Μέσα στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής, οι Ελληνες ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν να διατηρούν επαφή με αυτό που αγαπούσαν, ώστε να μένουν οι ίδιοι αγωνιστικά ακμαίοι (το κατά δύναμιν δηλαδή) αλλά και να βοηθούν τον κόσμο να ξεχνιέται. Όταν πια η Ελλάδα απελευθερώθηκε και η κοινωνία προσπαθούσε να ορθοποδήσει, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου έσπευσαν να γεμίσουν τα γήπεδα, απαλλαγμένοι πια από την αγωνία για επιβίωση –αν και ήδη τη θέση του στην κατοχή έδινε ο εμφύλιος. Δεν ήταν, βέβαια, ακόμα εύκολο να αρχίσουν άμεσα οι επίσημες διοργανώσεις, γι’ αυτό και μέχρι το φθινόπωρο του 1945 διεξάγονταν κάποιες ανεπίσημες.
Μία από αυτές ήταν και το επονομαζόμενο Κύπελλο Ελευθερίας. Πήραν μέρος 14 ομάδες σε δύο ομίλους, με τον πιο ισχυρό από αυτούς να απαρτίζεται από ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό (αν και έπαιξε μόνο δύο αγώνες) Αθηναϊκό, Εθνικό, Αστέρα, Απόλλωνα και Πανιώνιο. Οι περισσότεροι αγώνες διεξήχθησαν μέσα στον Ιούνιο του 1945 και στο τέλος ισοβάθμησαν η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός στους 17 βαθμούς. Μάλιστα την τελευταία αγωνιστική έφεραν 3-3 στον μεταξύ τους αγώνα.
Ο τίτλος «μοιράστηκε» ανάμεσα στις δύο ομάδες, αν και ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει να αναδειχθεί νικητής επειδή στο 3-3 της τελευταίας αγωνιστικής είχε κερδίσει περισσότερα κόρνερ! Ναι. Αυτό που ακούσατε. Από τότε απαιτούσαν τα πιο απίθανα!
Την ομάδα της ΑΕΚ αποτελούσαν κατά κύριο λόγοι οι παίκτες που είχαν κατακτήσει τα δύο τελευταία προπολεμικά πρωταθλήματα, με τραγικό απόντα μόνο τον Σπύρο Κοντούλη που είχε εκτελεστεί από τους Γερμανούς ένα χρόνο νωρίτερα. Έλειπε επίσης και ο Αλέκος Χατζησταυρίδης που είχε πάει στον Ολυμπιακό.
Στη φωτογραφία της εποχής βλέπουμε τον Κλεάνθη Μαρόπουλο, τον Μιχάλη Δελαβίνια και τον Τρύφωνα Τζανετή.
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!