Λίγους μήνες πριν συμπληρώσει τα 87 του χρόνια (γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου του 1930) έφυγε χθες από τη ζωή ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ Τόζα Βεσελίνοβιτς.
Ο Τόζα νοσηλευόταν τις τελευταίες δυο εβδομάδες σε νοσοκομείο των Αθηνών μετά από εγκεφαλικό και τελικά κατέληξε την Τετάρτη (17/5). Ενας άνθρωπος που έκανε τεράστια καριέρα ως προπονητής, περνώντας από τον πάγκο της ΑΕΚ τη σεζόν 1987-88. Με τη δουλειά του είχε βάλει τις βάσεις για να δημιουργηθεί μια ΑΕΚ η οποία την επόμενη σεζόν, με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο της θα κατακτούσε τον τίτλο. Είχε φτιάξει ένα δεμένο σύνολο ο Τόζα στον πάγκο της ΑΕΚ εκείνη τη σεζόν, τερματίζοντας με την Ένωση στη δεύτερη θέση και χάνοντας το πρωτάθλημα από τη Λάρισα. Μεγάλο όπλο της ΑΕΚ εκείνη η σεζόν η έδρα της. Η ομάδα μετά από δυο σεζόν στο ΟΑΚΑ επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια και εντός έδρας είχε μόνο νίκες και μόλις μια ισοπαλία. Εκτός της ΑΕΚ ο Βεσελίνοβιτς πέρασε ως προπονητής και από τον Ολυμπιακό, τον Απόλλων, τον Εθνικό και τον Διαγόρα στην Ελλάδα. Επίσης, είχε προπονήσει αρκετές άλλες ομάδες του εξωτερικού όπως η Φενέρμπαχτσέ (για τρεις φορές μάλιστα!), την Γκαζιάντεσπορ, την Καρσίγιακα, την Ιντεπεντιέτε Σάντα Φε, τη Λεβάντε κι άλλες. Επίσης, πέρασε και από τον πάγκο της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και της Κολομβίας.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
1987 μαθητής γυμνασίου πηγαίνα τα απογεύματα στα βοηθητικά του ΟΑΚΑ και παρακολουθούσα τις προπονήσεις τις ΑΕΚ μας. Ο Τοζα διαχυτικός μας εξηγούσε την ώρα της προπόνησης! τι σύστημα θα παίξει την Κυριακή και ποιους παίκτες θα βάλει! Άλλες εποχές ωραίες για εμάς αλλά απαράδεκτες για επαγγελματική ομάδα. Εντυπώση μου είχε προξενησει ο Σπύρος Οικονομοπουλος απορούσα γιατί δεν το έβαζε! Ο Ραικο Γιαγιανινγκ μιλούσε στη μπάλα στα γεράματα τοτε. Ξεχώριζε στην προπόνηση. Καλό... ΣΥΝΕΧΕΙΑ ταξίδι Τοζα.
Αχχχ, Γιάνγιανιν ... τι παικταράς .. τι τεχνίτης. ... κρίμα, ήρθε στα γεράματα .... και την επόμενη χρονιά ο Οκόνσκι ...
Να μπορούσαμε να βρούμε ένα αντίστοιχο πιτσιρικά, η τωρινή ομάδα θα ανέβαινε 10 κλάσεις ....
Την επομένη που ανακοινώθηκε η πρόσληψή του στην ΑΕΚ θυμάμαι ακόμα τον τίτλο στο ρεπορταζ της Ελευθεροτυπίας που τότε είχε εκπληκτικό αθλητικό τμήμα: "Και η μπίλια έκατσε στον Τόζα". Μεγάλος ποδοσφαιράνθρωπος..
Καλό ταξίδι Τόζα
Καλο ταξιδι... ελπιζω βεβαια καποια στιγμη, να φωτιστει ο ρολος σου στο ματς 10-2-88
Πω πω αναμνήσεις. Χένρικ Νίλσεν, Δημήτρης Πίττας, Νίκος Πιάς, Δίντσικος, Πεππές, Κούτουλας, Μαυροδήμος, τρελός κουμπάρος γκολ και τούμπα. Και στο τέλος το πρωτάθλημα στα τυρόγαλα με τα ούρα του Τσίγκοφ. Κι εγώ μαθητής με το Δικέφαλο χωμένο στην τσάντα μαζί με τα βιβλία.
Καλό σου ταξίδι ρε Τόζα. Όσο ζούμε θα είναι εδώ η ανάμνησή σου.
ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!!!
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΖΑ
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ-ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!!!!