Quantcast
NEWS
7 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Μπατράνης: ο χαφιές της Κοκκινιάς

Διαβάστε ποιος ήταν ο «Μπατράνης» που αναφέρει η ΑΕΚ στο σχόλιό της και που δεν θα γίνει ποτέ…

Στο σχόλιό της η ΑΕΚ για την καταγγελία του Ολυμπιακού μεταξύ άλλων τονίζει πως «Παρ’ όλα αυτά εμείς ούτε ρουφιάνοι θα γίνουμε, ούτε κουκουλοφόροι Μπατράνηδες!». Ποιος όμως ήταν ο Μπατράνης; Η απάντηση έρχεται μέσα από την ιστορία. Ο Μπατράνης (ή ή Πατράνης ή Βαρτάνης ή Μπαντρώνης) ήταν ένας από τους διαβόητους χαφιέδες που έδρασε κυρίως στις συνοικίες του Πειραιά και οι μαρτυρίες γι’ αυτόν τον άνθρωπο πολλές. «Ήταν η αθλιέστερη μορφή δοσιλογισμού, το τελευταίο στάδιο των ανθρώπων αυτών ήταν αφού κατέδιδαν, τους πρότειναν οι ίδιοι οι Γερμανοί να σκυλέψουν τους εκτελεσμένους που ήταν θύματά τους, σχεδόν πάντα θεωρούσαν ότι αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό, οι Γερμανοί πολλές φορές μετά την χρησιμοποίησή τους αηδιασμένοι και οι ίδιοι από την αθλιότητα που έδειχναν τους κατέβαζαν την κουκούλα και τους εκτελούσαν πάνω στα θύματά τους», γράφετε στο internet. Οι προδότες που χρησιμοποιήθηκαν στο μπλόκο της Κοκκινιάς ήταν οι Κιρκόρ Μπαταβιάν, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Μπεμπέκογλου, Μεϊμάρης, Μπατράνης, Λυκουρέζος και οι δοσίλογοι Βακαλόπουλος, Παρθενίου, Τσιμπιδάρος, Τσανακαλιώτης, Τηλέμαχος, Μόρφης (της Ειδικής Ασφάλειας), Μητρόπουλος, Γκίνος μαζί με το λοχαγό Παπαγεωργίου και τον διερμηνέα Ανθόπουλο.

Δείτε έναν διάλογο από το βιβλίο "Αγαπημένο μου Αϊβαλί" του Ντίνου Κουμπάτη που μαρτυράει πως λειτουργούσε αυτός ο άνθρωπος:

Στην περιοχή μας είχαμε αρκετούς δοσίλογους,, ωστόσο ο πιο γνωστός κι ο πιο αιμοβόρος ήταν ο Πατράνης με τα όνομα . Αυτός κατέδωσε πολλούς και το ξέραμε, μα δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, τον προστάτευαν οι Γερμανοί. Ένα βράδυ μόνο, κάποιοι που φαίνεται πως το λεγε η καρδιά τους, μπήκαν στο σπίτι του με κουκούλες και τον ξυλοκόπησαν άγρια κι από τότε έψαχνε να μάθει ποιοί ήσαν για να τους …περιποιηθεί καταλλήλως ……   Απρόσκλητος σε δημόσιο χώρο πλησίαζε ανθρώπους τους παρουσίαζε τις θανατηφόρες γνωριμίες του, τους έριχνε υπονοούμενα, ψάρευε για τις οικονομικές τους δυνατότητες, εκβίαζε ευθέως και εμέσως τον ίδιο και κυρίως τα μέλη της οικογενείας του, απειλούσε και στο τέλος ζητούσε "δανεικά" και αγύριστα, αφού  είχε κάνει σαφές ότι σκόπευε να επανέλθει πιεστικότερος.  

Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που ο Μπατράνης (Βαρτάνης) κατέδωσε τον Απόστολο Χατζηβασιλείου, γραμματέα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης της περιοχής, όπως περιγράφεται από τον Dominique Eudes: 

«Ένας χαφιές κάνει τη δουλειά του ξέσκεπος. Λέγεται Μπατράνης (Βαρτάνης). Σταματάει μπροστά σε κάποιον Αποστόλη. Όλος ο κόσμος ξέρει πως ο Αποστόλης είναι καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Ο Μπατράνης (Βαρτάνης)  ξεραίνεται μπροστά του σε στάση προσοχής, τον χαιρετάει στρατιωτικά και λέει: "Στις διαταγές σας καπετάνιε μου". Ένα χτύπημα ξιφολόγχης βγάζει το αριστερό μάτι του Αποστόλη και σκάβει μια βαθιά χαραματιά στο πρόσωπό του» (σελ. 238).

Μετά το μπλόκο οι Γερμανοί σκότωσαν τον Μπατράνη, Λυκουρέζο και τον Μπεμπέκογλου.




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ