Quantcast
NEWS
16 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Το… διώροφο θαύμα! Η ομορφότερη εξέδρα του κόσμου… (VIDEO)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 7/10/1979, ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

Η «σκεπαστή» εξέδρα της Νέας Φιλαδέλφειας που όλοι αγαπήσαμε και μεγάλωσε γενιές και γενιές οπαδών, εγκαινιάστηκε σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια στον αγώνα Παναθηναϊκού-ΑΕΚ 0-1. Μετά από ένα χρόνο και τριών μήνες εργασιών υπό την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού Γεράσιμου Έρτσου, η πρώτη διόροφη εξέδρα στην Ελλάδα παραδόθηκε στους φιλάθλους, αντικαθιστώντας την κλασική… ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων προς την οδό Καππαδοκίας (ήταν τα παλιά προπύλαια του γηπέδου).


Ήταν το μεγάλο εξωαγωνιστικό έργο της διοίκησης του Λουκά Μπάρλου. Μετά την καταξίωση στην Ευρώπη και την κυριαρχία στην Ελλάδα, ο «θείος Λουκάς» προχώρησε σε ένα έργο υποδομής που «σημάδεψε» το γήπεδο της ΑΕΚ στα επόμενα 24 χρόνια της ύπαρξής του –μέχρι την κατεδάφισή του το 2003. Βέβαια, για να αποπερατωθεί άμεσα η κατασκευή, ο Μπάρλος πήρε στο όνομά του δάνειο από την τράπεζα «Ιονική και Λαϊκή», το οποίο δεν αποπλήρωναν κανονικά οι διοικήσεις Ζαφειρόπουλου και κινδύνευσε να χάσει ακόμα και το σπίτι του, το οποίο είχε υποθηκεύσει.
Ο κόσμος που μαζευόταν στο γήπεδο σε όλη τη σεζόν 1978-79, έβλεπε το έργο να διαμορφώνεται και να τελειοποιείται. Όμως, εκείνη την Κυριακή του Οκτώβρη η «διπλή» εξέδρα γέμισε από πολύχρωμο πλήθος. Περίπου δυόμιση χιλιάδες θέσεις είχε η θύρα 8-12 (πάνω διάζωμα) και κοντά στις τεσσερισήμιση χιλιάδες η εξέδρα ορθίων 9-11 που στα επόμενα χρόνια θα γινόταν η «φωλιά» των οργανωμένων οπαδών.
Τα εισιτήρια που κόπηκαν σε εκείνο τον αγώνα ήταν 36.100 και η είσπραξη ήταν 8.151.900 δρχ. Στο αγωνιστικό μέρος, το ματς άξιζε στο τελευταίο ημίωρό του, οπότε και ο Παναθηναϊκό πήρε τη νίκη με το γκολ του Περουβιανού Χουάν Όρε στο 79’. Είχε προηγηθεί δοκάρι του Φράνιο Βλάντιτς για την ΑΕΚ στο 70’, ενώ στο 89’ αποβλήθηκε ο Μπάμπης Ιντζόγλου, επειδή κλώτσησε τον πεσμένο Αλβαρέζ. Για το λόγο αυτό τιμωρήθηκε με σοβαρό χρηματικό πρόστιμο.
Ο νεαρός Αυστριακός προπονητής της ΑΕΚ Χέρμαν Στεσλ στάθηκε πολύ στην απουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς (είχε τραυματιστεί στο ζυγωματικό στον προηγούμενο αγώνα με την Αρτζες Πιτέστι και είχε εγχειρισθεί στο ΚΑΤ) και στην αδυναμία της επίθεσης να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, ενώ την ίδια ώρα ο Χρήστος Αρδίζογλου του ασκούσε δημόσια κριτική, λέγοντας ότι «ήταν λάθος να βγω την ώρα που είχα ανεβάσει την απόδοσή μου». Η πρωταθλήτρια 1978 και 1979 ΑΕΚ είχε ήδη αρχίσει να δείχνει ότι είχε τα… θεματά της.

H σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Μουσούρης, Δαμιανίδης, Ραβούσης, Ιντζόγλου, Βλάντιτς, Αρδίζογλου (74’ Χατζηιωαννίδης) Νικολούδης, Θώδης, Δομάζος, Μαύρος

Στις 7 Οκτωβρίου
7/10/56 ΑΕΚ-Αστέρας 0-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας)
7/10/62 ΑΕΚ-Εθνικός 4-0 (Α’ Εθνική –με ξέσπασμα στο τελευταίο μισάωρο η ΑΕΚ εδραίωσε την πρωτορία της στη βαθμολογία)
7/10/67 Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-2 (Α’ Εθνική –πρώτο βήμα τίτλου με τεράστια ανατροπή και νίκη στην πρεμιέρα της Λεωφόρου, με τον αρχηγό Ανδρέα Σταματιάδη να δίνει στο 87’ με κεφαλιά)
7/10/73 AEK-Πανσερραϊκός 3-0 (Α’ Εθνική)
7/10/84 Παναχαϊκή-AEK 1-1 (Α’ Εθνική)
7/10/90 AEK-Αθηναϊκός 0-0 (Α’ Εθνική-το πρώτο από τα… εκνευριστικά 0-0 εκείνων των εποχών με αντίπαλο το παράρτημα του Παναθηναϊκού που δίδαξε το αντιποδόσφαιρο και που τώρα βολοδέρνει κάπου στα τοπικά)
7/10/02 ΑΕΚ-Χαλκηδόνα 3-1 (Α’ Εθνική)
7/10/07 Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-3 (Α’ Εθνική –τέταρτη από τις 6 σερί νίκες με τις οποίες μπήκε η ΑΕΚ σε εκείνο το πρωτάθλημα που χάθηκε στα χαρτιά)

 




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ