Η διαδικασία της αδειοδότησης γίνεται από την ΕΠΟ και η διαδικασία στο κομμάτι των οικονομικών οφειλών γίνεται από την UEFA ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου, ο οποίος έσπευσε να διευκρινήσει πως αν μια ομάδα, π.χ. η ΑΕΚ, δεν καταφέρει να πάρει άδεια συμμετοχής από την UEFA, αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως δεν παίρνει άδεια συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα, δηλαδή δεν θα της απαγορευτεί να κάνει μεταγραφές.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Δημητρίου στην εφημερίδα "Sportday"
- Θα ήθελα να εξηγήσετε πώς έχουν τα πράγματα με το διαδικαστικό κομμάτι, γιατί πέρυσι υπήρχε ένα μπέρδεμα για το πόσοι βαθμοί δικαιοσύνης υπάρχουν.
"Σε ό,τι αφορά στις αδειοδοτήσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, UEFA, υπάρχει πρωτοβάθμιο όργανο, δευτεροβάθμιο όργανο και ακολούθως το CAS. Για τις ελληνικές, σύμφωνα με όσα γνωρίζω, υπάρχει το πρωτοβάθμιο και η επιτροπή εφέσεων, στην οποία λαμβάνονται οι τελεσίδικες αποφάσεις".
- Πότε αναμένονται οι εκδικάσεις για την έξοδο στην Ευρώπη;
"Η διαδικασία για τις ομάδες που είναι υποψήφιες να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα γίνει πριν από τα πλέι οφ".
- Αν κάποιος Ευρωπαίος (π.χ. ΑΕΚ ή ΠΑΟ ή ΠΑΟΚ) δεν πάρει άδεια από την ΟΥΕΦΑ για την Ευρώπη, σημαίνει ότι αυτόματα δεν παίρνει άδεια και για την Ελλάδα, δηλαδή ότι τιμωρείται ταυτοχρόνως με απαγόρευση μεταγραφών;
"Όχι, εδώ υπάρχει μια παρανόηση. Η ποινή της UEFA, η οποία τελεί αυτή την στιγμή υπό αναστολή, αφορά τελείως διαφορετικό ζήτημα. Η μία διαδικασία είναι η αδειοδότηση, η οποία γίνεται από την ΕΠΟ, η άλλη διαδικασία είναι μονάχα το κομμάτι των οφειλών (financial fair play) και γίνεται από την UEFA. Τα οικονομικά στο σύνολο τους ελέγχονται από εμάς. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική περίοδος των ελέγχων της UEFA είναι διαφορετική από αυτή της ΕΠΟ. Μιλάμε για δυο ανόμοια πράγματα".
- Ποιες οι διαφορές του licensing με το financial fair play;
"Το licensing έχει μεγαλύτερο εύρος κριτηρίων: αθλητικά, υποδομών, νομικά, διοικητικά και οικονομικά. Αντίθετα το FFP αφορά μόνο οικονομικά θέματα".
- Ποια η διαφορά των ελέγχων της ΟΥΕΦΑ από τους δικούς σας;
"Καταρχάς, υπάρχει χρονική διαφορά. Για διαφορετικό διάστημα ελέγχουμε εμείς τις ομάδες, σε σχέση με το διάστημα που τις ελέγχει η UEFA. Εμείς ασχολούμαστε με οφειλές που έχουν γίνει μέχρι τις 31/12/2011, οι οποίες πρέπει να αποκατασταθούν μέχρι τις 31/03/2012. Δεν ασχολούμαστε δηλαδή με οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τις 31/12. Αυτό το κομμάτι πάει στο FFP της UEFA".
- Επομένως, αν καταλαβαίνω σωστά, δεν ισχύει αυτό που νόμιζαν οι περισσότεροι μέχρι τώρα, ότι αν μια ομάδα τιμωρηθεί βάσει FFP για την Ευρώπη, αυτομάτως τιμωρείται και για την Ελλάδα (π.χ. με απαγόρευση μεταγραφών).
"Έτσι ακριβώς. Υπάρχει περίπτωση μια ομάδα να αδειοδοτηθεί από εμάς για το πρωτάθλημα και μεταγενέστερα να μην είναι συνεπής σε αυτά που ζητάει το FFP και να της επιβάλει ποινή η UEFA, αποσύροντας την αναστολή".
- Πρακτικά, δηλαδή, είναι πιθανό μια ομάδα να πάρει άδεια κανονικά και να παίξει χωρίς τιμωρία στο επόμενο ελληνικό πρωτάθλημα (έχοντας κανονικά τη δυνατότητα μεταγραφών), αλλά στο μεσοδιάστημα -π.χ. στον έλεγχο του Ιουνίου από την ΟΥΕΦΑ- να αποκλειστεί από τα Κύπελλα Ευρώπης;
"Ναι, βεβαίως υπάρχει και αυτό το σενάριο".
- Ο οικονομικός έλεγχος του Ιουνίου, της ΟΥΕΦΑ προς τις ελληνικές ομάδες, ποιο χρονικό διάστημα θα αφορά;
"Θα αφορά τις οφειλές από 1/1/2012 μέχρι τις 30/6/2012".
- Είστε σύμφωνος με την πρόσφατη απόφαση της Σούπερ Λίγκας, με βάση φυσικά τα οικονομικά δεδομένα των καιρών;
"Σε απολύτως προσωπικό επίπεδο θεωρώ πως έχει πάρα πολλά θετικά σημεία. Έχει μια λογική. Στην μια περίπτωση μιλάμε για αφανισμό της ομάδας, στην άλλη περίπτωση για μια προσπάθεια εξυγίανσης".
- Τελικά τις άδειες για την Ευρώπη τις δίνετε εσείς (η ΕΠΟ) ή η ΟΥΕΦΑ;
"Τις άδειες τις δίνουμε εμείς και πρέπει να γίνει σαφές αυτό. Οι επιτροπές της ΕΠΟ. Από εκεί και πέρα, η UEFA, καλύπτει το μεσοδιάστημα από την έκδοση της άδειας μέχρι την έναρξη των διοργανώσεων. Και μάλιστα μας ελέγχει ετησίως η UEFA και αν διαπίστωνε οποιαδήποτε παρατυπία στους ελέγχους μας, θα μπορούσε να μας τιμωρήσει μέχρι και με αφαίρεση της διαδικασίας! Συνεπώς, καταλαβαίνετε ότι η εγχώρια διαδικασία είναι 100% αδιάβλητη. Σε κάποιες άλλες χώρες έχει συμβεί να επιβληθούν πρόστιμα για παρατυπίες".
- Θέλετε να διευκρινίσετε κάτι άλλο για το οποίο δεν σας ρώτησα;
"Επειδή πολλοί νομίζουν ότι μια ομάδα φέρνει δυο-τρία χαρτιά με μια υπογραφή και παίρνει έτσι απλά την άδεια, να πω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν πολλά πιστοποιημένα στοιχεία που απαιτούνται".
- Τα κριτήρια για την άνοδο από τη Football League στη Σούπερ Λίγκα είναι μειωμένα;
"Ναι, είναι μειωμένα και μάλιστα αισθητά".
- Τι ισχύει τελικά με την περιβόητη ρήτρα εμπιστευτικότητας;
"Ισχύει ό,τι και πέρσι, με την διαφορά ότι πλέον η UEFA μετά τα όσα έγιναν πέρσι μας δίνει πλέον την δυνατότητα σε περιπτώσεις δημόσιας κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης να βγούμε και να δώσουμε στοιχεία στην δημοσιότητα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αν βγει μια ομάδα και πει εμάς ο φάκελος μας είναι πλήρης, έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε στην δημοσιότητα όχι τον φάκελο, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης που γράφει γιατί δεν δόθηκε η άδεια".
- Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες από εδώ και πέρα για τις εγχώριες αδειοδοτήσεις;
"Η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου, τελευταία διορία των ομάδων να τακτοποιήσουν τους φακέλους τους".
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
τοσο καιρο που πνηγετε η ΑΕΚαρα μονο απειλες ηταν...θα πεσετε στην β,γ,δ,ε,ζ,η,θ κτλ εθνικη...τελικα ο πρωτος που πνιγηκε ειναι ο παο...και κατευθειαν αλαξανε οι νομοι οτι και καλα δρν θσ πεσει κανενας και μπουρδες...
Εδώ δίνεται το πρωτάθλημα όπου θέλετε, στις άδειες θα κολλήσετε ?