Quantcast
NEWS
0 ΣΧΟΛΙΑ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:

O Χαφτάρ προδίδει την Ελλάδα

Ο… σύμμαχος στρατηγός αλλάζει στάση απέναντι στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο λόγω συμφερόντων

Πολύ άσχημη εξέλιξη στη Λιβύη για τα ελληνικά συμφέροντα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή που εδρεύει στο Τομπρούκ θα εξετάσει την αναγνώρισή του Τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η Βουλή και ο πρόεδρός της Ακίλα Σάλεχ, όπως και ο στρατηγός Χαφτάρ, που ελέγχουν την Ανατολική Λιβύη, ήταν οι στενότεροι «σύμμαχοι» της Ελλάδας στην προσπάθεια ακύρωσης των τετελεσμένων που επιχείρησε να επιβάλει η Τουρκία με την υπογραφή, το 2019, από την κυβέρνηση της Τρίπολης, του Τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Το Μνημόνιο αυτό, με πρωτοφανείς παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας, «οριοθετούσε» ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, αγνοώντας την ύπαρξη όλων των ελληνικών νησιών, ακόμη και της Κρήτης.

Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο αποτελεί τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Βουλή της Λιβύης και ο στρατηγός Χαφτάρ είχαν αποκηρύξει το μνημόνιο, το οποίο είχε προσφερθεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης ως αντάλλαγμα στην Άγκυρα για την ισχυρή στρατιωτική βοήθεια που είχε προσφέρει, όταν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ επέλαυναν εναντίον της Τρίπολης και της κυβέρνησης Σαράζ, η οποία διασώθηκε λόγω της τουρκικής στήριξης.

Η μη έγκρισή του από το Κοινοβούλιο ήταν ένα πρόσθετο ισχυρό επιχείρημα για την ακυρότητα του μνημονίου, καθώς και τυπικά δεν είχε ακολουθηθεί η αναγκαία διαδικασία που προβλέπει η εσωτερική έννομη τάξη της Λιβύης.

Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε από τη Βουλή η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής για να μελετήσει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και εκφράζονται φόβοι ότι ξεκινά έτσι η διαδικασία αποδοχής και επικύρωσής του από τη Βουλή.




Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:


ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΟΣΟΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ