Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Ανάλυση: Οι αλλαγές στον τρόπου παιχνιδιού της Ρεάλ του Τσάμπι Αλόνσο

Νέα σεζόν, νέος προπονητής, νέες και φρέσκες ιδέες. Η «Βασίλισσα» έχει μπει σε μια νέα εποχή, με τον Τσάμπι Αλόνσο να παίζει με ένα αρκετά διαφορετικό στυλ, από εκείνο του προκατόχου του στον πάγκο των Μαδριλένων, Κάρλο Αντσελότι


Νέα Στοιχηματική
Μοναδικές Προσφορές* Γνωριμίας ELA όπως είσαι
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η υπομονή δεν είναι μια λέξη που αντηχεί συχνά στους διαδρόμους του Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Οι απαιτήσεις στη Ρεάλ Μαδρίτης σημαίνουν ότι η κατάκτηση τροπαίων είναι αδιαπραγμάτευτη και ακόμη και εκείνοι που σηκώνουν ένα τρόπαιο μπορεί να βρεθούν άνεργοι μέχρι το τέλος  της σεζόν. Η ενασχόληση με την πολιτική του συλλόγου και τη διπλωματία των αποδυτηρίων μπορεί μερικές φορές να είναι υψηλότερη προτεραιότητα από την τακτική ρύθμιση στο γήπεδο, αλλά η άφιξη του Τσάμπι Αλόνσο τον Ιούνιο αντιπροσωπεύει μια νέα αυγή στην ισπανική πρωτεύουσα.

Η Ρεάλ είχε χαρακτηριστικά «Vibes FC» υπό τον Κάρλο Αντσελότι κατά καιρούς, με την ήρεμη ηγεσία του Ιταλού να σημαίνει ότι συχνά ενδυνάμωνε και εμπιστευόταν τους παίκτες του να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις στα παιχνίδια. Στα καλύτερά της, η ομάδα του Αντσελότι ήταν ρευστή, απρόβλεπτη και ανθεκτική. Στη χειρότερη περίπτωση, ήταν ασύνδετη και χωρίς ιδέες σε κρίσιμες στιγμές.

Ο Αλόνσο δεν δίνει την ίδια σημασία στο άτομο, κερδίζοντας επαίνους για τα συνεκτικά μοτίβα παιχνιδιού του όταν κατασκεύασε μια ασταμάτητη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Τα πρώτα σημάδια δείχνουν ότι είναι πρόθυμος να κάνει το ίδιο και στην ισπανική πρωτεύουσα, έχοντας μιλήσει για την οικοδόμηση μιας «ομάδας που παίζει ως μονάδα» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων αυτό το καλοκαίρι.

Οι πρώτοι μήνες του Βάσκου στο σύλλογο δεν ήταν οι ευκολότεροι: επιφορτισμένος με την κατάκτηση της εναρκτήριας έκδοσης ενός παγκόσμιου τουρνουά, ενώ μετέφερε τις τακτικές του ιδέες σε παίκτες που μόλις είχε συναντήσει κάτω από αποπνικτικές συνθήκες αγώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιούσε ανταγωνιστικά παιχνίδια ως φιλικά για να πειραματιστεί με τη νέα του ομάδα.

Το προφανές ερώτημα που στροβιλίστηκε γύρω από την άφιξη του Αλόνσο ήταν αν θα επέβαλλε ένα παρόμοιο σύστημα 3-4-3 - ή, πιο συγκεκριμένα, 3-4-2-1 - που του χάρισε τόσο μεγάλη επιτυχία στη Λεβερκούζεν.

Στο μεγαλύτερο μέρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων η Ρεάλ αγωνίστηκε με 4-3-3, αλλά ο Αλόνσο πειραματίστηκε και με άμυνα τριών κόντρα στην Ζάλτσμπουργκ αλλά στην ήττα στους «16» από τη Γιουβέντους.

Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν ανάμεικτες. Εναντίον της Γιουβέντους, η «Βασίλισσα» δυσκολεύτηκε να προωθήσει την μπάλα ενάντια σε ένα πεισματάρικο αμυντικό σχήμα, με τον Αλόνσο να τροποποιεί τη θέση του Τσουαμενί στο δεύτερο ημίχρονο καθώς ανέβαινε στη μεσαία γραμμή όταν είχε την κατοχή.

Είναι τέτοια η ρευστότητα που θέλει να ενσταλάξει ο Αλόνσο στην ομάδα του, που θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό ως χαρακτηριστικό της δομής της Ρεάλ, ανάλογα με την κατάσταση του παιχνιδιού. «Νομίζω ότι το Αουρελιέν μπορεί να είναι ένα υβρίδιο, με έναν τρόπο σε ένα στάδιο και έναν άλλο τρόπο σε ένα άλλο. Αυτός ο πλούτος μας δίνει περισσότερες επιλογές», δήλωσε ο Αλόνσο μετά τη νίκη με 1-0 επί των Ιταλών.

Όταν η Ρεάλ ήταν δυνατή στο να δουλεύει την μπάλα προς τα εμπρός, συχνά αυτό συνέβαινε με δύο τρόπους.

Το πρώτο βασίζεται στη ικανότητα του Ντιν Χούισεν στην προοδευτική πάσα. Με χώρο για να κάνει μέτρα με την μπάλα, ο Ισπανός έχει ήδη δείξει την τάση να προχωρά προς τα εμπρός πριν παίξει μια μεγάλη πάσα μπροστά στον Βινίσιους ή ίσως στον Φραν Γκαρσία.

Αυτός ο τρόπος προώθησης της μπάλας θα έχει τρομερό ενδιαφέρον όταν μπει στην εξίσωση και ο Άλβαρο Καρέρας, με τον τον 22χρονο να μπορεί να παίξει ψηλά ως παραδοσιακός, επιθετικός φουλ-μπακ.

Η δεύτερη μέθοδος που χρησιμοποίησε ο Αλόνσο για να προωθήσει την μπάλα ,ήταν να έχει έναν μέσο να πέφτει μέτρα στο γήπεδο για να σχηματίσει μια τριάδα στην άμυνα - επιτρέποντας στους φουλ μπακ του να έχουν υψηλότερη θέση.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, αυτός ο παίκτης ήταν συχνά ο Αρντά Γκιουλέρ, ο οποίος φαινόταν εντυπωσιακός σε βαθύτερο ρόλο αυτό το καλοκαίρι. Ο Τούρκος είτε θα βρεθεί στην αριστερή πλευρά της άμυνας της Ρεάλ, όπως έκανε ο Τόνι Κρόος στα χρόνια του στην «Βασίλισσα» ή οι κεντρικοί αμυντικοί θα ανοίξουν, έτσι ώστε εκείνος να βρεθεί ανάμεσά τους και στη συνέχεια να ψάξει μια κάθετη πάσα.

 

 

Η σύγκριση των πασών του στις Ηνωμένες Πολιτείες με εκείνες κατά τη διάρκεια της La Liga της περασμένης σεζόν υπογραμμίζει πόσο περισσότερο λειτουργεί ο Γκιουλέρ στην καρδιά της μεσαίας γραμμής υπό τον Αλόνσο από ό, τι έκανε με τον Αντσελότι.

Ο 20χρονος προοριζόταν από τον Αντσελότι ως ο μακροπρόθεσμος διάδοχος του Λούκα Μόντριτς (αυτό το καλοκαίρι, ο 39χρονος εντάχθηκε στη Μίλαν) και με την τεχνική ποιότητα και την ικανότητα ρυθμού που μπορεί να προσφέρει, φαίνεται πιθανό ότι ο θα είναι ένα βασικό γρανάζι του παιχνιδιού της Ρεάλ φέτος.

Η ρευστότητα των ρόλων των Γκιουλέρ, Τσουαμενί και Βαλβέρδε εντός και εκτός κατοχής είναι πιθανό να είναι ένα συνεχιζόμενο θέμα την επόμενη σεζόν, καθώς ο Αλόνσο προσπαθεί να σπάσει ένα παιχνίδι σε φάσεις και καταστάσεις και όχι σε σταθερές θέσεις.

Για τον Βαλβέρδε, ο Ουρουγουανός διεθνής είχε διαφορετικές ευθύνες αμυντικά εναντίον της Μπορούσια Ντόρτμουντ στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, πέφτοντας χαμηλά για να σχηματίσει μια περιστασιακή αμυντική πεντάδα και να υποστηρίξει τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ όταν ήταν εκτός κατοχής - πριν η Ρεάλ επιστρέψει σε μια αμυντική τετράδα όταν ανακτούσε την κατοχή.

Η άφιξη του Αλεξάντερ-Άρνολντ από τη Λίβερπουλ αυτό το καλοκαίρι έχει επίσης προσφέρει τακτικά ερωτήματα για τον Αλόνσο να λύσει όταν δημιουργεί τη δεξιά πλευρά της επίθεσής του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο 26χρονος μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της μπάλας από τη δεξιά πλευρά, αλλά οι καλοκαιρινές του εμφανίσεις τον έβλεπαν συχνά να φτάνει στην μπάλα σε μια απομονωμένη ζώνη, κάτι που δεν είναι ακριβώς το παιχνίδι του.

Κατά τη διάρκεια των έξι αγώνων της Ρεάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν περιπτώσεις που η «Βασίλισσα» δημιουργούσε υπερφόρτωση ε στην αριστερή πλευρά για να αφήσει τον Αλεξάντερ-Άρνολντ ελεύθερο στην αδύναμη πλευρά. Ωστόσο, καθώς δεν υπήρχε ένας δεξιός εξτρέμ, τα δυνατά σημεία του Άγγλου διεθνούς δεν μεγιστοποιήθηκαν.

Αυτό φαίνεται παρακάτω, καθώς η Ρεάλ παρασέρνει τη Γιουβέντους στη μία πλευρά πριν αλλάξει στον Αλεξάντερ-Άρνολντ - αλλά χωρίς συμπαίκτη γύρω του για υποστήριξη, η προσπάθειά του μένει ημιτελής.

 

Με την αβεβαιότητα για το μέλλον του Ροντρίγκο, η Ρεάλ αυτή τη στιγμή στερείται δεξιών επιθετικών, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ο Αλεξάντερ-Άρνολντ θα πρέπει να προσαρμόσει ελαφρώς το παιχνίδι του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο φτάνει σε μια επίθεση. Η μεταγραφή ύψους 63,2 εκατομμυρίων ευρώ του 18χρονου Φράνκο Μασταντουόνο από τη Ρίβερ Πλέιτ, ο οποίος παίζει στη δεξιά πτέρυγα ή ως Νο 10, φέρνει μια νέα επιλογή και εδώ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η Ρεάλ έχει το αντίθετο πρόβλημα στην αριστερή πλευρά, με τον Αλόνσο να εξακολουθεί να είναι επιφορτισμένος με την εύρεση της βέλτιστης μεθόδου για να χωρέσει τους Βινίσιους και Εμπαπέ σε μια συνεκτική μονάδα μετά από μερικούς αγώνες υπό τον Αντσελότι την πρώτη χρονιά.

Ένα ρεκόρ 31 γκολ στη La Liga στην πρώτη σεζόν του Γάλλου φορ υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά η κλίση που έχουν οι Μαδριλένοι προς την αριστερή πλευρά τους είναι αισθητή. Περίπου το 43% των επιθετικών αγγιγμάτων των παικτών της ήρθε στο αριστερό τρίτο του γηπέδου την περασμένη σεζόν, το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε ομάδα της La Liga. Αυτό όχι μόνο κάνει τους Μαδριλένους πιο προβλέψιμους στην επίθεση, αλλά μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ανισορροπία όταν η Ρεάλ χάνει την μπάλα - ειδικά δεδομένου ότι ο Βινίσιους και ο Εμπαπέ δεν είναι παίκτες γνωστοί για το αμυντικό κομμάτι τους.

Κατά την απουσία του Εμπαπέ στα πρώτα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, ο Βίνι έπαιζε συχνά πιο κεντρικά σε συνεργασία με τον 21χρονο Γκονζάλο Γκαρσία  - επιτρέποντας στον μπακ-χαφ, Φραν Γκαρσία να διατηρήσει το πλάτος στην αριστερή πλευρά.

Όπως φαίνεται παρακάτω σε εκείνο το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου με τη Σάλτσμπουργκ, όταν χρησιμοποιήθηκε σε ένα σύστημα 5-3-2, ο Βινίσιους ήταν σε θέση να κάνει διεισδυτικά τρεξίματα  για να φτάσει στο γκολ, αντί να λάβει την μπάλα πιο κοντά στη γραμμή.

 

Αυτά τα σχέδια άλλαξαν μετά την επιστροφή του Εμπαπέ στην αρχική σύνθεση εναντίον της Παρί στον ημιτελικό, με μια επίθεση που έμοιαζε, στην καλύτερη περίπτωση, αδέξια. Η παραγωγική θητεία του Γκαρσία - σκοράροντας τέσσερα γκολ - σήμαινε ότι διατήρησε τη θέση του εκείνη την ημέρα, στέλνοντας  τον Βινίσιους Τζούνιορ στη δεξιά πλευρά της επίθεσης και τον Εμπαπέ στα αριστερά.

Ήταν σαφές ότι ήταν μια προσέγγιση καταδικασμένη να αποτύχει από τα πρώτα λεπτά. Η έλλειψη επιθετικής συνοχής ήταν ένα ζήτημα, αλλά η συνάντηση με τους πρωταθλητές Ευρώπης του Λουίς Ενρίκε υπογράμμισε πόση δουλειά πρέπει να κάνει ακόμα ο Αλόνσο για να δημιουργήσει μια συμπαγής ομάδα όταν η Ρεάλ δεν έχει την μπάλα.

 

Η τακτική βελτίωση φαίνεται πιθανή υπό τον Αλόνσο και έχει ήδη δείξει ότι είναι πρόθυμος να κάνει προσαρμογές στην ομάδα του - τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μεταξύ των αγώνων - για να προσαρμοστεί στις ιδιότητες των αντιπάλων και να μεγιστοποιήσει τα δυνατά σημεία της δικής του ομάδας.

Είναι σημαντικό ότι το έργο που αντιμετωπίζει ο 43χρονος στην εγχώρια και ευρωπαϊκή σκηνή δεν πρέπει να υποτιμάται. Στην Ισπανία, ο Αλόνσο πρέπει να προσπαθήσει να ξεπεράσει την ισχυρότερη ομάδα της Μπαρτσελόνα εδώ και μια δεκαετία. Στην Ευρώπη, είδε το χάσμα ποιότητας από πρώτο χέρι μεταξύ της ομάδας του και της Παρί, καθώς η τελευταία διέλυσε τη Ρεάλ μόλις πριν από ένα μήνα, πετυχαίνοντας τρία γκολ μέσα στο πρώτο μισάωρο.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας τόσο παρασημοφορημένος παίκτης στις μέρες του στο Μπερναμπέου, οι οπαδοί της Ρεάλ θα περιμένουν να δουν άμεσο αντίκτυπο υπό τον νέο προπονητή τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ: The Athletic




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ