0 ΣΧΟΛΙΑ

Τα αυτοκίνητα στη Γαλλία θα διαφημίζονται με την προτροπή στους οδηγούς να... μην τα χρησιμοποιούν!

Προσπάθεια για μείωση χρήσης των ρυπογόνων αυτοκινήτων


Τα αυτοκίνητα… βλάπτουν σοβαρά την υγεία! Κάπως έτσι θα πρέπει να είναι το μήνυμα που θα συνοδεύει από εδώ και πέρα τις διαφημίσεις αυτοκινήτων παλαιού τύπου στη Γαλλία!

Πρόσφατα το Σώμα των βουλευτών της Γαλλίας συζήτησαν το νέο νομοσχέδιο για τις μεταφορές. Σε αυτό περιλαμβανόταν και μια ιδέα των βουλευτών Ματιέ Ορφελέν (πρώην Γαλλία Εμπρός) και Ντελφίν Μπατό (Οικολόγος), οι οποίοι πρότειναν να καταργηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 όλες οι διαφημίσεις αυτοκινήτων σε κάθε μέσο ενημέρωσης και διαφημιστικό χώρο, όπως ακριβώς έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια οι διαφημίσεις οινοπνευματωδών ποτών και προϊόντων καπνού. Κατ’ εξαίρεση πρότειναν να επιτρέπεται μόνο η διαφήμιση ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων. Όπως οι ίδιοι εξήγησαν, στόχος της απαγόρευσης είναι να πάψουν οι κατασκευαστές να διαφημίζουν στους καταναλωτές ρυπογόνα μοντέλα και να εξαναγκαστούν να επενδύσουν ταχύτερα στην ανάπτυξη και κατασκευή λιγότερο επιβαρυντικών για το περιβάλλον οχημάτων.

Αν και η ιδέα τους έμοιαζε ακραία, η γαλλική κυβέρνηση την σκέφτηκε σοβαρά και βρήκε τελικά μια «μέση» λύση. Σε συνέντευξή της στη γαλλική τηλεόραση η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν αποκάλυψε ότι ο νόμος για τις μεταφορές θα προβλέπει για τις διαφημιζόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες μια βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρούν.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις διαφημίσεις των λιπαρών τροφίμων, που προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες που έχει για την υγεία η κατάχρησή τους, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει σε κάθε διαφημιστικό μήνυμα μοντέλου με μηχανή εσωτερικής καύσεως να απευθύνουν ένα μικρό και σύντομο μήνυμα προς τους πολίτες.

Το μήνυμα αυτό θα τους προτρέπει να αφήνουν το αυτοκίνητο συχνά στο… γκαράζ και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ποδήλατο, με πατίνι ή και με τα πόδια. Διαφορετικά, αν χρειάζεται να πάρουν το αυτοκίνητό τους να προτιμούν τον συνεπιβατισμό, την κοινή δηλαδή μετακίνηση φίλων, γειτόνων και συναδέλφων από και προς τη δουλειά με ένα αυτοκίνητο.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ