Ο Τιερί Ανρί σημείωσε 417 γκολ στην καριέρα του, αλλά ο πρώην επιθετικός της Άρσεναλ, της Μπαρτσελόνα και της Γαλλίας μιλάει όλο και περισσότερο για τα τέρματα που έχει "φτιαξει". Έθεσε το ρεκόρ για τις περισσότερες ασίστ στην Premier League,σε μία σεζόν (20), το 2002-03.
Δεν υπήρχε μεγάλη εστίαση στο ρεκόρ εκείνη την εποχή, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει 22 χρόνια αργότερα, αν και τώρα ο Γάλλος παιχταράς έχει για παρέα τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο οποίος είχε 20 ασίστ στο αγγλικό πρωτάθλημα το 2019-20.
Τον Δεκέμβριο, ο δύο φορές νικητής της Premier League, Ανρί, δήλωσε στο Sky Sports: «Προτιμώ μια ασίστ από ένα γκολ και κανένας σκόρερ δεν θα σας το πει αυτό».
Φέτος, ο Μπουκάγιο Σάκα έφτασε τις 10 ασίστ μέχρι τον Νοέμβριο. Φαινόταν ότι θα μπορούσε να απειλήσει το ρεκόρ πριν υποστεί τραυματισμό στον οπίσθιο μηριαίο τον Δεκέμβριο. Παραμένει δεύτερος στην κατάταξη ασίστ της Premier League αυτή τη σεζόν με 10, μαζί με τον Άντονι Ρόμπινσον της Φούλαμ, αλλά εξακολουθεί να είναι τραυματίας.
Ωστόσο, ένας παίκτης εξακολουθεί να έχει πολύ καλές πιθανότητες να καταρρίψει το ρεκόρ: ο Μοχάμεντ Σαλάχ. Έχει ξεκινήσει κάθε αγώνα πρωταθλήματος για τη Λίβερπουλ αυτή τη σεζόν και έχει την καλύτερη σεζόν του στην Premier League όσον αφορά τις ασίστ. Είναι στις 15, με 12 παιχνίδια να απομένουν.
Θα μπορούσε λοιπόν ο «Φαραώ» να είναι αυτός που θα πάρει το στέμμα από τον Ανρί και τον Ντε Μπρόινε;
Εκτός από τον Ντε Μπρόινε, ο Μεσούτ Οζίλ είναι ο μόνος άλλος παίκτης που έχει απειλήσει το ρεκόρ στο παρελθόν. Ο πρώην μέσος της Άρσεναλ έβγαλε 19 ασίστ το 2015-16. Κατέγραψε 16 ασίστ μέχρι το τέλος του 2015, αλλά παρείχε μόλις τρεις στο δεύτερο μισό εκείνης της σεζόν.
Η πορεία του Ντε Μπρόινε ήταν πιο σταδιακή. Είχε 10 ασίστ μέχρι την 18η αγωνιστική τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά, παρά το γεγονός ότι αστειεύτηκε για το ρεκόρ του Ανρί, μπόρεσε να το ισοφαρίσει στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2019-20.
Οι περισσότερες ασίστ του Ανρί ήρθαν προς το τέλος της σεζόν. Δεν έφτασε τις 10 μέχρι την 28η αγωνιστική τον Φεβρουάριο του 2003. Επτά από τις 20 ασίστ του ήρθαν στα τελευταία πέντε παιχνίδια.
Εκτός από τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα για ασίστ, ο Σάκα εξακολουθεί να κατατάσσεται πρώτος για τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιούργησε (19), παρά το γεγονός πως βρίσκεται δύο μήνες εκτός δράσης . Ο Σαλάχ και ο Κόουλ Πάλμερ είναι από κοινού δεύτεροι σε δημιουργία μεγάλων ευκαιριών(18), αλλά αμφότεροι έχουν ξεκινήσει κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος για τους συλλόγους τους, παίζοντας περίπου 1.000 περισσότερα λεπτά από τον Σάκα φέτος.
Μέχρι την 11η αγωνιστική, ο Σαλάχ είχε μόλις έξι ασίστ πρωταθλήματος. Ο 32χρονος έφτασε τις 11 στην 17η.. Μεταξύ της 13ης και της 19ης αγωνιστικής, είχε επτά ασίστ σε έξι αγώνες. Στη συνέχεια είχε πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος χωρίς ασίστ πριν φτιάξει το γκολ του ΜακΆλιστερ εναντίον της Έβερτον στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ.
Η επόμενη ασίστ του ήταν στον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ στο εκτός έδρας με την Άστον Βίλα αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ο Αιγύπτιος έχει ισοφαρίσει το ρεκόρ των Οζίλ κα Ντε Μπρόινε με πάνω από μία ασίστ σε 3 αγώνες. Έχει ακόμα 12 παιχνίδια για να το σπάσει.
Τα «σερβιρίσματα» του «Φαραώ» την φετινή σεζόν τον έχουν φέρει στην 10η θέση της λίστας με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της Premier League(84). Οι 89 του άλλοτε συμπαίκτη του Τζέιμς Μίλνερ είναι ο επόμενος στόχος του. Για την ιστορία η κορυφή σε αυτήν την λίστα ανήκει στον Ράιαν Γκιγκς με 162. Ο Ντε Μπρόινε βρίσκεται στη 2η θέση με 118 και ο Τιερί Ανρί στην 14η με 74.
Τον Νοέμβριο, ο Σαλάχ μίλησε στο The Reds Roundtable της Λίβερπουλ σχετικά με τις συμβουλές του Βενγκέρ: «Αυτός (ο Βενγκέρ) είπε: "Ο πολύ, πολύ καλός παίκτης είναι πάντα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, ακόμα κι αν δεν έχει το μομέντουμ. Μένει στο παιχνίδι μέχρι το τελευταίο σφύριγμα».
Παρόλα αυτά, μόλις δύο από τις ασίστ του σταρ της Λίβερπουλ έχουν έρθει στα τελευταία 10 λεπτά των αγώνων. Οκτώ έχουν έρθει από το 30ο μέχρι το 45ο λεπτό και από το 45ο μέχρι το 60ο λεπτό. Οι εννέα από τις 12 ασίστ του οδήγησαν είτε σε γκολ που έδινε το προβάδισμα στους «κόκκινους», είτε σε γκολ ισοφάρισης. Ο 33χρονος μπορεί να μην έχει την ποικιλία των ασίστ που είχε ο Ανρί, όμως ο Άρνε Σλοτ ξέρει πως να τον τοποθετεί σε επικίνδυνες περιοχές για την αντίπαλη ομάδα.
Την φετινή σεζόν, ο Σαλάχ έχει περισσότερα αγγίγματα της μπάλας έξω από την περιοχή και στην δεξιά πλευρά από ότι πέρυσι. Αυτό εχει οδηγήσει σε δύο τάσεις που βλέπουμε από την Λίβερπουλ του Άρνε Σλοτ.
Η πρώτη είναι οι «γλυκιές» σέντρες που πραγματοποιεί ο Σαλάχ από τα δεξιά, με τον Αιγύπτιο να έχει 4 ασίστ με αυτόν τον τρόπο, κόντρα σε Τσέλσι, Φούλαμ και Έβερτον.

Η δεύτερη είναι πως η Λίβερπουλ παίζει γρήγορες και μακρινές πάσες προς τον Σαλάχ, με τον Αιγύπτιο να έχει λάβει τις περισσότερες προοδευτικές πάσες από οποιονδήποτε άλλον στο πρωτάθλημα (298).
Αντί να επιτρέπει στις άμυνες να αναδιοργανώνονται με πιο αργό build-up παιχνίδι, μια πάσα φέρνει τον Αιγύπτιο σε μια θέση όπου μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι.
Στη νίκη της 1ης αγωνιστικής επί της Ίπσουιτς, ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ έβγαλε μια πάσα μέσα στην πλάτη του αριστερό μπακ της ομάδας του ΜακΚένα. Στη συνέχεια, ο Σαλάχ με ένα απλό γύρισμα από τα δεξιά βρήκε τον Ζότα, ο οποίος σκόραρε για το 0-1.

Αλλά άλλες πάσες πίσω από την πλάτη των αντιπάλων ήταν διαφορετικές. Έχουν έρθει από πιο κεντρικές περιοχές, με τον Σαλάχ να παίρνει την μπάλα πολύ ευρύτερα.
Με τους αριστερούς μπακ να φοβούνται να τον πιέσουν, παίρνει το χρόνο του, επιτρέποντας στον Τζόουνς και τον Γκάκπο να τρέξουν και να πατήσουν περιοχή. Παρακάτω είναι ένα παράδειγμα της ασίστ του για τον Γκάκπο εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι.

Η απόδοση του Σαλάχ φέτος είναι εντυπωσιακή. Έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει σκοράρει και έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 15 γκολ σε μία σεζόν της Premier League μετά τον Εντέν Αζάρ το 2018-19 (16 γκολ και 15 ασίστ).
Τα 24 γκολ του «Φαραώ» σημαίνουν πως είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ συνολικά έχει 181 τέρματα στην Premier League και φιγουράρει στην 6η θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών στο αγγλικό πρωτάθλημα, πίσω από τους Σίρερ (260), Κέιν (213), Ρούνεϊ (208), Άντι Κόουλ (187) και Αγκουέρο (184). Έχει τέσσερα περισσότερα γκολ από τον έβδομο Φρανκ Λάμπαρντ και έξι περισσότερα από τον όγδοο Ανρί.
Και καθώς η Λίβερπουλ κυνηγά τον τίτλο της Premier League, ο έμπειρος επιθετικός είναι σε προνομιακή θέση για να καταρρίψει το ρεκόρ ασίστ σε μια σεζόν των Ανρί και Ντε Μπρόινε, αλλά και να ανέβει στην τέταρτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: The Athletic
Novibet ΕΠΑΘΑ με Super Προσφορά* Γνωριμίας* 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
SEAJETS Ταξιδεύουμε μαζί με το μεγαλύτερο στόλο ταχύπλοων παγκοσμίως σε 50 προορισμούς του Αιγαίου!

