Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Μοσκοβισί: Σκληροί όροι για ελάφρυνση του χρέους και ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα

Για νέες σκληρές μεταρρυθμισεις μίλησε ο επίτροπος της ΕΕ


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης  καθώς όπως είπε θα λειτουργήσει ως «στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης» για πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε.

Μάλιστα ζήτησε να τεθούν σκληροί όροι στην ελληνική κυβέρνηση πριν συναινέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή στην ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και από παρουσίασε στο AtlanticCouncil τις προθέσεις των Ευρωπαίων δανειστών για την Ελλάδα.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, που βρίσκεται σε πρόγραμμα, θα προσπαθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες να δημιουργήσουμε μία παγκόσμια συμφωνία» (με τη χώρα), δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε:

«Αυτή η συμφωνία είναι πρώτα μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να εφαρμοσθούν αυτές που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο της Ελλάδας με την Ε.Ε. και τότε αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την επιστροφή των επενδυτών».

«Βλέπουμε», πρόσθεσε, «θετικές τάσεις διότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα και τότε αν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα συν καλή οικονομική και πολιτική διάθεση, μπορούμε να εξετάσουμε μία συμφωνία για το χρέος. Και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του έτους. Εδώ στην Ουάσιγκτον κοντά στο ΔΝΤ πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι πρέπει να έχουμε το ΔΝΤ μέσα, είναι ένα στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης για πολλά μέλη της Ε.Ε. και η Επιτροπή θα το καλωσόριζε».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «Υπογράψαμε ένα μνημόνιο με την Ελλάδα τον Ιούλιο το 2015. Αυτό που προβλέπεται εκεί πρέπει να εφαρμοσθεί. Κάναμε μία συμφωνία τον Μάιο του 2016 που ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση πάνω από 10 δισ. ευρώ έχουμε ήδη δώσει πάνω από 7 αλλά υπάρχουν ακόμη 2,8 δισ. ευρώ που μπορούν να αποδεσμευθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει κάποιες ισχυρές μεταρρυθμίσεις και να το αποφασίσει τις επόμενες ημέρες, έχουμε Eurogroup τη Δευτέρα αμέσως μετά από εδώ, κι ελπίζω ότι τη Δευτέρα θα μπορούμε να αποφασίσουμε στη βάση των δεσμεύσεων την αποδέσμευση μίας ακόμη δόσης 1,1 δισ. και 1,7 δισ. για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, εφόσον πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, «τότε θα ανοίξει η δεύτερη αξιολόγηση και αυτή θα είναι πιο τεχνική για την εφαρμογή. Θα πρέπει να αποφασισθεί πριν από το τέλος του έτους και αν γίνει αυτό τότε ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα καλό κλίμα για να συζητήσουμε τα μέτρα για το χρέος. Το αποφασίσαμε τον Μάιο και θέλω πραγματικά αυτό το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί».

Ο κ. Μοσκοβισί απάντησε και σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων: Ρωτήθηκε εάν υπάρχει διστακτικότητα να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ελάφρυνση του χρέους, και απάντησε ως εξής: «Θα συναντήσω τον Τσακαλώτο και θα έχουμε συζητήσεις πρώτα για τις μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα, διότι χρειάζεται να κινηθούμε βήμα-βήμα για να έχουμε μία παγκόσμια συμφωνία (για το χρέος) που για μένα όλοι θα κερδίσουν: η νίκη θα είναι πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα να είναι πλήρως εφαρμοσμένο, που θα είναι νομίζω ένα πολύ καλό σήμα για τους επενδυτές και την ανάπτυξη, και αν αυτό γίνει, τα προαπαιτούμενα, η πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση, τότε μπορούμε να είμαστε θετικοί για το χρέος. Δεν είμαστε αρνητικοί, η ΕΕ η Επιτροπή κατανοεί αλλά ξανά, η συμφωνία χρειάζεται να είναι παγκόσμια. Ρωτήθηκε για τους δημοσιονομικούς στόχους και εάν το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοσθεί. Και επίσης ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει τι έχει δείξει ευελιξία στο παρελθόν και ότι τώρα είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε: «Θα έχουμε συζητήσεις όταν συναντηθούμε με τον Τσακαλώτο και τη Λαγκάρντ. Ας εργαστούμε βήμα-βήμα, πρώτα τα προαπαιτούμενα, η δεύτερη αξιολόγηση, η επιτυχία του προγράμματος, τα βήματα ανάκτησης της εμπιστοσύνης, και αυτά θα διαμορφώσουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους, με το ΔΝΤ μέσα στο Πρόγραμμα».

 

 




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ