Μια 54χρονη ακτιβίστρια για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στην Αργεντινή, καταδικάστηκε χθες Δευτέρα να εκτίσει 13 χρόνια κάθειρξη, αφού κρίθηκε ένοχη της κατηγορίας πως καταχράστηκε δημόσια κεφάλαια που προορίζονταν για την ανέγερση εργατικών κατοικιών, καθώς και ένοχη της κατηγορίας της εκβίασης.
Η αυτόχθων Μιλάγκρο Σάλα σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν επικεφαλής μιας «παράνομης ένωσης» μέσω της οποίας φέρεται να καταχράστηκε 36 εκατομμύρια πέσος (περίπου 848.000 ευρώ) μεταξύ του 2011 και του 2015.
«Κάναμε τεράστια δουλειά. Ασχοληθήκαμε με την υγεία, την παιδεία, την αξιοπρεπή στέγη», αντέτεινε ενώπιον του δικαστηρίου η Σάλα.
Η αμφιλεγόμενη οργάνωσή της, η Τουπάκ Αμάρου, ομοσπονδία συνεταιρισμών και οργανώσεων των πικετέρος, προσέφερε βοήθεια στους απόκληρους στην περιοχή Χουχούι, μια από τις φτωχότερες της λατινοαμερικάνικης χώρας.
«Μας κατηγορούν πως κάναμε πράγματα, (όμως) τα έργα μας είναι οφθαλμοφανή και χειροπιαστά», πρόσθεσε η ακτιβίστρια.
Η υπεράσπιση ανήγγειλε ότι θα ασκήσει έφεση.
Η Μιλάγκρο Σάλα, αγωνίστρια για την υπόθεση των αυτοχθόνων και φτωχών πληθυσμών στη Χουχούι, χαρακτηρίζεται από υποστηρικτές της πολιτική κρατούμενη. Η ίδια δηλώνει θύμα πολιτικού διωγμού από τον κυβερνήτη της Χουχούι, τον Χεράρδο Μοράλες, σύμμαχο του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.
Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αρκετές ακόμη οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει την αποφυλάκισή της, κρίνοντας ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή της, που αποφασίστηκε από τη δικαιοσύνη στην επαρχία Χουχούι, ήταν αυθαίρετη.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
