0 ΣΧΟΛΙΑ

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Ανοιχτά της Αμμοχώστου και της Καρπασίας η γεώτρηση του Γιαβούζ

Σε συνδυασμό με την γεώτρηση του «Φατίχ», που έχει αρχίσει ανοιχτά της Πάφου, δυτικά της Κύπρου, η Τουρκία δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του νησιού


Στον κόλπο της Αμμοχώστου, νότια της χερσονήσου της Καρπασίας, θα επιχειρήσει γεώτρηση το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», το οποίο επέπλευσε σήμερα το μεσημέρι προς την ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η περιοχή έχει «παραχωρηθεί» στην εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια από το ψευδοκράτος.

Οι εργασίες θα αρχίσουν έως τις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών, εκτίμησε ο κ. Ντονμέζ, προσθέτοντας πως το γεωτρύπανο του «Γιαβούζ» θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.

Σε συνδυασμό με την γεώτρηση του «Φατίχ», που έχει αρχίσει ανοιχτά της Πάφου, δυτικά της Κύπρου, η Τουρκία δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του νησιού.

Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου ο κ. Ντονμέζ προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το «Γιαβούζ» θα συνοδεύεται από φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Ενέργειας προσέθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της – την οποία η Άγκυρα προβάλει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου – και σε περιοχές όπου έχουν δοθεί άδειες από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Πηγή: skai.gr


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ