0 ΣΧΟΛΙΑ

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας μέσω... Huawei και Google


Στα άκρα φτάνει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με την πρώτη να μποϊκοτάρει  μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Κίνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας Google αναγκάζεται να αποκλείσει την πρόσβαση των συσκευών της κινεζικής εταιρείας Huawei σε μελλοντικές αναβαθμίσεις του λογισμικού Αndroid. Επίσης, υποχρεώνεται να διακόψει τελείως τη σύνδεση των νέων συσκευών (smartphones, tablets, smartwatch κ.λ.π) της κινεζικής εταιρείας με το καινούργιο Αndroid.

Εξάλλου, ήδη από την  προηγούμενη εβδομάδα η Huawei, βρίσκεται στην λίστα των εταιρειών, με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός κι αν λάβουν ειδική άδεια.

Ήδη, η Google, εφαρμόζοντας το διάταγμα Τραμπ, ανακοίνωσε ότι απέκλεισε τη Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android (σήμερα διατίθεται το Android 9.0 Pie), ενώ παράλληλα τα καινούργια «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρίας δεν θα έχουν πλέον δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google, όπως είναι το GooglePlay, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το GoogleMaps.

Αυτό σημαίνει ότι η Huawei θα μπορεί μεν να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Android, αλλά οι χρήστες των συσκευών της δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τις αναβαθμίσεις ασφαλείας και την τεχνική υποστήριξη του Android.

Ωστόσο η εταιρία δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί με τα τηλέφωνα που θα πουλήσει στο μέλλον, που είναι απίθανο να έχουν πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες της Google όπως το gmail, το YouTube και το Chrome εκτός κι αν εξασφαλίσει ειδική άδεια.

«Η Huawei θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after-sales σε όλα τα υφιστάμενα προϊόντα smartphone και tabletHuawei και Honor, καλύπτοντας αυτά που έχουν πουληθεί και που είναι παγκοσμίως σε στοκ», ανέφερε εκπρόσωπος της Huawei σε email.

«Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο λειτουργικό οικοσύστημα, προκειμένου να παράσχουμε την καλύτερη εμπειρία για όλους τους χρήστες παγκοσμίως», ανέφερε η Huawei, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρία κατασκευής smartphones μετά τη Samsung και στοχεύει στην πρώτη θέση.

Πάντως, ο αποκλεισμός αυτός, αναμένεται να οδηγήσει τη Huawei στην ανάπτυξη  νέου, δικού της λογισμικού για την υποστήριξη και διαχείριση των sartphones και των άλλων συσκευών της, το οποίο ενδεχομένως θα λειτουργεί αυτόνομα. Στην περίπτωση αυτή, η Google θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ισχυρό ανταγωνιστή όχι μόνο στη μεγάλη αγορά (στο εσωτερικό) της Κίνας, αλλά και με έναν ανταγωνιστή που θα επιχειρήσει να δείξει τις δυνατότητές του παγκοσμίως.

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η κινεζική εταιρεία θα υποστεί πλήγμα στην αγορά των smartphones και θα δυσκολευτεί να εκθρονίσει από την πρώτη θέση των πωλήσεων τη νοτιοκορεατική Samsung μέσα στο 2020, όπως ήταν η φιλοδοξία των Κινέζων. Κι αυτό, καθώς πλέον αρκετοί καταναλωτές μάλλον θα αποφύγουν να αγοράσουν ένα κινητό, το οποίο δεν θα έχει στο εξής πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών GooglePlay, ούτε αναβαθμίσεις ασφαλείας.

Πάντως, η Huawei αντιδρώντας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφάλειας και υπηρεσίες για τα smartphones και τα tablets της αφού αποκλείστηκε από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις της Google στο λειτουργικό της σύστημα Android.

 

 

 


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ