Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες ξεκινά στα γήπεδα της Ρωσίας η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, στην οποία θα συμμετάσχουν 32 ομάδες. Τα 64 συνολικά ματς θα λάβουν χώρα σε 12 γήπεδα τα οποία βρίσκονται σε 11 πόλεις τις Ρωσίας. Ξεκινώντας από τη βορειότερη την Αγία Πετρούπολη, ως και το Σότσι που βρίσκεται νοτιότερα αλλά και από το Καλίνινγκραντ που ουσιαστικά βρίσκεται εκτός ηπειρώτικης Ρωσίας, ως και το Αικατερίνμπουργκ.
Κάποια γήπεδα από αυτά είναι νεόκτιστα ενώ άλλα ανακαινίστηκαν για τη διοργάνωση
Ας δούμε ένα ένα τα γήπεδα:
ΛΟΥΖΝΙΚΙ (81.000 θέσεων)

Το Λουζνίκι πρόκειται για το μεγαλύτερο αλλά και για το ιστορικότερο στάδιο στη Ρωσία και εδρεύει στη Μόσχα. Το στάδιο αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Συμπλέγματος Λουζνικί, το οποίο στο παρελθόν ονομαζόταν Κεντρικό Στάδιο Λένιν και χτίστηκε το 1955.
Το 1980 το Λουζνίκι αποτέλεσε το κεντρικό στάδιο των Ολυμπιακών αγώνων της Μόσχας και η χωρητικότητα του ήταν 103 χιλιάδων θέσεων ενώ σε αυτό έλαβαν χώρα τόσο η τελετή έναρξης όσο και η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δύο χρόνια αργότερα το γήπεδο στιγματίστηκε από το θάνατο 66 ατόμων κατά τη διάρκεια αγώνα της Σπαρτάκ Μόσχας με την Χάρλεμ για το Κύπελλο UEFA.
Το σημερινό του όνομα, δόθηκε το 1992 και το 1996 πραγματοποιήθηκε ριζικό λίφτινγκ που περιελάμβανε την κατασκευή οροφής και νέες κερκίδες.
Στη νεότερη ιστορία του σταδίου, σταθμός αποτελεί η διοργάνωση του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008 ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι.
Το ιστορικό στάδιο γκρεμίστηκε το 2013 και στο ίδιο οικόπεδο χτίστηκε το νέο Λουζνίκι, 81 χιλιάδων θέσεων, το οποίο και θα φιλοξενήσει και τον τελικό του Μουντιάλ.
ΚΡΕΣΤΟΒΣΚΙ ΣΤΑΝΤΙΟΥΜ (68.134 θέσεων)

Το στολίδι της διοργάνωσης και το νεότερο όλων, καθώς άνοιξε τις πύλες του μόλις τον Απρίλιο του 2017 και βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη. Η κατασκευή του πέρασε από 40 κύματα, καθώς ξεκίνησε το 2007 και αρχικά υπολογιζόταν πως θα ήταν έτοιμο το 2008. Τα εγκαίνια μετατέθηκαν για το 2011 και τελικά ήταν έτοιμο μόλις πριν ένα χρόνο. Το μπάτζςετ του ξεπέρασε το αρχικά προβλεπόμενα κατά 584% και κόστισε συνολικά 1,1 δις ευρώ!
Εναρκτήριο ματς ήταν εκείνος ανάμεσα σε Ζενίτ και Ουράλ στις 22 Απριλίου του 2017 και φιλοξένησε τέσσερις αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών μεταξύ των οποίων και τον τελικό.
Πρόκειται για την έδρα της Ζενίτ και θα φιλοξενήσει 7 αγώνες, μεταξύ των οποίων τον ένα ημιτελικό και τον μικρό τελικό.
Έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα φιλοξενήσει και τέσσερις αγώνες του Euro 2020.
ΚΑΖΑΝ ΑΡΕΝΑ (45.379 θέσεων)

Από τα νεότερα και πιο σύγχρονα γήπεδα, εδρεύει στο Καζάν και άνοιξε τις πόρτες του το 2013. Είναι η έδρα της Ρούμπιν Καζάν και φιλοξένησε τέσσερα ματς του Confederations Cup του 2017.
Οι εργασίες κατασκευής του άρχισαν τον Μάιο του 2010 και ολοκληρώθηκαν στους πρώτους μήνες του 2013 ενώ το πρώτο ποδοσφαιρικό ματς έγινε στις 26 Μαΐου 2014, όπου η Ρωσία υποδέχτηκε την Σλοβακία στο πλαίσιο φιλικής αναμέτρησης. Το 2015 το στάδιο αυτό φιλοξένησε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, με τον ποδοσφαιρικό χλοοτάπητα να αντικαθίσταται από δύο πισίνες.
Στα τελικά του Μουντιάλ θα λάβουν χώρα στην Αρένα του Καζάν, συνολικά έξι αγώνες.
ΦΙΣΤ ΣΤΑΝΤΙΟΥΜ (47,659θέσεων)

Το Φιστ Στάντιουμ χτίστηκε ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι το 2014 και κατά τη διάρκεια των αγώνων φιλοξένησε τόσο την τελετή έναρξης όσο και την τελετή λήξης. Μετά τους Αγώνες το στάδιο έμεινε ουσιαστικά χωρίς λόγο ύπαρξης όμως το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτέλεσε... σανίδα σωτηρίας καθώς επιλέχτηκε ως ένα από τα 12 γήπεδα όπου θα στεγάσουν τους 64 αγώνες.
Για αυτό το λόγο, η κλειστή οροφή έπρεπε να ανοίξει ενώ προστέθηκαν και έξτρα καθίσματα για να αυξηθεί κατά 6.000 θέσεις η χωρητικότητά του. Η πρόβα τζενεράλε έγινε το καλοκαίρι του 2017 όπου έγιναν εκεί αγώνες για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, μεταξύ των οποίων και ο ένας από τους δύο ημιτελικούς.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΜΠΟΥΡΓΚ ΑΡΕΝΑ (35,696 θέσεων)

Η Αικατερίνμπουργκ Αρένα είναι από τα παλαιότερα γήπεδα της Ρωσίας (χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50) και αρχικά χρησιμοποιείτο για διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων στίβο και καλλιτεχνικό πατινάζ. Για πολλές δεκαετίες είχε αυτή τη χρήση ώσπου το 2007 ξεκίνησαν εργασίες για την ολική ανακατασκευή του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2011, με το κουλουάρ για το στίβο και την αρχική χωρητικότητα των 27.000 θεατών να παραμένουν πάντως ως έχουν.
Οι αλλαγές αυτές όμως δεν κρίθηκαν επαρκείς από τη στιγμή που συμπεριλήφθηκε στη λίστα των γηπέδων που θα φιλοξενούσαν το επικείμενο Μουντιάλ και έτσι πάρθηκε η απόφαση για αναδόμηση του εσωτερικού του γηπέδου προκειμένου να χωράει 45.000 θεατές. Οι εργασίες άρχισαν την άνοιξη του 2015 και πλέον είναι έτοιμες να ολοκληρωθούν. Μετά το Μουντιάλ η χωρητικότητα θα μειωθεί σε 35.000 θέσεις αφού θα "φύγουν" οι θέσεις που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά πίσω από τις δύο εστίες.
ΝΙΖΝΙ ΝΟΒΓΚΟΡΟΝΤ ΣΤΑΝΤΙΟΥΜ (44.899 θέσεων)

To Νίζνι Νοβγκορόντ Στάντιουμ είναι μία από τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Ρωσία που έγιναν με "οδηγό" το Μουντιάλ του 2018 και η συνολική έκταση που καταλαμβάνει όλο το έργο είναι 127.500 τετραγωνικά μέτρα. Από τις 45.000 θέσεις που θα είναι η χωρητικότητα του γηπέδου, οι 902 είναι για άτομα με κινητικά προβλήματα, μαζί με τους συνοδούς τους.
Μετά τη λήξη του τουρνουά, το γήπεδο προορίζεται για να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της η Νίνζι ενώ σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κυβερνήτης Βαλερί Σάντσεβ, το στάδιο θα χρησιμοποιείται και για διοργανώσεις σε άλλα αθλήματα, όπως επίσης και για συναυλίες.
ΡΟΣΤΟΒ ΑΡΕΝΑ (45.000 θέσεων)

Η Ροστόβ Αρένα είναι ένα στάδιο που σχεδιάστηκε ώστε να γίνει το νέο σπίτι της FC Rostov, με τα πλάνα κατασκευής να αρχίζουν να γίνονται πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που η Ρωσία πήρε το χρίσμα για να αναλάβει την τέλεση του Μουντιάλ.
Οι πρώτες μελέτες του εδάφους άρχισαν το 2013 όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στην ανατολή του 2015 για να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής, που τώρα βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Μετά το τέλος του Μουντιάλ, η χωρητικότητα του γηπέδου θα πέσει θεαματικά καθώς από εκεί που θα χωράει 45.000 θεατές θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μόνο 25.000.
ΣΑΜΑΡΑ ΑΡΕΝΑ (44,918 θέσεων)

Τα πρώτα πλάνα για την κατασκευή της Σαμάρα Αρένα που είναι επίσης γνωστή και ως Cosmos Arena έγιναν το 2010, δύο χρόνια αργότερα έγιναν πιο συγκεκριμένα όταν το γήπεδο μπήκε στη λίστα εκείνων που θα φιλοξενήσουν αγώνες Μουντιάλ, ενώ οι εργασίες άρχισαν στα μέσα του 2014 και το γήπεδο είναι έτοιμο προς παράδοση.
Το πλέον έντονο χαρακτηριστικό αυτού του γηπέδου είναι η 66,5 μέτρα υψηλή θολωτή οροφή, με το συνολικό κόστος για την ανέγερση του γηπέδου να ανέρχεται στα 370.000.000 δολάρια. Μετά το Μουντιάλ θα αποτελέσει τη νέα έδρα της Κρίλια Σοβέτοφ, αντικαθιστώντας το μέχρι πρότινος σπίτι της, το Metallurg Stadium.
ΜΟΡΝΤΟΒΙΑ ΑΡΕΝΑ (44.442 θέσεων)

Η Μορντόβια Αρένα είναι ένα ακόμη από τα γήπεδα που θα παραδοθεί αυτή την εποχή για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά θα αποτελέσει το νέο ποδοσφαιρικό σπίτι της Μορντόβια Σάρανσκ. Οι πρώτες εργασίες κατασκευής του άρχισαν το 2011 όμως υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις τα πρώτα χρόνια λόγω προβλημάτων με την χρηματοδότηση. Στους αγώνες του Μουντιάλ που θα φιλοξενήσει, το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 45.000 θέσεις , ενώ μετά το τέλος της διοργάνωσης η χωρητικότητα θα πέσει στις 28.000 αφού θα αφαιρεθεί το πάνω διάζωμα και θα απελευθερωθεί χώρος για αθλήματα σε κλειστούς χώρους στο ίδιο συγκρότημα.
ΒΟΛΓΚΟΓΚΡΑΝΤ ΣΤΑΝΤΙΟΥΜ (45.568 θέσεων)

Η Βόλγκογκραντ Αρένα συνιστά το υπό κατασκευή νέο στάδιο στην πόλη του Βόλβογκραντ στην νότια Ρωσία, το οποίο χτίζεται στο μέρος που βρισκόταν το παλιό ποδοσφαιρικό σπίτι της Ρότορ Βόλβογκραντ, το Central Stadium. Η κατεδάφιση του παλιού σταδίου άρχισε στα τέλη του 2014 και τα πρώτα έργα για το νέο στάδιο έγιναν την άνοιξη του 2015, ενώ στα τέλη του 2017 είναι προγραμματισμένη η ολοκλήρωση του έργου.
Η χωρητικότητά του θα είναι στις 45.000 θέσεις για τους αγώνες του Μουντιάλ αλά μετά θα πέσει -με τις αναγκαίες εργασίες- στις 35.000. Το γήπεδο βρίσκεται ουσιαστικά στις όχθες του ποταμού Βόλγα και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την κεντρική πλατεία της πόλης του Βόλγκογκραντ (Πλατεία των Πεσόντων Μαχητών) και τον σιδηροδρομικό σταθμό. Συνορεύει με το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το Friendship Park ενώ έχει πολύ μικρή απόσταση με την κυριότερη ατραξιόν της πόλης: το άγαλμα Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί.
ΟΤΚΡΙΤΙΕ ΑΡΕΝΑ (45.360 θέσεων)

H Οτκρίτιε Αρένα είναι το νέο σπίτι της Σπαρτάκ Μόσχας, η οποία θα σταματήσει πλέον να περιφέρεται σε διάφορα στάδια εντός της ρωσικής πρωτεύουσας μεταξύ των οποίων και το Λουζνίκι. Ο σύλλογος είχε βάλει σκοπό να δημιουργήσει τη δική του "φωλιά" από τα μέσα της δεκαετίας του '90 όμως τα τότε πλάνα δεν υλοποιήθηκαν, με το πρότζεκτ της Οτκρίτιε να αρχίζει να γίνεται πιο συγκεκριμένο το 2005 από τη στιγμή που ο σύλλογος απέκτησε έκταση εκεί που βρισκόταν το αεροδρόμιο του Τουσίνο, βορειοδυτικά της Μόσχας.
Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 οδήγησε στην αισθητή μείωση του κόστους κατασκευής του σταδίου με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμο της χρηματοδότησης και έτσι τα πρώτα έργα κατασκευής έγιναν τον Ιούλιο του 2010. Τα επίσημα εγκαίνια του νέου έλαβαν χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 με ένα φιλικό μεταξύ της Σπαρτάκ Μόσχας και του Ερυθρού Αστέρα.
ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ ΣΤΑΝΙΟΥΜ (35.212 θέσεων)

To Καλίνινγκραντ Στάνιουμ είναι ένα νεότευκτο στάδιο στην πόλη του Κάλινγκραντ, που μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γίνει το σπίτι της FC Baltika, η οποία προς το παρόν χρησιμοποιεί το πιο ταπεινό Baltika Stadium.
Οι εργασίες για την κατασκευή του άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015 και η αιτία της καθυστέρησης έναρξης των έργων ήταν οι οικονομικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, με αποκορύφωμα τη χρεοκοπία της εταιρίας που ήταν υπεύθυνη για την ανέγερσή του. Τα αρχικά πλάνα προέβλεπαν τη δημιουργία σταδίου 45.000 θέσεων με μετακινούμενη οροφή όμως τελικά υλοποιήθηκε το σχέδιο κατασκευής γηπέδου 35.000 θέσεων, εκ των οποίων οι 10.000 θα αφαιρεθούν μετά το Μουντιάλ.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
