0 ΣΧΟΛΙΑ

Ξεκίνησε η δίκη των ηγετών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος


Ξεκίνησε σήμερα στη Μαδρίτη η δίκη των δώδεκα Καταλανών αυτονομιστών ηγετών και τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης τον Οκτώβριο 2017.

Η ακροαματική διαδικασία, που περιορίστηκε σε θέματα διαδικασίας, ξεκίνησε ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου, γύρω από το οποίο η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη.

Ταυτόχρονα στην Καταλονία, όπου οργανώνεται διαδήλωση των αυτονομιστών το βράδυ στη Βαρκελώνη, πολλές οδικές αρτηρίες έχουν αποκλεισθεί από τα μέλη των CDR (Επιτροπές Υπεράσπισης της Καταλανικής Δημοκρατίας), ανάμεσά τους και ο αυτοκινητόδρομος AP-7 που συνδέει τη Ζιρόνα με τη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τη δίκη, η οποία μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση, παρακολουθούν περισσότεροι από 600 Ισπανοί και ξένοι δημοσιογράφοι. Αναμένεται να διαρκέσει περί τους τρεις μήνες. Η ετυμηγορία δεν αναμένεται πριν από τον Ιούλιο. Εκατοντάδες θα κληθούν ως μάρτυρες, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο ηγέτης της απόπειρας της απόσχισης της Καταλονίας, ο πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουιτζδεμόν, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο, θα είναι ο μεγάλος απών της δίκης, καθώς στην Ισπανία δεν εφαρμόζεται η ερημοδικία για μεγάλα αδικήματα.

Κατά συνέπεια, ο πρωταγωνιστής θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, κατά του οποίου ο εισαγγελέας έχει ζητήσει την επιβολή ποινής κάθειρξης 25 ετών.

Για τους υπόλοιπους 11 κατηγορούμενους έχουν προταθεί ποινές κάθειρξης επτά έως 17 ετών. Ανάμεσά τους, η πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας, πολλοί υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης και στελέχη των αυτονομιστικών οργανώσεων ANC και OmniumCultural.

Εννέα κατηγορούνται για στάση, σε συνδυασμό με υπεξαίρεση δημοσίων πόρων για έξι από αυτούς, και ορισμένοι βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, και περισσότερο από έναν χρόνο.

 


ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ