Quantcast
1 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΕΚ: Μία ομάδα που αλλάζει τον κόσμο!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και ακαδημαϊκός, Σπύρος Τζόκας, με άρθρο του κάνει τη σέντρα στο μεγάλο φιλικό της 29ης Δεκεμβρίου μεταξύ της Ένωσης και της Εθνικής Αστέγων

Μπορεί μια μπάλα να αλλάξει τον κόσμο; Η ΑΕΚ στο μήνυμα της απαντά θετικά: «Γιατί πολύ απλά… μία μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!». Υπερβολή; Πραγματικά υπερβολή είναι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι κάποιες φορές οι υπερβολές οικοδομούν πραγματικότητες.

Μπορεί μια ομάδα να αλλάξει τον κόσμο; Ισχύουν τα παραπάνω, αν και η ΑΕΚ, όπως και ο οικουμενικός Πατριάρχης είπε, δεν είναι απλά μια ομάδα, είναι ιδέα. Με την έννοια αυτή, οι ιδέες, όταν υλοποιούνται, αλλάζουν τον κόσμο.

Και αυτό είναι η ΑΕΚ, ομάδα και ιδέα, ομάδα με κοινωνικούς προσδιορισμούς: αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη βιωμένη ιστορική μνήμη του αθλητισμού στη χώρα μας, τη διαδρομή και τη σφραγίδα θα λέγαμε.

Από μικρασιατική φύτρα γεννιέται δύο χρόνια μετά τη Μικρασιατική τραγωδία. Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πιο πριν, στην Κωνσταντινούπολη. Από τραγωδία ανασταίνεται.

Μεγαλώνει στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου. Ζει τη δεκαετία του Πολέμου και του Εμφυλίου, τη μετέπειτα δύσκολη δεκαετία 1950-1960, που κυριαρχούσε η τρομοκρατία, οι φυλακές και οι εξορίες και μια ανώμαλη περίοδος και τις μετέπειτα δύσκολες περιόδους. Πάντα όρθια και δυνατή, να τροφοδοτεί τα όνειρα.

Η ΑΕΚ, ομάδα της προσφυγιάς, αποτέλεσε μέσα από την φυσική εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας της, σύμβολο αντίστασης κατά των κατακτητών. Η ιστορία λέει ότι η μισή ομάδα της Ένωσης, είχε αντιστασιακή δράση και μάλιστα η διοίκηση του σωματείου έδινε μάχη με τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής για να γλυτώνει τους παίκτες της από κυνηγητά, συλλήψεις και βασανιστήρια…
Σύμβολο αντίστασης και στις μέρες μας.

Πρόσφατες είναι οι εικόνες, όπου οι Original με πανό μετείχαν στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του ελληνικού λαού για το μεγάλο ΟΧΙ του καλοκαιριού. Σημερινές είναι οι εκδηλώσεις ενάντια στην κάρτα φιλάθλου με το σύνθημα «σήμερα κάρτα φιλάθλου, αύριο κάρτα πολίτη».

Συχνές είναι οι παρεμβάσεις στα πολιτικά-κοινωνικά δρώμενα, κυρίως της προσφυγιάς. «Είμαστε όλοι πρόσφυγες», έγραφε ένα τεράστιο πανό στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 και πριν τον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Λίγο πριν ξεκινήσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων κράτησαν ένα λεπτό σιγή για τον ξεριζωμό των ελλήνων της Μικράς Ασίας στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922… 93 χρόνια πριν.
Αναρίθμητες οι πράξεις κοινωνικών παρεμβάσεων, από ανθρώπους που δικαιώνουν την Ιστορία ενός μεγάλου συλλόγου.

Ο ελληνικός λαός αναγνώριζε τους δικούς του ανθρώπους, είχε τις δικές του εικόνες, είχε τις δικές του ομάδες. Για τον λαό της φτωχολογιάς, της ανθρωπιάς και του αγώνα, η ΑΕΚ ήταν γνώριμη και οικεία, ήταν η κυριακάτικη εικόνα.

Η βασανισμένη φιγούρα, όπου εκεί που έσκαγε ένα χαμόγελο, έσταζε και ένα δάκρυ.
«εκεί που έσκαγε ένα χαμόγελο, έσταζε και ένα δάκρυ» Η ιστορία της πατρίδας μας… ίσως και κάπως και η Ιστορία της ΑΕΚ.

Παρούσα και πάλι η ΑΕΚ, σήμερα που ο λαός μας δοκιμάζεται. Η ΑΕΚ βρίσκεται στο πλάι της ανθρωπιάς, στο πλάι της αλληλεγγύης, στο πλάι της Εθνικής Αστέγων έμπρακτα, με ποδοσφαιριστές της μάλιστα να συμμετέχουν στο διαφημιστικό σποτ για το φιλικό της 29ης Δεκεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Η ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία, με τον τίτλο «Γκολ στη Φτώχεια», που αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου για την ενεργοποίηση και κοινωνική (επαν)ένταξη συμπολιτών μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες τους μορφές.

Περιφέρεια Αττικής και ΑΕΚ οργανώνουν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα με την Εθνική Αστέγων την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 5μμ στο ΟΑΚΑ. Στόχος της είναι η υποστήριξη ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, όπως και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και, εν τέλει, η κινητοποίησή των πολιτών ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.

Στον «αέρα» είναι και το επίσημο σποτ για τον φιλικό αγώνα: Πρωταγωνιστές οι Ντιέγκο Μπουονανότε και Χρήστος Αραβίδης που φορούν τα ρούχα της Σχεδίας ως πωλητές του περιοδικού δρόμου και ντριμπλάρουν με τον Άρη, το Ράμπο, τον Αλέξανδρο Κ. και τον Αλέξανδρο Α., παίκτες της Εθνικής Αστέγων

Ένας αγώνας διαφορετικός… ίσως από τους πιο σημαντικούς, από αυτούς που γράφονται στην Ιστορία. Όπως τότε στην περίοδο της Κατοχής το 1942, όταν οι ποδοσφαιρικές ομάδες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, συναντήθηκαν στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να δώσουν φιλικό αγώνα και με τα έσοδα να ενισχύσουν τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου Σωτηρία.

Ένας αγώνας ορόσημο, που δεν είναι στο επίσημο πρόγραμμα, που δεν δίνει βαθμούς, αλλά θα αναδείξει ως μεγάλο νικητή τον αγώνα όλων μας εναντίον της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και θα αναδείξει τη μεγάλη κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού.

Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ…. Η ΑΕΚ περιμένει τον κόσμο στις εξέδρες, η είσοδος θα είναι δωρεάν και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου να έχει επιτυχία η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Σπύρος Τζόκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καισαριανή, όπου βίωσε το προσφυγικό στοιχείο.

Αποφοίτησε από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Universite de Paris I, όπου απέκτησε το DEA και στη συνέχεια τον διδακτορικό του τίτλο.

Είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος και έχει διδάξει στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Έχει δημοσιεύσει 9 βιβλία (μονογραφίες) και πλήθος άρθρων επιστημονικών, κοινωνικών και πολιτικών. Έχει ασχοληθεί επιστημονικά και με το θέμα του προσφυγικού ελληνισμού, το οποίο είναι και βιωματικό. Ερασιτεχνικά μελετάει και την Ιστορία της αγαπημένης του ομάδας της ΑΕΚ, του προσφυγικού ελληνισμού και αυτή.

Στην πολιτική σκηνή διετέλεσε Δήμαρχος Καισαριανής. Σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης της Δυτικής Αθήνας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, του Κογκρέσου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και σήμερα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ


44.000€ εγγυημένες* στην 5η περίοδο της Novileague! Ξεκίνα από σήμερα (21+)
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

ΣΧΟΛΙΑΑΡΘΡΟΥ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣΧΟΛΙΑ
sotikaka - 28/12/2015 21:49

Κε Τζόκα σας ευχαριστούμε για τα καλά λόγια για τον σύλλογό μας. Όμως η ομάδα που αλλάζει τον κόσμο, χρειάζεται επιτέλους ένα γήπεδο, κάτι που της έχει αρνηθεί και την αρνείται η εξουσία με κάθε μορφή της σε οποιοδήποτε άθλημα

ΕΠΟΜΕΝΟ