0 ΣΧΟΛΙΑ

Η Κίνα πίσω από την αύξηση των αερίων που καταστρέφουν το όζον

Την ασιατική υπερδύναμη δείχνουν οι επιστήμονες ως υπεύθυνη για τις αυξημένες συγκεντρώσεις αερίων που «σκοτώνουν» το όζον


Στη συνεχιζόμενη χρήση δομικών υλικών στην Κίνα τα οποία έχουν απαγορευτεί λόγω της περιεκτικότητάς τους σε επικίνδυνα χημικά αποδίδουν οι ερευνητές την αύξηση στον όγκο των αερίων που απειλούν το προστατευτικό στρώμα του όζοντος.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature κάνει λόγο για εκτενή χρήση του χημικού CFC-11 στην Κίνα και κυρίως στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Το συγκεκριμένο χημικό χρησιμοποιείται σε μονωτικά και η χρήση του σε όλο τον κόσμο σταμάτησε το 2010, ωστόσο όπως έδειξε η έρευνα, η Κίνα δεν ακολούθησε στην απαγόρευση. Με την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα το CFC-11διασπάται και απελευθερώνει άτομα χλωρίου τα οποία καταστρέφουν το στρώμα όζοντος που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η εκτενής χρήση χλωροφθορανθράκων τις δεκαετίες πριν το '80 προκάλεσε την ανησυχητική μείωση του στρώματος του όζοντος και το 1987 απαγορεύτηκε με το Πρωτόκολο του Μόντρεαλ η χρήση των συγκεκριμένων χημικών.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ