Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Καθολική επικράτηση του Ερντογάν

Το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Όπως όλοι περίμεναν στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚΡ νίκησε σαρωτικά στη γειτονική χώρα παίρνοντας ποσοστό 49,90% με 325 έδρες, οι οποίες είναι λιγότερες από του 2007, ενώ έχει ανέβει το ποσοστό. Όμως η μείωση των εδρών δημιουργεί πρόβλημα στον Ερντογάν για τις ευρείες αλλαγές που θέλει να κάνει στο Σύνταγμα.

Στην Εθνοσυνέλευση μπήκε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP) με 25,9% και το εθνικιστικό MHP (Γκρίζοι Λύκοι) με 13%. Στο 6,6% είναι το συνολικό ποσοστό των ανεξάρτητων υποψηφίων, ενώ όλα τα υπόλοπα κόμματα συγκέντρωσαν λιγότερο από 1,2% και μένουν εκτός βουλής.

Επιπλέον, έχουν εκλεγεί και τέσσερις βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για την ανάμιξη τους στην υπόθεση Εργκένεκον και βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στις φυλακές της Σηλυβρίας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μεγάλη, παραδοσιακά άλλωστε φτάνει και ξεπερνά το 80% των εγγεγραμμένων.

Αν και σε γενικές γραμμές η διαδικασία κύλησε ήρεμα (σε προηγούμενες αναμετρήσεις είχαν υπάρξει και θύματα σε συμπλοκές), δεν έλειψαν και μικροεπεισόδια.

Ειδικότερα, σε συνοικία της Άγκυρας, ομάδα επιτέθηκε βίαια σε υποστηρικτές του AKP, κατηγορώντας τους για νοθεία σε εκλογικό τμήμα.

Πέντε άνθρωποι γρονθοκοπήθηκαν και η αστυνομία χρειάστηκε να πυροβολήσει στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος. Δεκατέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στο επεισόδιο αυτό.

Ένας ανεξάρτητος υποψήφιος Ιμπραχίμ Μπινιτσί φέρεται να συνεπλάκη με δύο αστυνομικούς στο χωριό Μποζτεπέ στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν αρνήθηκαν να αποχωρήσουν (του είπαν ότι βρίσκονταν εκεί με εντολές του νομάρχη), αυτός τους χαστούκισε και κάποια άτομα που ήταν μαζί τους επιτέθηκαν. Ο Μπινιτσί αρνείται τις κατηγορίες.

Ακόμη, στα ανατολικά της χώρας, στην επαρχία Βαν, εντοπίστηκαν σε ένα τμήμα πλαστά ψηφοδέλτια ενώ στο Μπατμάν, στα νοτιοανατολικά, 34 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της παρενόχλησης των ψηφοφόρων και της άσκησης πιέσεων για να προτιμήσουν ανεξάρτητους, δηλαδή Κούρδους, υποψήφιους.

Φέτος για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν διαφανείς κάλπες για την αποφυγή νοθείας και αλλοίωσης της ψήφου.

 




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ