0 ΣΧΟΛΙΑ

Κοριτσάκι γεννήθηκε με την δίδυμη αδερφή της στην κοιλιά της


Μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο βρέθηκαν οι γιατροί στην Μπαρανκίγια της Κολομβίας, όπου μια γυναίκα γέννησε ένα κοριτσάκι στην κοιλιά του οποίου βρισκόταν το μικροσκοπικό σώμα της δίδυμης αδερφής της!

Το φαινόμενο αυτό, που αποκαλείται επιστημονικά «fetus in fetu» (έμβρυο μέσα σε έμβρυο) είναι εξαιρετικά σπάνιο αλλά έχει ξανασυναντηθεί στο παρελθόν.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί παρόμοιες γεννήσεις σε Ινδία, Ινδονησία και Σιγκαπούρη.

Η νεότερη περίπτωση ωστόσο είναι ακόμα πιο ασυνήθιστη καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν την ύπαρξη του δεύτερου μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως επισήμανε ο Δρ. Miguel Parra-Saavedra, ειδικός στις υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων ιατρός στο σπάνιο περιστατικό.

Ο Δρ. Parra-Saavedra εξέτασε για πρώτη φορά την 33χρονη Monica Vega, ενώ διένυε την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της. Ο μαιευτήρας της πίστευε ότι το έμβρυο είχε κύστη ήπατος.

Χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα ο Δρ. Parra-Saavedra διαπίστωσε ότι η εν λόγω «κύστη» γεμάτη υγρό, περιείχε ένα μικροσκοπικό βρέφος, το οποίο μάλιστα υποστηριζόταν από ένα ξεχωριστό ομφάλιο λώρο που συνδεόταν με το έντερο του μεγαλύτερου βρέφους.

Στις 22 Φεβρουαρίου και ενώ η μητέρα διένυσε την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης της, οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καισαρική τομή, καθώς φοβόντουσαν ότι το εσωτερικό δίδυμο θα συνέθλιβε την κοιλιακή χώρα του εξωτερικού. Την επομένη της γέννας αφαίρεσαν το ύψους πέντε εκατοστών έμβρυο από τη κοιλιά του βρέφους με λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση: Είχε αναπτύξει κεφάλι και άκρα αλλά στερούνταν εγκέφαλου και καρδιάς.

Το fetus in fetu πολλές φορές διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως τεράτωμα, ένας όγκος που μπορεί να περιέχει οστά, μυϊκό ιστό και τρίχες. Οι επιβλέποντες ιατρί της Vega αναμένουν τα αποτελέσματα της σύγκρισης DNA, ωστόσο ο Δρ. Parra-Saavedra δηλώνει πεπεισμένος ότι τα δύο έμβρυα ξεκίνησαν ως μονοζυγωτικά δίδυμα από το ίδιο ωάριο.

Το νεογέννητο κοριτσάκι θα ονομαστεί Itzamara: Είναι καλά στην υγείας της, «απλά έχει μια μικρή ουλή στην κοιλιακή χώρα. Είναι όμως ένα συνηθισμένο μωρό, παρόλο που όλος ο κόσμος μιλά για αυτή» δήλωσε ο Δρ. Parra-Saavedra.


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ