Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Όταν η Σεβίλλη… ανακάλυψε τον Βασίλη (VIDEO)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 7 Δεκεμβρίου 1994, Άγιαξ-ΑΕΚ 2-0

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1994 η ΑΕΚ ολοκλήρωνε μια πορεία που πρώτη έκανε από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του πρώτου Τσάμπιονς Λιγκ με 16 ομάδες, έκλεινε την πορεία της με ήττα από τον Άγιαξ και με δύο βαθμούς συγκομιδή.

Ήταν μια πορεία πρωτόγνωρη, πολύ χρήσιμη αλλά και πολύ αξιοπρεπής (παρά την τελευταία θέση) για τα δεδομένα της εποχής. Μετά τον αποκλεισμό της ισχυρής Γκλάσγκοου Ρέιντζερς, η ΑΕΚ έπεσε σε όμιλο με το μετέπειτα ζευγάρι του τελικού Αγιαξ-Μίλαν και με την αυστριακή Καζίνο Σάλτσμπουργκ και έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.

Εκείνο το παγωμένο βράδυ στο πεπαλαιωμένο Ολυμπιακό Στάδιο-ποδηλατοδρόμιο (κατασκευασμένο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920!) του Αμστερνταμ, ο Άγιαξ πανηγύριζε την κατάκτηση της πρώτης θέσης και την επιστροφή στα προημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Με μια εκπληκτική ομάδα που είχε δημιουργήσει ο Λουίς Φαν Χάαλ, βασισμένη στα… προϊόντα της περίφημης Ακαδημίας του συλλόγου, ο Αγιαξ όχι μόνο πέρασε άνετα πρώτος, αλλά στο τέλος κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με το γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ στον τελικό με τη Μίλαν, την οποία είχε νικήσει δύο φορές και στον όμιλο!

Η ΑΕΚ (χωρίς τον τιμωρημένο Στέλιο Μανωλά στην ενδεκάδα της) χρειάστηκε να… ιδρώσει πολύ και να βασιστεί στις επεμβάσεις του Ηλία Ατματσίδη για να φύγει με μια αξιοπρεπή ήττα με 2-0, όμως εκείνη η βραδιά αποδείχθηκε καθοριστική για την καριέρα του Βασίλη Τσιάρτα, αφού τότε ήταν που τον… ανακάλυψαν οι άνθρωποι της Σεβίλης, της ομάδας που ενάμιση χρόνο μετά θα τον έκανε δικό της.

Οι Ανδαλουσιάνοι είχαν στείλει εκπροσώπους για να δουν τον Ταρίκ Ουλίντα, έναν μέσο μαροκινής καταγωγής που έμελλε να γίνει το πρόσωπο της βραδιάς. Όντας πρώτος και μαθηματικά στον όμιλο, ο Αγιαξ είχε τη δυνατότητα να δώσει χρόνο σε νέους παίκτες και ο Ουλίντα έπαιξε από την αρχή, σημειώνοντας και τα δύο γκολ στο 7’ και στο 78’. Το προηγούμενο βράδυ είχε παίξει σε αγώνα με τις ρεζέρβες του Άγιαξ, όμως στο ματς της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου 1994 ήταν και πάλι μέσα στον αγωνιστικό χώρο!

Οι Σεβιγιάνοι είδαν αυτό που ήθελαν και εν τέλει απέκτησαν τον Ολλανδομαροκινό. Τσέκαραν όμως και τον 22χρονο Ελληνα με το Νο 10 και δεν τον έβγαλαν από το… ραντάρ τους, μέχρι που τον έκαναν κι αυτόν δικό τους το 1996. Εν τέλει, ο Βασίλης Τσιάρτας αποδείχθηκε πολύ πιο χρήσιμη αγορά, αφού έκανε μια «γεμάτη» τετραετία, πριν επιστρέψει στην ΑΕΚ το 2000. Ο Ουλίντα, αντίθετα, ο οποίος έπαιξε για μια τριετία μαζί με τον Τσιάρτα στην Ισπανία, έκανε μια μέτρια καριέρα σε διάφορες μικρές ομάδες σε Ιαπωνία, Γαλλία και Ολλανδία και κρέμασε παπούτσια το 2004.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Αγορογιάννης, Παπαδόπουλος, Κούτουλας (45’ Κοπιτσής) Σταματής, Βλάχος, Σαραβάκος, Μπορμπόκης, Κωστής (66’ Κετσπάγια) Τσιάρτας, Κασάπης.

 

Στις 7 Δεκεμβρίου

7/12/52 AEK-Παναθηναϊκός 2-0 (Πρωτάθλημα Αθηνών –μεγάλη νίκη με γκολ των Παναγιώτη Πατάκα και Λάμπη Σεραφείδη, η μοναδική ήττα του πρωταθλητή Αθήνας Παναθηναϊκού σε εκείνη τη διοργάνωση)

7/12/58 ΑΕΚ-Πανιώνιος 0-2 (Πρωτάθλημα Αθηνών –καλύτερος ο Πανιώνιος που σφράγισε τη νίκη του με γκολ του Μπραουδάκη, τον οποίον απέτυχε να... ντριπλάρει ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης)

7/12/69 AEK-Ολυμπ. Βόλου 2-1 (Α' Εθνική –λύτρωση για την ΑΕΚ στο 87’, όταν ο Κώστας Νικολαϊδης πλάσαρε τον τερματοφύλακα του Βόλου και μετέπειτα πρόεδρο της ΑΕΚ Στράτο Γιδόπουλο!)

7/12/75 ΑΕΚ-Εθνικός 1-0 (Α' Εθνική -λύτρωση στο 90' με γκολ του Τάσου)

7/12/91 ΟΦΗ-AEK 2-1 (Α' Εθνική -ταλαιπωρία τριών ημερών στην Κρήτη με αναβολές πτήσεων λόγω κακοκαιρίας, παραμονές της ρεβάνς με την Τορίνο στην Ιταλία)

7/12/97 ΑΕΚ-Εθνικός 2-1 (Α' Εθνική -7η νίκη στη σειρά για την πρωτοπόρο ΑΕΚ με τα γκολ των Νικολαϊδη και Μπατίστα)

7/12/00 ΑΕΚ-Μπάγερ Λεβερκούζεν 2-0 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –ιστορικός αποκλεισμός της τότε πρωτοπόρου της Μπουντεσλίγκα με τα γκολ του Φερνάντο Νάβας και του Βασίλη Τσιάρτα, σε συνδυασμό με το 4-4 του BayArena)

7/12/03 ΑΕΚ-Skoda Ξάνθη 3-0 (Α' Εθνική -στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κεκλεισμένων των θυρών)

7/12/08 ΑΕΚ-Πανθρακικός 1-0 (Α' Εθνική -με σκόρερ Ισμαέλ Μπλάνκο στο 28’)




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ