Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Τσιάρτα:
Εξακολουθείτε να ζείτε στην Αθήνα;
«Ναι. Είμαι ήρεμος και περιμένω μια ευκαιρία να δουλέψω ως προπονητής. Πιστεύω ότι τη δικαιούμαι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μου έρχεται καμία σοβαρή πρόταση. Δεν με νοιάζει αν είναι στην Ελλάδα ή στην Ισπανία, όμως θεωρώ πως έχω πολλά να προσφέρω με την εμπειρία που έχω στα γήπεδα».
Η Σεβίλλη είναι η μεγάλη σας αγάπη στο ποδόσφαιρο;
«Χωρίς αμφιβολία, κι έχουν περάσει ήδη 25 χρόνια από τότε που έφυγα. Έπαιξα σχεδόν οκτώ σεζόν στην ΑΕΚ σε δύο θητείες, κατέκτησα τίτλους και αγωνίστηκα στην Ευρώπη, αλλά το κλαμπ δεν φέρθηκε πολύ καλά σε μένα. Η Σεβίλλη είναι ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο. Ήταν τέσσερα δύσκολα χρόνια, δύο μάλιστα στη Β΄ κατηγορία, κι όμως ο κόσμος συνεχίζει να με θυμάται και να με τιμά. Νιώθω πολύ ευγνώμων και τιμημένος».
Φορέσατε το «10» που είχε φορέσει ο Μαραντόνα…
«Τι προνόμιο ήταν αυτό! Δεν μου αρέσει να συγκρίνω παίκτες διαφορετικών εποχών, αλλά το μεγαλείο του ήταν αδιαμφισβήτητο και θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο αν πρόσεχε τον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση, τότε ήταν πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις: τα γήπεδα ήταν χειρότερα, οι μπάλες και τα παπούτσια επίσης, ενώ οι διαιτητές προστάτευαν πολύ λιγότερο τους ταλαντούχους παίκτες όπως εκείνον. Αν έπαιζε σήμερα, ο Μαραντόνα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην εποχή του».
Υπάρχει σήμερα λιγότερο ταλέντο σε σχέση με παλαιότερα;
«Ναι. Βλέπω πολλή τακτική και φυσική δύναμη, αλλά υπάρχουν λιγότεροι παίκτες που κάνουν τη διαφορά σε σχέση με πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες. Υπάρχει λιγότερη πρωτοβουλία και δημιουργικότητα. Είναι διαφορετικό ποδόσφαιρο. Λείπει η “αλάνα”. Δεν βελτιώνεσαι λέγοντας στα παιδιά να παίζουν πάντα με μία επαφή. Αυτό δίνει ταχύτητα στο παιχνίδι και κερδίζεις μέτρα, όμως χρειάζονται και οι ντρίμπλες, η δημιουργία αριθμητικής υπεροχής και ο τρόπος να ανοίγεις χώρους. Πρέπει να παίζεις γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά».
Ήσασταν σπουδαίος εκτελεστής φάουλ. Σας εκπλήσσει που μπαίνουν πολύ λιγότερα γκολ από απευθείας εκτελέσεις πλέον;
«Πάρα πολύ. Ιδίως από τη στιγμή που οι παίκτες σήμερα έχουν το πλεονέκτημα του σπρέι, που τοποθετεί τη μπάλα και τη ζώνη του τείχους στα 9,15 μέτρα όπως προβλέπει ο κανονισμός. Όταν εκτελούσα εγώ, οι αντίπαλοι ήταν στα επτά μέτρα. Μάλιστα, στις προπονήσεις έβαζα το τείχος σε εκείνη την απόσταση γιατί ήξερα τι με περίμενε στους αγώνες, μαζί με το άλμα των αντιπάλων. Τα απευθείας φάουλ “ξεκλειδώνουν” πολλά παιχνίδια απέναντι σε κλειστές άμυνες και πλέον βλέπουμε ολοένα και λιγότερα γκολ έτσι. Είναι μια τέχνη που χάνεται».
Ποιος είναι ο καλύτερος εκτελεστής φάουλ που έχετε δει;
«Υπάρχουν πολλοί, ανάλογα με το στιλ. Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο έδινε στη μπάλα ένα διάβολο-φάλτσο, ο Ρομπέρτο Κάρλος σκόραρε με δύναμη και ο Μαραντόνα και ο Μέσι με ποιότητα. Θυμάμαι επίσης τους Μιχαΐλοβιτς, Μπέκαμ, Ρονάλντο, Ριβάλντο ή Ροναλντίνιο, όλοι εξαιρετικοί».
Τι περιμένει τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Καραϊσκάκης»;
«Η ατμόσφαιρα δεν επηρεάζει όπως παλιά. Οι παίκτες της Ρεάλ είναι συνηθισμένοι στα μεγάλα γήπεδα και δεν θα τους ενοχλήσει το ότι 33.000 άνθρωποι θα φωνάζουν, όσο δυνατά κι αν το κάνουν. Η ατμόσφαιρα δεν επηρεάζει τόσο πλέον».
Οι έντεκα στο γήπεδο, όμως, θα δυσκολέψουν τη Ρεάλ…
«Πολύ. Θα παλέψουν σίγουρα. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα είναι εύκολο επειδή θυμούνται το 6-1 της Μπαρτσελόνα πριν από έναν μήνα, όμως σε εκείνο το παιχνίδι υπήρξε μια άδικη αποβολή και ένα πολύ αμφισβητούμενο πέναλτι που καθόρισαν την εξέλιξη. Οι παίκτες κατέβασαν τα χέρια και με ενόχλησε που δεν πάλεψαν με περισσότερη αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος. Τώρα θα είναι τελείως διαφορετικά».
Γιατί;
«Ο Ολυμπιακός παίζει στην έδρα του, ο Μεντιλιμπάρ θα έχει τη δυνατότητα να παρατάξει την καλύτερη ενδεκάδα του, υπάρχει τεράστιο κίνητρο και, απέναντι στην PSV στο τελευταίο ματς Champions League, είδα μια ομάδα που μου άρεσε πολύ. Κέρδισε και κυριάρχησε μέχρι την ισοφάριση στο 93’, απέναντι σε μια ομάδα που είχε ρίξει “εξάρα” στη Νάπολι. Έβγαλε πολύ καλές εντυπώσεις και έχει μεγάλη όρεξη».
Ποιο είναι το δυνατό του σημείο;
«Ένα από αυτά είναι η ψηλή πίεση για να δυσκολέψει την ανάπτυξη του αντιπάλου. Οι τέσσερις της επίθεσης μαζί με τους δύο χαφ δουλεύουν εξαιρετικά, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει συνεχόμενα απέναντι στη Ρεάλ. Περιμένω να το δούμε σε ορισμένες φάσεις, αλλά σε μόνιμη βάση απαιτεί κόπο που μπορεί να κοστίσει. Επιπλέον, αν η Ρεάλ σπάσει αυτή την πίεση και βρει την πλάτη της άμυνας με την ταχύτητα των Βινίσιους και Εμπαπέ, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα».
Θα διεκδικήσει την κατοχή από τη Ρεάλ;
«Θα το προσπαθήσει και έχει παίκτες με ποιότητα. Οι μεγάλοι δεν θέλουν να τους παίρνουν τη μπάλα και ο Ολυμπιακός έχει την ποιότητα να δυσκολέψει τη Ρεάλ σε αυτό το κομμάτι».
Ποιος μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά ατομικά;
«Υπάρχουν πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Ο Ποντένσε είναι δυναμικός και πάντα δημιουργεί προβλήματα, ο Μαρτίνς είναι πολύ γρήγορος. Μαζί με τον Τσικίνιο, που παίζει πίσω από τον φορ, είναι παίκτες που μπορούν να “σπάσουν” άμυνες. Στην επίθεση ο Ελ Καάμπι έχει γκολ, παίζει καλά με πλάτη, είναι ευκαιριακός μέσα στην περιοχή και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, ο Ταρεμί σκοράρει τελευταία. Δεν υπάρχει ένας παίκτης, αλλά ένα πολύ δεμένο σύνολο που δουλεύει εξαιρετικά. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και η Ρεάλ θα χρειαστεί να ιδρώσει πολύ για να κερδίσει εδώ».
Ο Μεντιλιμπάρ είναι ο μεγάλος ηγέτης;
«Βεβαίως. Η έλευσή του τα άλλαξε όλα. Έδωσε ταυτότητα στην ομάδα. Πριν από αυτόν, η ομάδα είχε έξι προπονητές σε ενάμιση χρόνο. Κατέκτησε Conference, πρωτάθλημα και Κύπελλο και η ηγετική του παρουσία δεν αμφισβητείται».
Η Ρεάλ έρχεται με απουσίες…
«Τα τελευταία αποτελέσματα δεν ήταν καλά κι αυτό μπορεί να λειτουργήσει διπλά. Θα έχουν μεγάλο κίνητρο να αντιδράσουν. Η ομάδα βρίσκεται σε φάση μετάβασης και προσπαθεί να βρει το στιλ της. Ο χρόνος περνά για όλους και η τριάδα Κρόος–Μόντριτς–Κασεμίρο, που σημάδεψε μια εποχή, δεν θα επιστρέψει. Οι τωρινοί παίκτες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πιστεύω ότι λόγω της νεότητας πολλών και του βάρους της φανέλας, θα χρειαστούν δυο χρόνια ακόμη για να δημιουργηθεί ομάδα που θα θυμίζει την παλιά».
Δύο χρόνια;
«Παίκτες όπως οι Χουϊσέν, Καμαβινγκά, Μπέλιγχαμ, Γκιουλέρ ή Μασταντουόνο χρειάζονται χρόνο και αυτό έρχεται μόνο μέσα από αγώνες και εμπειρίες. Στο μεταξύ, η Ρεάλ θα κερδίσει πολλά επειδή έχει ποιότητα, έστω κι αν δεν λάμπει ακόμη. Η Ρεάλ δεν είναι η Λεβερκούζεν και ο Τσάμπι ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει».
Φοβούνται τον Μπαπέ στην Αθήνα;
«Ποιος δεν φοβάται τον Εμπαπέ; Στη χρονιά προσαρμογής του έβαλε 44 γκολ και τώρα είναι πιο ελεύθερος. Φαίνεται πιο άνετος και είναι πολύ καθοριστικός, παρότι έχει τρία παιχνίδια χωρίς γκολ. Τον βλέπω πιο κοντά στο στιλ του Μπενζεμά παρά του Ρονάλντο. Έχει ελευθερία κινήσεων σε όλο το επιθετικό τρίτο και με την ταχύτητα και την εκτέλεσή του “σκοτώνει” τους αντιπάλους. Είναι το φως που φωτίζει τη Ρεάλ, όμως άλλους, όπως τον Βινίσιους και τον Ροντρίγκο, δεν τους βλέπω όπως παλιά —και το να εξαρτάσαι από έναν μόνο παίκτη δεν είναι καλό. Η Ρεάλ εξαρτάται υπερβολικά από τον Μπαπέ».
Από πού προέρχεται η φιλία σας με τον Τζόκοβιτς;
«Ο Νόλε έχει έρθει να ζήσει στην Ελλάδα με την οικογένειά του και κάποια στιγμή συναντηθήκαμε στο τένις κλαμπ όπου πηγαίνω. Όταν τον είδα, συστήθηκα και μιλήσαμε πολλή ώρα στα ισπανικά. Μου φάνηκε πολύ ευγενικός και προσιτός και από τότε βρισκόμαστε πού και πού και περνάμε ωραία. Έχουμε καλό κλίμα και είναι τιμή για μένα που τον γνώρισα και απολαμβάνω τη φιλία του».
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!


Ασχέτως από το αν συμφωνεί η διαφωνεί ο καθένας με τις απόψεις σου, όταν επιλέγεις να κάνεις δηλώσεις που διχάζουν Βασιλάκη, γιατί να σε φέρει ο οποιοσδήποτε πρόεδρος στην ομάδα του; Για να βάλει τους φιλάθλους και τους συνεργάτες του να χωρίζονται σε στρατόπεδα;
Πάρε μια ματιά στα σχόλια από κάτω και θα καταλάβεις.... ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ο προπονητής διαχειρίζεται ανθρώπους, προσωπικότητες και κρατάει ισορροπίες. Δεν κάνει μόνο αναλυσούλες αγωνιστικές και με το δημόσιο πρόσωπο που επέλεξες να δείξεις αυτά τα χρόνια, έστρωσες την καριέρα σου.
Ο μόνος τρόπος για να υπερπηδήσεις τις αμφιβολίες που έχουν χτιστεί λόγω δηλώσεών σου, είναι να έχεις προπονητικό έργο πίσω σου που να δείχνει κάτι. Όχι δέκα χρόνια ανεργίας. Και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν είχες προτάσεις από μικρότερες κατηγορίες για να ξεκινησεις να χτίζεις βιογραφικό.
Ειναι ΝΤΡΟΠΗ να μιλατε καποιοι για προσφυγια και νε αυτο να εξισωνετε τους παππουδες μας που ηρθαν κυνηγημενοι απο τη τουρκια,εργαστηκαν σκληρα,εντιμα και μεγαλουργησαν με τους λαθρομεταναστες που ερχονται παρανομα για να κλεβουν ξαι να δολοφονουν για 10 ευρω και να ζουν παρασιτικα εις βαρος μας.Και θα το ηαναγραψω ολοι εσεις οι αριστεροι πως αισθανεστε που μονο αριστεροι ηταν εναντιον της ανεγερσης του γηπεδου μας;Και αναφερομαι στον συριζα..με λαφαζανη..σκουρλετη..στο κκε που... ΣΥΝΕΧΕΙΑ μιλουσε γιαγιατι γηπεδο που θα εξυπηρετει συμφετοντα κεφαλαιοκρατων και ηθελε ερασιτεχνικο και βεβαια για τις ακροαριστερες γιαφκες τυπου 'Στρουγγα'.
Για να δεις πόσο στενή είναι η ματιά σου, αγνοείς ότι η τεράστια πλειοψηφία των οποιονδήποτε μεταναστών έρχονται κυνηγημένοι κι εργάζονται σκληρα και έντιμα για να σταθούν στα πόδια τους.
Δεν υπάρχει καμία διαφορά, ακόμη και οι Πόντιοι όταν ήρθαν στην Ελλάδα την ίδια αντιμετώπιση και τα ίδια σχόλια ακούγανε με τους σύγχρονους "λαθρομετανάστες" από άτομα σαν εσένα. Δε με πιστεύεις;... ΣΥΝΕΧΕΙΑ Δες μια από τις δεκάδες ταινίες, έρευνες, διηγήσεις ή ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα.
Ο Τσάρτας μου θυμίζει κάποια παιδάκια που βγαίνουν από το πανεπιστήμιο με καλές σπουδές και για να πιάσουν δουλειά πρέπει κάποια εταιρία να τους δώσει διευθυντική θέση! Καταλήγουν να μην κάνουν τίποτα μέχρι τα 30 και να τους ζει ο μπαμπάς!
Αν ήθελε να κάνει τον προπονητή θα πήγαινε σε μια ομάδα Γ' Εθνικής και θα την ανέβαζε. Δεν νομίζω να μη βρίσκει ομάδα σε αυτές τις κατηγορίες. Αλλά όχι...θέλει να ξεκινήσει με τη Μαρσέιγ ή τη Σεβίλλη... ΣΥΝΕΧΕΙΑ μάλλον!
Όλα τα άλλα είναι "να'χαμε να λέγαμε"
Δηλαδή μόνον οι πρόσφυγες από Μ. Ασία, Πόντο, Αν. Θράκη και Β. Ήπειρο θα είναι ΑΕΚ. Και εγώ εγγονός προσφύγων από Πόντο είμαι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί Θράκες, Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Πελοπονήσιοι, Ηπειρώτες, Β. Ηπειρώτες, Νησιώτες, Κρήτες και Κύπριοι θα πρέπει να νοιώθουν λιγότερο ΑΕΚ; Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί θα πρέπει οι Πρόσφυγες να είναι Αριστεροί και όχι, όπως αποδεικνύεται, ότι πρεσβεύει η Κοινωνία. Μέχρι τώρα ήμασταν Μπαγεβιτσικοί και αντί, μετά με τον Ματίας και αντί,... ΣΥΝΕΧΕΙΑ τώρα και για τα πιστεύω του καθένα; Με αυτά τα μυαλά αποκλείσαμε τον παιχταρά Τσιάρτα από τα εγκαίνια, ενώ δόξασε την ομάδα μας και μάγεψε την Οικουμένη. Με το σκεπτικό κάποιων δεν έπρεπε να τον πάρει ο Όττο στην Εθνική, δεν έπρεπε Γερμανός να κοουτσάρει, γιατί εγκλημάτησαν στην Κατοχή και για κάποιους άθεους δεν θα έπρεπε ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας να εγκαινιάζει, να αγιάζει στο γήπεδο. Κάποιοι έχουμε μείνει στο 1918, το 1949, το 1974, ενώ η Ζωή τρέχει και μας προσπερνάει.
Το κλαμπ δεν φέρθηκε πολύ καλά σε εσένα, γιατί εσύ δεν είσαι πολύ καλός άνθρωπος, Βασιλάκη. Όπως έπρεπε να σου φερθεί, σου φέρθηκε, και έτσι θα φερθεί και στους ομοϊδεάτες σου.
Να φανταστω εισαι απο αυτους που κανουν παρεα με αλβανους εθνικιστες που σηκωνουν οανο για το κοσοβο σε αγωνα της ομαδας μας;Προβληματακι εκει δεν εχεις ε;
Τα εθνίκια ανήκουν στον ίδιο λάκο με τα σκατά, ανεξαρτήτως προέλευσης. Σε κάλυψα;
Ο σεβασμός δεν κερδίζεται μόνο από τα γκολ, τις συμμετοχές και τα συμβόλαια. Πρέπει να ταιριάζεις και με το DNA, τις παραδόσεις και τη κουλτούρα μιας ομάδας. Εσύ δεν είχες καμιά απολύτως σχέση με αυτά.
Σαν ποδοσφαιριστής τεράστιο ταλέντο ,σαν άνθρωπος δυστυχώς μικρός.Ισως κάποια στιγμή να κάνει την αυτοκριτική του και να αναθεωρήσει κάποια από αυτά που πιστεύει ,ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρήσει και να ζητήσει συγγνώμη για αυτά που έχει πει ότι πιστεύει.
Μέχρι να τα πει όλα αυτά ο Τσαρτας,πρέπει να πήρε κάνα 2ωρο στον δημοσιογράφο.
Κυρ Τσάρτα , πολύ καλός σαν ποδοσφαιριστής , αλλά σαν άνθρωπος δεν.....όταν θεωρείς ότι υπάρχουν άνθρωποι β κατηγορίας λόγω χρώματος , λόγω σεξουαλικότητας κ.α μην περιμένεις να σου πούμε και μπράβο .
Άντε τώρα μη πω καμμιά κακία και με κόψουν!
Το κλαμπ δεν σου φέρθηκε πολύ καλά γιατί "ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη".Εκτός αν μιλάς για τις παλιές οφειλές(που δεν νομίζω) τότε ναι συμφωνώ κάθε εργαζόμενος οφείλει να λαμβάνει ότι έχει συμφωνηθεί από την αρχή.Οπως και να έχει το ταλέντο σου ταιριαστό,αλλά όταν έχεις τέτοιες απόψεις τι να το κανεις