επεισόδια εκτός γηπέδου και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Και αυτό γιατί διαφορετική έκταση έχει ο περιβάλλον χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου και διαφορετική το γηπέδου του ΟΦΗ.
Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής έγινε στον ΚΑΠ και το άρθρο 21, παράγραφος 3, εδάφιο 2 όπου μια ομάδα υπαίτια για «αγώνα που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε», θα τιμωρείται πλέον με αφαίρεση ενός βαθμού αντί για τρεις. Η αρχική απόφαση ήταν να μην αφαιρείτα ούτε ένας βαθμός αλλά η ΟΥΕΦΑ και το υπουργείο επέμεναν και επιλεχτηκε η μέση λύση.
Αναλυτικά οι αλλαγές στο άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα λοιπόν, είναι οι εξής:
- Για λέιζερ, στην παράγραφο 1, συνθήματα με υβριστικό περιεχόμενο ή πανό, μείωση του κατώτατου προστίμου από 5.000 σε 2.000 ευρώ και αύξηση του ανώτατου από 20.000 σε 30.000 ευρώ.
- Για άναμμα πάσης φύσεως αντικειμένου, στην παράγραφο 2, το πρόστιμο ήταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ και μετατρέπεται από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.
Η μείωση του κατώτατου προστίμου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι αθλητικοί δικαστές πολλές φορές πέρσι, επέβαλαν το μίνιμουμ προβλεπόμενο ποσό για άναμμα ενός πυρσού! Και 5.000 ευρώ είναι εξοντωτικό πρόστιμο για το συγκεκριμένο παράπτωμα.
Τέλος η αφαίρεση στη ρίψη αντικειμένων…
Σύμφωνα με την παράγραφο 3, «αν από τη ρίψη αντικειμένων (τα οποία κατά την κοινή πείρα ήταν πρόσφορα να προκαλέσουν σωματική βλάβη), υπάρξει τέτοια σωματική βλάβη, προσώπου νόμιμα ευρισκόμενου στον αγωνιστικό χώρο, η προβλεπόμενη ποινή είναι πρόστιμο 30.000 έως 150.000 ευρώ. Αν διακοπεί ή ματαιωθεί ο αγώνας, απώλεια του παιχνιδιού για την υπαίτια ομάδα και δύο έως τέσσερις αγωνιστικές».
Πέρσι, το πρόστιμο ήταν από 6.000 έως 80.000 ευρώ, και αν ο αγώνας διακόπτονταν ή ματαιώνονταν, -3 και δύο έως τρεις αγωνιστικές, εκτός από την απώλεια του παιχνιδιού και το -3 από τον ΚΑΠ. Δηλαδή, το -6 (-3 από τον ΚΑΠ και -3 από τον Πειθαρχικό Κώδικα) φέτος θα είναι -1.
Καταργήθηκε επίσης, η αφαίρεση τριών βαθμών για «είσοδο οπαδών πριν την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του αγώνα, που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του αγώνα, χωρίς προειδοποίηση, εφόσον συνδέεται με βιαιoπραγίες κατά προσώπων».
Η ποινή πλέον για το συγκεκριμένο παράπτωμα, εκτός από την απώλεια του αγώνα για την υπαίτια ομάδα, θα είναι και ποινή κεκλεισμένων των θυρών από τέσσερις έως έξι αγωνιστικές. Επίσης καταργήθηκε η αφαίρεση βαθμών για δυσμενείς κρίσεις που ούτως ή άλλως δεν είχε επιβληθεί ποτέ.
Το άρθρο 19 για «απειλές ή εκφοβισμό παραγόντων» με το οποίο τιμωρήθηκε ο Ιβάν Σαββίδης με τριετή αποκλεισμό από τα γήπεδα για τα όσα είχαν συμβεί στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, δεν άλλαξε παρά την προσπάθεια των συμβούλων που στηρίζει ο ΠΑΟΚ.
Το πρόστιμο παραμένει τουλάχιστον 50.000 ευρώ, η απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο για διάστημα από τρία έως πέντε έτη ενώ για τις ομάδες, διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές, αφαίρεση βαθμών, υποβιβασμός, ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος.
Τέλος θα συνεχίζουν να λαμβάνονται υπόψη για τα επεισόδια εκτός απο το φύλλο αγώνα του διαιτητή και η έκθεση του παρατηρητή αγώνα και οι εκθέσεις της αστυνομίας και το τηλεοπτικό υλικό. Το συγκεκριμένο αίτημα δεν πέρασε.
Επίσης, μειώνεται από 25.000 ευρώ για τη Σούπερ Λιγκ 1 σε 15.000 ευρώ το ύψος του προστίμου για το οποίο μπορεί μία ΠΑΕ να καταθέσει έφεση. Τέλος σε δεύτερο βαθμό μπορεί να προσφύγει πλέον οποιαδήποτε, για «αφαίρεση άνω του ενός βαθμού» ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν «άνω των τριών βαθμών».
Τέλος στο άρθρο 7 για τις ποινές παικτών και στην παράγραφο 4δ αναφέρεται ότι οι ΠΑΕ δεν μπορούν να δηλώσουν προς έκτιση ποινής τις δύο τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος καθώς επίσης, τα πλέι οφ και πλέι άουτ. Στους αγώνες κατάταξης να σημειωθεί, ότι δεν μεταφέρονται οι κίτρινες κάρτες που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της κανονικής αγωνιστικής περιόδου αλλά αντίθετα, μεταφέρονται και εκτίονται οι ποινές από τη συμπλήρωση κίτρινων καρτών.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
Κατανοητός ο πανηγυρικός τίτλος αφού ήταν μια διάταξη που αφορούσε αποκλειστικά την ΑΕΚ χωρίς να αγγίζει κανέναν από τους αντιπάλους της...
Αφού κάποιοι απαράδεκτοι με υποχρέωσαν αντί να ειμαι στο γηπεδο σήμερα με τον γιο μου να κάθομαι στην τηλεόραση, ας στείλω ενα σχόλιο.
Διαφωνώ πλήρως με την χαλάρωση των ποινών. Το γήπεδο ειναι χώρος αναψυχής και διασκέδασης και οχι χώρος εκτόνωσης των προβλημάτων του καθε ενός περίεργου τύπου! Οι ποινές πρέπει να υπάρχουν και να είναι αυστηρές. Αυτο που είναι απαραίτητο είναι να εφαρμόζονται για όλους ισότιμα!... ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Οχι δύο μέτρα και δύο σταθμά! Οι ποινές μια χαρά ήταν και θα δείτε σύντομα τι προβλήματα θα γεννήσει η ατιμωρησία. Καλη πρόκριση στην ΑΕΚάρα μας!
Γιατί όλα καταργούνται αφού τον πιούμε εμείς??
Μια για τον περιβάλλοντα ενώ κ
Ναι οκ για επεισόδια στον περιβάλλοντα. Όχι όμως και ατιμωρησία για επεισόδια μέσα στο γήπεδο. Ήμαρτον
ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΉΡΓΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΦΑΛΟ ΜΠΙΛ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ....
Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πλέον σωστή δουλειά στην ΕΠΟ και δεν κάνει ότι θέλει ο πιστολέρο!!!
Οπως και με το VAR μελλοντικα,οι διαταξεις ηταν σωστες η εφαρμογη ειναι λαθος
Το ποδόσφαιρο δεν είναι αρένα.ουτε και είναι για να βγάζει ο κάθε κομπλεξικός τα νεύρα της εβδομάδας.επισης το ποδόσφαιρο δεν έχει δημιουργηθεί για να εκτονώνει κάποιος την ψυχική του βία αλλα ούτε και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και ποιο μάγκα αν βανδαλισεις και καταστρέψεις τον αθλητισμό.το ποδόσφαιρο είναι ένα όμορφο άθλημα που πρέπει κάποιος να το παρακολουθεί όμορφα και ωραία,να το διασκεδάζει,να νιώθει συναισθήματα για την ομάδα του,και να πάει σπίτι του χωρίς να... ΣΥΝΕΧΕΙΑ έχει υποστεί το οτιδηποτε άσχημο περα του άτυχου αποτελέσματος.πρεπει ο κάθε αδερφός εκτός από την ομάδα να παρακολουθεί και τον διπλανό του.εμεις μπορούμε να σώσουμε μια άσχημη κατάσταση με τον παραδειγματισμό μας,την συμπεριφορά μας,και προπάντων με τον σεβασμό μας προς όλους και σε όλα που έχουν να κάνουν με το γήπεδο και με το ιδιο το άθλημα.δεν ξερω αν είναι η όχι εφικτό αυτό,αλλα το μονο σίγουρο είναι ότι ένα παιχνίδι είναι ψυχαγωγία και όχι πόλεμος.θελουμε να πάμε με τη γυναίκα μας,με τα παιδιά μας,ακόμα και μόνοι μας για να παρακολουθήσουμε την αγάπη μας.θελουμε ακέραιη την σωματική και ψυχική μας υγεία και να περάσουμε μια εύκολη συναισθηματικά μέρα.γιατι αν γίνει κάτι άσχημο δυστυχώς θα περάσουμε πολύ δύσκολες ημέρες και βαριά φορτισμένες γιατί είναι πολύ άσχημο να μην μπορεις να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου ομάδα λόγο τιμωρίας γιατί πολύ απλα η στιγμή έφερε 5-10 βλαμμένα που παρασύρουν στην ηλιθιότητα τους και άλλους με αποτέλεσμα να την πληρώνει η ομάδα μας.πριν λοιπον κάνουμε το οτιδηποτε να σκεφτούμε καλύτερα ποιο μπροστά τις συνέπειες που μπορούν να αμαυρώσουν τις αγαπημένες μας στιγμές.
Αν συν αυτές τις μειώσεις ποινών προστεθεί και η μετακίνηση οπαδών που συζητούν, και χωρίς τη λήψη μέτρων ( τύπου που δεν έχουμε ξαναδεί στα γήπεδά μας), η Ελλάδα δεν θα ξαναδεί Ευρώπη για τα επόμενα 5 χρόνια.Και δεν τολμώ να γράψω για απόλειες άλλες...ελπίζω να με μαυρίσετε και στο τέλος αυτής της περιόδου,και όχι μόνο σήμερα.Εάν όμως κατφέρουμε τελικά να βλέπουμε όλοι μαζί μπαλίτσα στα γήπεδα με ασφάλεια,θα σας υπενθυμήσω πρώτος τη μπούρδα που έγραψα σήμερα, χωρίς καμία πολιτική φυσικά... ΣΥΝΕΧΕΙΑ σκοπιμότητα. Είμαστε ΜΟΝΟ ΑΕΚ και ΜΟΝΟ ΦΙΛΑΘΛΟΙ!!
Πολλες εκπτώσεις βλέπω και σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των μετακινήσεων και την απόσυρση της αστυνομίας από τα γήπεδα θα συμβεί ένα από τα παρακάτω:α)Θα γίνουμε άνθρωποι και θα παρακολουθούμε όμορφα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα η β)Θα γίνει χαμός και κάθε αγωνιστική θα μετράνε επεισόδια.Εγω δεν είμαι αισιόδοξος για το α,αν και θα το ήθελα με 1000.
μήπως να ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ και η διάταξη...... με την οποία ΔΕΝ αφαιρέθηκαν οι βαθμοί των γβρ...... όταν τα έσπασαν στην Πάτρα
Α τις ακύρωσαν τώρα? Όταν εμείς φωνάζαμε ότι ηταν άδικο η τατανα η Επο δεν άκουγε. Εξαιτίας αυτών των ποινών μείναμε εκτός διεκδίκησης από τα Χριστούγεννα.
Χρόνια πολλά και καλή Παναγιά να έχουμε.
Εμ βεβαια ολα σε εμας για πρωτη και μοναδικη φορα εεεε.Καντε κατι εκει στην διοικηση.
Προστατεψτε την ομαδα οπως και ναχει ελεος με τους κωλομαγκες. Της πλακας