Η απόφαση που πήρε η διοίκηση της ομάδας σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Γενοκτονία, ήταν ότι σπουδαιότερο μπορούσε να γίνει στο θέμα της μνήμης των παρτίδων και όλων εκείνων που ίδρυσαν τον τεράστιο σύλλογο και μας τον άφησαν κληρονομιά. Η μικρασιατικη μνήμη και όταν λέω μικρασιατικη μνήμη εννοώ πάντα όλες τις πατρίδες της Ανατολής, Ιωνία, Πόντο, Καππαδοκία, Ανατολική Θράκη, Προποντιδα, Πόλη κτλ, κρατιέται από ελάχιστα πράγματα. Από ανθρώπους οι οποίοι στελεχώνουν πολιτιστικά σωματεία τα οποία γράφουν βιβλία, ονομάζουν οδούς, χτίζουν μνημεία σε πλατείες, κρατούν έθιμα, χορούς, τραγούδια κτλ.
Δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια φεύγει και η μνήμη. Βιολογικά φεύγει, αφού οι περισσότεροι πρόσφυγες έφυγαν από τη ζωή, ενώ τα εγγόνια τους στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν γνωρίζουν καν την καταγωγή τους. "Η γιαγιά μου ήρθε από εκεί αλλά δεν ξέρω από ποιο μέρος", είναι η φράση την οποία ακούμε περισσότερο όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τη μνήμη.
Σε εκατό χρόνια λοιπόν, σε διακόσια μετά την μικρασιατικη καταστροφή δεν θα υπάρχουν πολιτιστικά σωματεία που θα αφορούν την προσφυγιά. Θα υπάρχουν όμως μνημεία, οδοί και η ΑΕΚ. Ναι, η ΑΕΚ η οποία αποφάσισε αντί για αριθμούς στις θύρες της να έχει ονόματα πόλεων της Ανατολής. Αποφάσισε αντί να κάνει καφετέριες να δώσει χώρο για ένα Μοναδικό Μουσείο το οποίο θα το επισκέπτονται χιλιάδες λαού, σχολεία, σύλλογοι κτλ.
Η δημοφιλεστερη προσφυγικη ομάδα της Μικρας Ασιας γενικότερα παγκοσμίως έχει κάνει ένα τεράστιο χρέος και ήδη με αυτή την κίνηση δικαιολογεί το γιατί είναι η μεγαλύτερη. Εμείς ως ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ πρέπει να στηρίξουμε το προφυγικο μουσείο της ομάδας μας με πράξεις. Όχι μόνο να πάρουμε κόσμο από το χέρι και να του πούμε "Έλα να δεις", αλλά και να το εμπλουτισουμε με κειμήλια που ίσως τα παιδιά μας θα τα δώσουν αργότερα σε παλιατζήδες ή θα καταλήξουν σε χωματερές. Η ΑΕΚ είναι η εθνική αντίσταση μνήμης της Ανατολής.
@ Ο Νίκος Καραμπουρνιωτης ειναι πρόεδρος του συλλόγου «Ρίζες» και έφορος Άρσης Βασων της ΑΕΚ
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ... ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΟΜΔΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΑ... ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΑΛΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ... ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Α.Ε.Κ.
ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ.ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΧΩ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΟΜΩΣ ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ.ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΘΥΡΑ ΑΙΒΑΛΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΗΚΩΘΕΙ ΣΤΑ ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ!!!
Τρομερό άρθρο μπράβο Νίκο είμαι πολυ περήφανος που εισαι φίλος μου
Μέ παπποῦδες καί γιαγιάδες μόνο ἀπό Ἀνατολική Θράκη καί Προῦσσα, ἀνατρίχιασα...
Φαντάζομαι ἤδη τίς θύρες με τίς ὀνομασίες, Κωνσταντινούπολη, Προῦσσα, Σμύρνη, Ἔφεσσος, Ἀϊβαλί, Τραπεζοῦντα, ἴσως Σαράντα Ἐκκλησιές, τόσες πόλεις, χωριά, γενικῶς περιοχές μνήμης, τί νά πρωτοδιαλέξεις;; Δέν φτάνουν ἑκατό γήπεδα γιά ὅλα.
Καί τά φάσματα/εἴδωλα τῶν προγόνων νά περνοῦν ἀόρατα καί περήφανα σέ ὅλες τίς πύλες. Θά εἶναι... ΣΥΝΕΧΕΙΑ τά φάσματα αὐτῶν πού σφαγιάστηκαν στήν γενοκτονία τοῦ Μικρασιατικοῦ καί Ποντιακοῦ Ἑλληνισμοῦ, αὐτῶν πού κυνηγήθηκαν τόσο ἐκεῖ ὅσο κι ἐδῶ, ἀλλά καί αὐτῶν πού δέν πρόφτασαν νά δοῦν τόν Ναό μας...
Ναί, ἑκατομμύρια θά εἶναι οἱ ἀόρατοι ἐπισκέπτες καί θά 'μεῖς θά αἰσθανόμαστε ρίγη συγκίνησης κάθε φορά πού θά ἐπισκεπτόμαστε τό κέντρο μνήμης. Ὄχι, δέν θά εἶναι μουσεῖο, στό μουσεῖο τοποθετοῦνται νεκρά πράγματα. Σέ μᾶς ἡ μνήμη εἶναι ...ζῶσα. Εἴμαστε ἐμεῖς οἱ ἴδιοι.
Μεταξύ ἄλλων θά γυρνᾶνε καί οἱ μελλοντικοί ἀπόγονοι αὐτῶν πού ἦρθαν: ἐγγόνια, δισέγγονα, τρισέγγονα καί πάει λέγοντας. Ναί, μπορεῖ νά μήν γνωρίζουν τότε.. Ἀλλά θά θέλουν νά μάθουν. Ἔστω καί ἀπό ...περιέργεια.
Εἶναι στήν φύση τοῦ Ἕλληνα ἡ περιέργεια, καί μέ τήν κακή ἀλλά καί (περισσότερο) μέ τήν καλή ἔννοια.
Σ' αὐτό στηρίζομαι γιά τήν συνέχεια τῆς μνήμης. Στήν ...ἀβάστακτη περιέργεια τοῦ Ἕλληνα.
ΑΕΚ μόνο...
ΑΕΚ