Αποζημίωση διεκδικεί ο Τάσος Θεοφίλου από το ελληνικό κράτος καθώς πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή, μετά την άδικη πρωτόδικη καταδίκη του.
Ο 35χρονος ο οποίος έχει αθωωθεί αμετάκλητα για τη ληστεία στην Πάρο και για ένταξη στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έχει ήδη καταθέσει αίτηση αποζημίωσης, ζητώντας να του καταβληθεί το ποσό των 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη. Τα χρήματα αυτά προκύπτουν από τις 1.784 ημέρες συνολικής κράτησής του επί του ποσού των 29 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το ανώτατο που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
«Τόσο η προφυλάκιση όσο και η μετέπειτα φυλάκιση την οποία υπέστην είχε σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μου και την εργασία μου, την οποίαν αναγκάστηκα να διακόψω καθ’ όλη εκείνη τη χρονική περίοδο, πράγμα που δημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε μένα αλλά και ανυπολόγιστη στενοχώρια, ταλαιπωρία, αίσθηση αδικίας, διασυρμό και ταπείνωση και μου στέρησε την ελευθερία μου για πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, δεδομένου ότι κατά τη σύλληψή μου ήμουν 30 ετών και σήμερα είμαι 35 ετών» αναφέρει στην αίτηση ο Τ. Θεοφίλου και συνεχίζει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της προφυλάκισης και της φυλάκισής μου από μόνο το ότι στερήθηκα τη δυνατότητα να εργάζομαι ήταν το αποτέλεσμα να χάνω εισόδημα τουλάχιστον 29 ευρώ ημερησίως».
Η συζήτηση για το ζήτημα της αποζημίωσης αναμένεται να προσδιοριστεί άμεσα, αφού πλέον έχει δημοσιευθεί και η υπ’ αριθμ. 1333/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης κατά της απαλλακτικής κρίσης του εφετείου.
Η αρχική καταδίκη του Θεοφίλου για τη ληστεία στην Πάρο είχε γίνει εξαιτίας ενός καουμπόικου καπέλου που φορούσε ο δράστης. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε τελικά η εξέταση του δείγματος σάρωσης από το πειστήριο (καπέλο) δεν έγινε με τον ενδεικνυόμενο επιστημονικά τρόπο, ενώ δεν προέκυψε πως η εικόνα του κατηγορούμενου με αυτή τη δράστη με το καουμπόικο καπέλο συμπίπτουν στο ελάχιστο και κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν τους αναγνώρισε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Θεοφίλου συνελήφθη το 2012 και στη συνέχεια κρατήθηκε προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά από διαδοχικές παρατάσεις της προσωρινής του κράτησης μέχρι τις 7-2-2014, καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 23 ετών, 6 μηνών και 12 ημερών. Παρέμεινε έκτοτε έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού έως και την 7-7-2017, οπότε και αποφυλακίστηκε με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
